Dersom du opplever problemer med å logge inn, vær vennlig og benytt "glemt passord" funksjonen

eller
Ikke registrert?

Hvem ønsker du å handle for idag?

0 0,-

Slik steller du stauder

Når man begir seg ut på staudejakt, er det et langvarig forhold som skal forberedes. Staudene skal trives, bre seg utover, og vokse seg til, og de skal blomstre igjen år etter år.

Ønsker du å skape et bugnende blomsterflor hele sommeren gjennom, er det viktig å ha et bevisst forhold til hvilke stauder du kjøper. Stauder blomstrer til forskjellige tider og du kan fint få den ene flotte stauden til å avløse de andre, og slik få et jevnt og vakkert blomsterflor gjennom hele sommeren. En staude visner ned i sin helhet hver høst, og det er kun roten som overvintrer.

Pin itAkeleie
Pin itAnemone

Stelletips stauder

  • Stauder er lettstelte planter. Noen stauder trives i fuktig jord (astilbe, anemone), mens andre ønsker mer tørr jord (sedum, takløk). Settes stauder i potte må du passe på at potten har hull for å sikre god drenering.
  • Det varierer også fra art til art om de ønsker en solrik plassering eller trives best i skyggen.
  • Staudene bør klippes helt ned når planten har visnet sent på høsten for å gi plass til nye friske skudd fra bunnen.
  • Mange stauder setter pris på å bli delt og plantet om, når de har stått mange år på samme sted. Vårblomstrende stauder deles om høsten og høstblomstrende stauder deles på våren.
Pin itRidderspore
Pin itAstilbe

Hvordan få mest mulig ut av staudene dine?

Skal man skape et bugnende blomsterflor, lønner det seg å være bevisst på forholdene hvor staudene skal stå. Er det frodige gressbakker eller skrinn jord med lyng og furu? Er det fuktig eller tørt, sol eller skygge? Det finnes stauder for alle plasseringer, så det gjelder å velge akkurat dem som kommer til å trives. Betjeningen i butikken kan gi råd dersom du vet litt om forholdene planten skal leve i, og det er ofte mye nyttig informasjon å lese på etikettene som står på produktene du velger mellom.

Les også: Våre favorittstauder

Stauder i krukker og urner går fint. Velg gjerne krukker med en stor, god størrelse – dette letter jobben med vanning og gir plantene bedre mulighet for å overvintre. Temperaturen blir mye lavere i en krukke enn i bakken, og noen sorter må man vurdere å sette til overvintring innendørs, for eksempel i en garasje, eller å dekke til med granbar eller annen isolasjon. De mest ømfintlige variantene bør ikke stå i krukker, og det må alltid være hull i bunnen på krukkene man bruker slik at overskytende vann får renne ut.

Pin itRidderspore
Pin itAstilbe

Hei og velkommen til oss

800 80 111

Mandag - fredag 08.00 - 20.00
Lørdager 08.00 - 17.00