Dersom du opplever problemer med å logge inn, vær vennlig og benytt "glemt passord" funksjonen

eller
Ikke registrert?

Hvem ønsker du å handle for idag?

0 0,-

Så enkelt dyrker du din egen mat

Denne våren har mange kastet seg på bølgen med å dyrke sin egen mat - det kan være grønnsaker, krydderurter eller spiselige blomster. Du trenger hverken stor plass eller mye kunnskap for å komme i gang. Her er noen nyttige tips på veien.

Du trenger ikke ha egen hage for å dyrke mat. Om du har en veranda, et vindu eller en trapp, har du plass nok til å skape din egen pryd- og nytteveksthage. Planter du urter eller ferdige grønnsaksplanter i krukkene kan du høste med det samme. Ønsker du å ta det litt lenger kan du kjøpe frø og dyrke frem grønnsaker, krydderurter og spiselige blomster.

Slik planter du i krukkene

Kjøper du ferdige grønnsaksplanter eller krydderurter kan du plante de rett i krukkene.

  1. Fyll krukker med god jord og leca. Bruk gjerne krukker med litt størrelse på – da får plantene plass til å utvikle seg og du trenger ikke å vanne fullt så ofte.
  2. Plant ønskede urter eller grønnsaker i krukken.
  3. Høst fiks ferdige velsmakende urter og grønnsaker

Vi har valgt oss ut noen favoritter du kan starte med.

1. Tomater

Solmodne tomater fra egen balkong smaker ekstra godt i en tomat- og mozzarellasalat toppet med basilikum og olivenolje.

Tomatplanter er varmekjære og vil gjerne ha en lun og solrik plassering. Plant dem helst i en stor krukke slik at de får nok med plass til å utvikle rotsystemet sitt. Det gjør også vannejobben enklere – tomatplanter er tørste og trenger mye vann og næring. Bruk gjerne flytende organisk næring en gang i uken. Om våren kan det lønne seg å dekke dem til med en fiberduk hvis gradestokken synker under 7 grader.

Solmodne tomater fra egen balkong smaker ekstra godt.

2. Chili og snackspaprika

Prøv chili i en jordbærsalsa sammen med rødløk, lime og koriander. Nydelig som tilbehør til sommerens grillmat.

Chili og paprika foretrekker en solrik plassering og en lett fuktig jord. Den liker ikke å bli stående i alt for våt jord eller å tørke ut. Plant den i en potte med litt tumleplass – det gir større planter og du trenger ikke å vanne like ofte. Gi den litt flytende organisk næring hver 14. dag. Chili tåler ikke kulde så vent til det er garantert frostfritt før du setter den ut. I mellomtiden kan den stå inne i et solrikt vindu.

Pin itSpiselig chili setter en spiss på sommermaten.

3. Krydderurter

Med noen friske krydderurter kan selv den enkleste pastarett bli et smaksrikt festmåltid. Våre krydderurter er dyrket på friland og er langt mer holdbare enn de du får kjøpt i matbutikken. Ta deg gjerne tid til å lese mer om hvordan du best kan ta vare på krydderurtene her.

Pin itKrydderurter dyrket på friland er ekstra kraftige og smaksrike.

4. Spiselige blomster

Imponer med en sommersalat- eller kake pyntet med fargerike og spiselige blomster. De er et supert supplement til en balkong- eller hage med andre spiselige vekster. En krukke med spiselige blomster gleder både øyet og ganen, og er lett å lykkes med. Kjøper du blomster merket med «spiselig» er de dyrket helt uten sprøytemidler og er trygge å spise.

Pin itSalat pyntet med spiselig blomskarse.
Pin itSpiselig blomkarse er enkel å lykkes med.
Pin itPynt festkaken med spiselig viola.

Så frø og dyrk selv

Om du har tid og lyst kan du fint dyrke dine egne krydderurter, grønnsaker, salat og spiselige blomster. Krydderurter og salat kan sås fortløpende gjennom sesongen slik at du alltid har litt å plukke fra når du skal lage mat. Hos oss finner du frøene du trenger.

Pin itSå frø og dyrk frem dine egne grønnsaker, krydderurter eller spiselige blomster.

Hei og velkommen til oss

800 80 111

Mandag - fredag 08.00 - 20.00
Lørdager 08.00 - 17.00