forleng sommeren med solsikker

Slik lykkes du med solsikker

27. April, 2024
Kategori
Stelletips Inspirasjon Sommer Høst Snittblomster

Solsikker gir oss følelse av sommer og sol, enten du vil så solsikkefrø selv eller kjøpe de ferdig i blomst. Vi gir deg tipsene til på hvordan du lykkes med solsikker.

Strålende, solelskende, gledesspredere, anvendelige – det mangler ikke superlativer for å beskrive blomstrende solsikker. Mange er betatt av solsikken, og det med god grunn. En bukett med solsikker eller et bord pyntet med små solsikker i potte sprer lys, varme og glede på lang avstand.

Solsikke har fått navnet sitt fra egenskapen til å snu seg etter solen gjennom dagen. Av samme grunn blir den i flere religioner og kulturer knyttet til solguder, bl.a. Inti (Inka) og Surat dada (Hinduisme).

Solsikker

En bukett med storslåtte solsikker sprer lys og glede.

Hvordan stelle avskårne solsikker

  • Snitt solsikkene på nytt før du setter dem i vasen. Bruk en skarp og ren kniv når du snitter blomstene. Sett blomstene i vann så fort som mulig etter at de er snittet for å hindre at luft tetter igjen porene som suger vannet opp i blomstene.
  • Blomstervasen må være helt ren før blomstene settes i vasen. Bakterier kan tette porene i blomsterstilken og føre til dårlig vannopptak og redusert holdbarhet.
  • Sørg også for at det aldri ligger blader i vannet – du bør derfor rense den nederste delen av stilken for blader. For at den store blomsten skal få all den næringen den trenger for å springe flott ut, er det en fordel å fjerne mye blader. 
  • Fyll på med rent, kaldt vann og tilsett holdbarhetsmiddel for snittblomster.
  • For at du skal få mest mulig glede av solsikkene dine anbefaler vi å sette blomstene lyst, men ikke i direkte sollys.
  • Stilkene som står i vannet kan bli myke, og vil da trekke vann litt dårligere. For å unngå dette kan du snitte stilkene på nytt ca. hver tredje dag. 
Solsikker
Solsikker

Solsikker gir oss følelse av sommer og sol.

Hvordan plante solsikkefrø?

Solsikker er enkle å så selv. Du kan så frøene direkte i jorda ute i mai måned, men det er ofte praktisk å så de i små potter med såjord innendørs en måneds tid før du skal plante dem ut. Det kan være lurt å vente med å så solsikkene inne til våren er skikkelig i gang for de vokser veldig fort. Sørg også for at plantene får masse lys, da blir de lubne og fine. Plantene bør plantes om i plantejord etter hver som de vokser. 

Vent med å plante solsikkene ute til faren for nattefrost er over. Planter som er litt større, er nemlig bedre rustet mot angrep fra snegler – og de blomstrer også tidligere. Følg instruksjonen som står på frøposen nøye, så kan du glede deg til solsikker som vokser og vokser og kan bli et par meter høye.

Solsikker
solsikker er vakkert med andre sommerblomster

Solsikker er skikkelig solelsker.

Solsikke har fått navnet sitt fordi den snur seg etter solen gjennom dagen.

Hvordan stelle solsikker i potte

  • Enten du har kjøpt en ferdig solsikke i potte eller sådd solsikkefrø selv, så er det viktig å holde jorden jevnt fuktig. Men pass på at plantene ikke blir stående med røttene i vann.
  • Solsikkene bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.
  • Ønsker du å plante solsikken i jorda ute, så er det viktig å vente til faren for nattefrost er over. 
  • Gjødsles ca. hver fjerde vanning i vekstperioden, med flytende gjødsel beregnet for potteblomster.
strålende solsikker

Strålende solsikker gir varme og glede.

Pynt bordet med vakre solsikker

Solsikker er anvendelige blomster enten de er i potte eller bukett. Du kan velge å lage en bukett med bare solsikker eller mikse solsikker med andre blomster. Uansett vil en bukett med solsikker garantert skape blikkfang. Nå har vi flotte solsikker i blomsterbutikkene våre.

vakkert sommerbord med solsikker

Pynt et vakkert sommerbord med solsikker.

Send blomster - levert på døren

Vi anbefaler å lese