Dersom du opplever problemer med å logge inn, vær vennlig og benytt "glemt passord" funksjonen

eller
Ikke registrert?

Hvem ønsker du å handle for idag?

0 0,-

Brøt ut av fattigdomssyklusen med kurvfletting

- Jeg trodde aldri at det å kunne flette kurver skulle gi meg muligheten til å få en inntekt å leve av. Gjennom Lewut-prosjektet tjener jeg mer enn tre ganger så mye som jeg kunne tidligere, sier Hagere Bere.

Hagere Bere er en av 300 kvinner som deltar i Partnership of Change (PfC) og Mester Grønns kurvprosjekt LEWUT, som er etiopisk og betyr forandring. Mester Grønn har designet og bestilt 8 000 kurver som skal selges i Mester Grønn sine butikker og PfC har engasjert 300 fattige kvinner i byen Bahir Dahr i Etiopia til å produsere kurvene. Hovedmålet er å gjøre kvinnene økonomisk uavhengige.

Nedenfor er historien til tre av kvinnene i kurvprosjektet Lewut.

Pin itMålet med kurvprosjektet er å gjøre kvinnene økonomisk uavhengige.

Hagere Bere:

Mer enn tredoblet inntekten

Hagere Bere vokste opp i en familie av kurvmakere. Som liten samlet Hagere og søsknene råmaterialer til kurver sammen med faren, gress og strå, som moren lagde kurver av. Kurvene ble solgt på det lokale markedet.

– Kurvproduksjonen endret aldri livet til min familie. Mine to søsken og jeg vokste opp under svært fattige kår, forteller Hagere.

Som barn hadde hun ikke tilgang til skole, og det var naturlig for henne og gå i sine foreldres fotspor. Hun fortsatte å produsere kurver. Hun spesialiserte seg på å lage store brødkurver. Det krevde mye arbeid og ga en inntekt på rundt 1000 birr (ca 300 NOK) i måneden. Da mannen hennes forlot henne og barna, ble det svært vanskelig for Hagere å få endene til å møtes.

Etter at hun ble med i Lewut-prosjektet har Hagere mer enn tredoblet sin inntekt, og kan nå forsørge seg selv og sine barn.

– Det at jeg kan jobbe hjemmefra betyr også at jeg kan fokusere mer på mine barn samtidig som jeg tjener til livets opphold, sier hun.

Pin itHagere har mer enn tredoblet inntekten sin og kan nå forsørge seg selv og sine barn.

Demeku Dessie:

Har endret livet til hele familien

– Kurvprosjektet har endret mitt liv, sier Demeku Dessie, en av de andre kvinnene som deltar i kurvprosjektet. Før hun ble med i kurvprosjektet visste ikke Demeku at livet kunne være noe mer enn ekteskap og barn.

– Jeg har imidlertid alltid laget kurver og solgt dem billig på det lokalet markedet for å skaffe penger til å kjøpe mat til familien min, sier hun. Demeku fikk tidlig ansvar. Hun var ett av fem barn i en fattig bondefamilie. Allerede som 15-åring ble hun giftet bort. Tre år senere fikk hun sitt første barn. I dag er hun tobarnsmor.

I Etiopia står kurvmakertradisjonen sterkt. Det er en huslig syssel som jentene lærer av sine mødre – litt som strikking her i Norge. Gjennom Lewut-prosjektet har Demeku fått muligheten til å utvikle sin håndverkskunnskap og sikre seg en levelønn.

– Selv min mann oppfordrer meg til å jobbe nå – han ser jo at jeg er i stand til å endre livet til hele vår familie, sier Demeku.

Pin it- Kurvprosjektet har endret mitt liv, sier Demeku Dessie.

Misaye Cherinet:

Brøt ut av fattigdomssyklusen

– Jeg er så lykkelig for at jeg får være med på kurvprosjektet. Det gjør at jeg kan tjene penger på ferdighetene mine. For meg har dette vært den eneste måten å bryte ut av fattigdomssyklusen på, sier Misaye Cherinet.

Misaye er en av 300 kvinner som deltar i PfCs og Mester Grønns kurvprosjekt LEWUT, som er etiopisk og betyr forandring. Mester Grønn har designet og bestilt 8000 kurver som skal selges i butikkene her hjemme, og PfC har engasjert 300 fattige kvinner i byen Bahir Dahr til å produsere kurvene. Hovedmålet er å sikre kvinnene tilgang til den formelle økonomien og slik gjøre dem økonomisk uavhengige.

– Jeg er et eksempel på hvordan fattigdom gjentar seg fra generasjon til generasjon. Foreldrene mine jobbet som dagarbeidere og tjente bare to birr (60 øre, red. anm.) om dagen. Søsknene mine og jeg ble oppdratt i ekstrem fattigdom, og vi hadde ingen mulighet til å gå på skole. For alle jenter som kommer fra fattige familier, er det fremste målet i livet å bli gift. Jeg ble giftet bort som 14-åring, til en mann på 20, sier Misaye, som opprinnelig er fra den lille landsbyen Enkiba, langt ute på den etiopiske landsbygda.

Misaye fikk sitt første barn som 18-åring, og har i dag en flokk på seks. Da mannen forlot henne, stod hun igjen alene med alle barna – og ingen inntekt. I tillegg måtte hun ta vare på søsteren som hadde aids. I dag er begge søsknene døde. Lyspunktet er at Misaye nå jobber med kurvfletting, og har sin egen inntekt.

– Jeg er veldig glad for at jeg får være med på kurvproduksjonen. De fem døtrene mine hjelper også til, og i dag tjener jeg over 4000 birr(ca. 1200 kroner) i måneden. Jeg er bare redd for at det livet jeg nå har skapt med kurvflettingen, ikke skal fortsette. Tenk om det bare er et glimt av lykke, avslutter hun.

Pin itKurprosjektet hjelper Misaye Chernet å bli økonomisk uavhengig.

Hei og velkommen til oss

800 80 111

Mandag - fredag 08.00 - 20.00
Lørdager 08.00 - 17.00