Slik steller du røde pelargonia

Pelargonia - slik steller du den

29. April, 2024
Kategori
Stelletips Sommer Hagestell

Pelargonia er en av våre mest populære sommerblomster som pynter opp på balkong og terrasse. Pelargonia er også en av de mest hardføre sommerblomstene du kan plante i krukkene ute. Her får du tips til hva du bør gjøre for å få den til å blomstre gjennom hele sommeren.

Nå er det tid for å begynne å pynte med sommerblomster på uteplassen, og hva er vel mer nostalgisk og romantisk enn vakre pelargonia i lekre farger? Pelargonia er sammen med margeritt en av våre mest populære sommerblomster.

Pelargonia

Pelargonia er en lettstelt sommerblomst som tåler å stå både i sol og litt skyggefullt.

Trives godt i store blomsterpotter

Når du skal plante pelargonia så velg gjerne krukker eller utepotter som er store nok til å romme så mye jord at plantenes røtter har nok plass til å vokse, samtidig som de skal kunne forsyne planten med vann og næring. Velg derfor heller få store krukker fremfor mange små. I store potter og krukker holder jorden bedre på fuktigheten, og du slipper å vanne så ofte. Velg også potter med hull i bunnen slik at det blir god drenering. Bruk gjerne lecastein, eller litt stor grus.

Rosa pelargonia

Plant gjerne flere pelargonia sammen i en større potte.

Stelletips pelargonia

  • Plassering: Pelargonia trives på en lys og solrik plass.
  • Vanning: Pelargonia må vannes jevnlig, men la den tørke opp litt mellom hver vanning.
  • Gjødsel: Pelargonia har en enorm vekst på kort tid. Det er derfor viktig å gjødsle enten hver 14. dag, eller med langtidsvirkende gjødsel.
  • Knip av gamle og visne blomster, det fremmer ny blomstring.
  • Skal du reise bort noen dager på ferie er det lurt å bruke Mester Grønns ferievanner. Den sørger for at plantene holder seg fine mens du er borte noen dager.
Pelargonia er lettstelte sommerblomster

Er det fremdeles fare for frost ute, så kan du sette pelargonia et lyst sted inne så lenge.

Rosa pelargonia i terrakottapotter

Har du kjøpt pelargonia og det fremdeles er fare for frost ute, så kan du sette den et lyst sted inne så lenge.

Når kan jeg plante ut pelargonia på våren?

Når vårsolen kommer omtrent i mars kan du vekke pelargoniaen opp fra vinterdvalen. Klipp av det som er brunt og stygt og pott den om. Etter noen uker vil pelargoniaen strutte av liv med fine knopper som skal snart skal springe ut.

De fleste sommerblomstene inkl. pelargonia tåler ikke frost. Så vent med å plante de ut til faren for nattefrost har gitt seg. Har du kjøpt pelargonia før dette, kan du fint sette de inne i vinduskarmen eller et annet lyst sted til nattefrosten har gitt seg.

Overvintring av pelargonia

Pelargonia er en av de sommerblomstene du kan oppbevare gjennom vinteren og plante i utepottene igjen når våren kommer. Blomstene bør oppbevares tørt og kjølig gjennom vinteren, gjerne i et kjellerrom som holder ca. 5 grader.

Ta den frem igjen i mars/april og sett den i et lyst vindu. Plant den gjerne om i en større potte med ny næringsrik blomsterjord. Når faren for nattefrost er over kan du sette den ut igjen, og ev. plante den i større utepotter sammen med andre sommerblomster.

Slik beskjærer du pelargonia på høsten

Det er lurt å beskjære blomstene når du tar de inn på høsten. Da tar de mindre plass, det reduserer risikoen for sykdom og skadedyrangrep og blomstene blir enda frodigere når de skyter nye friske skudd på våren.

En god tommelfingerregel er å skjære bort cirka halvparten eller 2/3 av pelargoniaen. La det stå igjen to-tre «øyne», det vil si de runde ringene på stilken. Fordelen ved å trimme kraftig er at forgreningene starter langt nedenfra, og dermed får du en tett og fin pelargonia.

Bievennlig pelargonia

All vår pelargonia er bievennlige dvs. at plantene inneholder biemat i form av pollen eller nektar, og at de er produsert på en slik måte at de ikke er skadelig for bier og andre pollinerende insekter. 

Overvintring av pelargonia

Beskjær pelargoniaen når du tar den inn på høsten, da blir den frodigere når våren kommer.

Forskjellen på geranium og pelargonium?

En av de vanligeste navnforrvirringene i planteverdenen er geranium og pelargonium (pelargonia). Det er nemlig to helt forskjellige blomster, selv om mange bruker navnet geranium om pelargonia. Geranium er det samme som storkenebb, en staude mange kjenner fra typisk norske blomsterenger. Pelargonia er en av de mest populære sommerblomstene vi har som pynter opp på balkonger og terrasser. 

Bakgrunnen for navneforvirringen er at disse plantene opprinnelig ble klassifisert i samme slekt, nemlig geranium. På slutten av 1700-tallet ble de delt inn i hver sin slekt, men fremdeles er navnet geranium mye brukt om pelargonia. 

Geranium storkenebb

Geranium er det latinske navnet på storkenebb, en vakker staude som finnes i mange ulike varianter.

Bestill sommerblomster på nett

Vi anbefaler å lese