Dersom du opplever problemer med å logge inn, vær vennlig og benytt "glemt passord" funksjonen

eller
Ikke registrert?

Hvem ønsker du å handle for idag?

0 0,-

Slik lykkes du med praktspragle

Liker du fargesterke planter som gjør litt ut av seg? Da er praktspragle et godt valg. Med sine fantastiske bladtegninger i ulike farger er det ikke rart at også nye generasjoner nå trykker praktspragle til sitt bryst.

Med sine fargerike blader og snodige former inntar praktspragle igjen landet. Mange husker den fra bestemors stuevindu, men praktspragle er så mye mer. Den finnes i et nesten uendelig antall varianter med sprikete og nesten glatte blader, og et fargespekter som inkluderer det meste fra selvlysende gulgrønn, forfriskende rosa, mørke farger i grønn, sort og lilla, for ikke å snakke om de gyldenbrune.

Praktspragle, eller Coleus som den også heter, er en plante man ikke trenger omfattende plantekunnskaper for å holde fin sommeren gjennom. Bland gjerne praktspragle i sommerkrukken sammen med sommerblomstene, men vent med å sette den ut til sommervarmen har kommet.

Pin itPlant gjerne praktspragle sammen med andre sommerblomster i krukkene.

Stelletips praktspragle

Det finnes svært mange sorter og varianter, men felles for mange er at de holder seg penere om du fjerner blomsterknoppene. Blomstene tar ofte veldig mye av næringen til planten, så knip gjerne av blomstene med fingrene. Praktspragle er dermed en bladplante med høy dekorasjonsverdi i seg selv.

Praktspragle har en kraftig og frodig vekst og trenger derfor både god plass til røttene, mye vann og næring gjennom sommeren. Så plant den gjerne i en stor potte slik at røttene får god plass til å vokse gjennom sommeren.

  • Lys: Har du den inne liker den som de fleste andre grønnplanter mye lys, men ikke direkte sollys. Ute bør den plasseres lyst og lunt, men også her bør den unngå direkte sollys.
  • Vanning: Praktspragle liker mye vann, så her kan du gjerne vanne rausere enn med endel andre grønnplanter. Den liker best å få vann ned i underskålen – så bestemmer den selv hvor mye den vil drikke.
  • Gjødsel: Gjødsles jevnlig gjennom sommersesongen.
  • Temperatur: Den trives i god sommertemperatur. Du bør ikke plante den ute før temperaturen er ca 10 grader. Ved 3-4 grader og vind vil plantene kollapse. Planter som har stått ute hele sommeren vil tåle temperaturer ned mot null, og de står fint fram til frosten kommer.
  • Praktspragle liker, som de fleste andre planter å bli ompottet årlig eller annethvert år slik at den får ny frisk jord med mer næring. Bruk blomsterjord iblandet leca eller småstein for god drenering av overflødig vann.
Pin itPraktspragle har fargerike blader og snodige former.

Vokser seg stor og frodig

Praktspragle er en praktfull plante som vokser villig, som lett kan fornyes og tåler å klippes ned. Får den vokse fritt kan den ofte bli en meter høy. Sortene vi lager i dag, er langt mer solide enn de bestemor hadde. Du kan fint sette den ut om sommeren i en potte på terrassen, og den kan stå ute helt til tidlig høst. Man skal likevel passe godt på, den er ingen vårplante og må få tilbringe våren inne i vinduskarmen frem til døgntemperaturen passerer ti grader.

Ta stiklinger

Praktspragle er enkel å ta stiklinger av – bare klipp av en stilk eller to og sett de i vann til de får røtter – så kan du plante de i jord. Som hos en del andre planter vil det at du klipper den ned faktisk føre til mer vekst – planten vil óg buske seg og bli kraftigere, mer robust og enda finere.

Hei og velkommen til oss

800 80 111

Mandag - fredag 08.00 - 20.00
Lørdager 08.00 - 17.00