bievennlige blomster

Disse blomstene er bievennlige

14. April, 2024
Kategori
Inspirasjon Sommer Hagestell

Når du kjøper bievennlige blomster hos oss kan du være sikker på at plantene inneholder biemat i form av pollen eller nektar, og at de er produsert på en slik måte at de ikke er skadelig for bier og andre pollinerende insekter.

Bier, humler og andre pollinerende insekter er nødvendige for at blomstrende planter skal kunne formere seg. Opp mot 30% av all maten vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av bestøvningen som bier gjør.

I dag er en av tre biearter på den norske rødlista, noe som betyr at de er i større eller mindre fare for å dø ut. Mange, inkludert regjeringen, oppfordrer til å plante bievennlige planter i hagen og på balkongen.

Bievennlige blomster
Velg våre bievennlige blomster
Bievennlig margeritt
Bievennlig engelsk pelargonia

Våre bievennlige blomster har deilig mat for bier og innsekter.

Hva er egentlig en bievennlig blomst?

Blomster, planter, løk og frø som bærer merket «bievennlig» både tiltrekker seg bier og har pollen/nektar som biene trenger. Vi garanterer at blomster kjøpt hos oss som er merket bievennlig, er produsert på en slik måte at de ikke er skadelige for bier og andre pollinerende insekter. Så se etter «bievennlig» symbolet neste gang du handler blomster hos oss.

Les mer om kraven vi stiller for å kunne merke plantene bievennlig lenger ned.

lavendel Hidcote er en av våre bievennlige planter

Lavendel 'Hidcote' er en av våre bievennlige planter.

Bievennlige produkter hos Mester Grønn

Potteplanter:

Blomsterfrø


Blomsterløk


Spiselige blomster

Bievennlige blomster

Mange av sommerblomstene du kjøper hos oss er bievennlige.

Vi stiller strenge krav til planter merket bievennlig

Mange blomster man finner i handelen i dag merkes som «bievennlig». Vi erfarer dessverre ofte at dette kun baseres på at biene tiltrekkes av blomstene. Vi i Mester Grønn har valgt å stille ekstra strenge krav til planter vi merker bievennlige. Blomster, planter, løk og frø som vi i Mester Grønn selger som «bievennlig» er produsert på en måte som ikke skader bier og pollinerende insekter, og har i tillegg pollen/nektar som biene trenger. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Flowers4Bees

Vi er medlem av Flower4Bees som jobber for en trygg produksjon og handel av bievennlige planter og blomster i Europa. 

Bievennlige planter hos Mester Grønn skal ikke inneholde skadelige kjemikalier ihht oversikter Flower4Bees har utarbeidet over kjemiske virkestoffer. Flere og flere store europeiske aktører forholder seg til disse i dag. Men så langt vi kjenner er Mester Grønn eneste aktør i Skandinavia som legger dette til grunn for sin bievennlig merking av bievennlige planter.

Når vi booker og planlegger produksjon av planter som skal merkes bievennlig, stiller vi helt spesifikke krav til produksjonsløpet. Det er svært begrenset antall kjemiske middel mot insekter som plantene kan eksponeres for, ihht oversiktene til Flowers4Bees. Deres rammer for bievennlig produksjon har vi jobbet etter siden 2019. Det innebærer strengere restriksjoner til bruk av kjemiske sprøytemiddel enn det som generelt er tillatt i norsk og europeisk planteproduksjon. Produsent og/eller leverandør må skriftlig bekrefte at dette etterfølges i produksjonsløpet når planter merkes bievennlig i Mester Grønn.

Viola

Vårens første måltid for biene bør være uten sprøytemidler. Derfor er all vår viola bievennlig.

Bievennlig blomsterløk

Vår blomsterløk er økologisk produsert og ikke skadelige for bier.

Viktig med godt samarbeid med gartneriene

Vi jobber aktivt med oversiktene fra Flowers4Bees mot alle våre gartnere. Vi er veldig stolte over at mange av våre gartnere har tatt aktive valg om å fjerne kjemikalier som skader bier og andre innsekter, selv om dette er mer krevende og gir større risiko i produksjonen.

Vi har også samarbeidet med Norsk Landbruksorganisasjon og utviklet detaljerte veiledninger for hvordan utplantingsplanter kan produseres bievennlig, ved for eksempel å benytte biologisk bekjempelse i enda større grad. Det krever større kompetanse å produsere planter ihht. bievennlige krav.

I tillegg tar vi utvalgte laboratorietester for å sjekke kjemisk innhold av planter vi markedsfører som bievennlige.

Vi vil aldri kunne sikre oss 100%, men vi mener krav til produksjon, god veiledning for gartneriene, samt laboratorietester før omsetning, er svært gode tiltak for å sikre at plantene vi markedsfører og selger som bievennlige, ikke inneholder skadelige kjemikaler.

georginer er bievennlig
spanske margeritter er bievennlig

Georginer og spanske margeritter har mye mat til biene.

Vanlige spørsmål om bievennlige blomster

Blomster, planter, løk og frø som bærer merket «bievennlig» både tiltrekker seg bier og har pollen/nektar som biene trenger. Vi garanterer at blomster kjøpt hos oss som er merket bievennlig, er produsert på en slik måte at de ikke er skadelige for bier og andre pollinerende insekter.

Mange tenker at en fin skarp farge på blomsten er viktig for å tiltrekke seg bier. Det som er viktig, er at plantene har mat til biene, og ikke produseres på en måte som skader bier eller andre pollinerende insekter.

Planter vi merker bievennlig er produsert på en trygg måte, som ikke skader biene (uten skadelige kjemikalier). I tillegg har de også pollen, eller nektar, altså mat til biene.

Margeritt har mange pollenknapper i senter av blomsten som gir god mat til biene.

Vi i Mester Grønn har valgt å stille ekstra strenge krav til planter vi merker bievennlige. Blomster, planter, løk og frø som vi selger som «bievennlig» skal være produsert på en måte som ikke skader bier og pollinerende insekter, men i tillegg har pollen/nektar som biene trenger. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Våre bievennlige planter skal ikke inneholde skadelig kjemikalier. Så langt vi kjenner til er Mester Grønn eneste aktør i Skandinavia som legger dette til grunn for sin bievennlig merking av planter. Vi vil aldri kunne sikre oss 100%, men vi mener krav til produksjon, god veiledning for gartneriene, samt laboratorietester før omsetning, er svært gode tiltak for å sikre at plantene vi markedsfører og selger som bievennlige, ikke inneholder skadelige kjemikaler.

Bievennlige produkter

Vi anbefaler å lese