Pelargonia

Disse plantene tåler å stå i skyggen

29. April, 2024
Kategori
Stelletips Inspirasjon Sommer Hagestell

Har du et blomsterbed eller noen blomsterkrukker som står på skyggesiden av huset har du kanskje erfart at ikke alle sommerblomster trives like godt. Vi gir deg tips til hvilke planter du bør velge som trives godt i skyggen.

Det er ingen kunst å skape en bugnende oase også i skyggen, det handler bare om å plukke ut de riktige plantene. Den største feilen folk gjør er å sette planter som er skapt for sollys, i skyggen. Det er heller ikke mer krevende å stelle plantene som står i skyggen, nesten tvert i mot. Plantene trenger mindre vann når de står i skyggen i stedet for midt i solsteken.

Sommerblomster

Har du en litt skyggefull plass i hagen, så lag en grønn oase med grønne planter, prydgress og hortensia.

Generelt kan man si at blomstrende sommerblomster trives best jo mer sol det er. Med andre ord så vil de blomstre mindre hvis de blir stående på en skyggefull side av huset. Velger du planter som ikke skal blomstre, får du like stor glede av de om de står i sol eller skygge. Så ta heller med deg de grønne plantene ut på balkongen eller terrassen denne sommeren.

Her er noen favoritter:

Oliventre

Oliventre vil trives godt både i sol og skygge. Med sine sølvgrønne blader er den like dekorativ inne som ute. Fordelen ved å sette oliventreet i skyggen er at du ikke trenger i vanne den like mye.

Oliventre og terrassepalmer

Oliventrær og terrassepalmer trives godt også på en skyggefull plassering.

Terrassepalmer

Sammen med oliventreet kan du skape en fin middelhavsterrasse med terreassepalmer. Palmene trives naturlig nok svært godt i solen, men de er hardføre og klarer seg helt utmerket godt på en skyggefull plass.

Terrassepalmer

Terrassepalmer klarer seg utmerket både i sol og skygge.

Hortensia

Ingen kan måle seg med hortensia når det kommer til bugnende blomstring. I utgangspunktet trives hortensia svært godt i sol. Men hortensia står også fint i skyggen, hvis man bruker den som en sommerblomst. Fordelen er at den da trenger mindre vann.

Hortensia tåler skygge

Hortensia kan klare seg fin også i skyggen, den trenger bare litt mindre vann.

Pelargonia

Pelargonia tåler en noe skyggefull plassering, men den bør få bitte-litt sol i løpet av dagen. Det finnes så mange vakre sorter og farger av pelargonia, så her er det bare å velge og vrake.

Pelaegonia tåler skygge

Pelargonia er en av sommerens mest populære blomster.

Grønne planter

Grønne planter trives ute om sommeren, men de ønsker ikke å stå midt i solsteken. Da kan de bli litt solbrente, akkurat som oss mennesker. Så har du en litt skyggefull plass i hagen, så ta med deg de grønne inneplanten dine med ut i sommer.

Sommerblomster på uteplassen

Kombinér de grønne plantene med hortensia og prydgress.

Cordyline

Cordyline med sine lange slanke blader, tåler fint å stå litt skyggefullt gjennom sommeren.

Sommergrønne planter

Det finnes et stort utvalg av sommergrønne planter som f.eks eføy, muehlenbechia, glechoma, krypfredløs og Dichondra ‘Silver Falls'. Disse er supre å plante sammen med sommerblomster, oliventre, prydgress og urter. De brer seg utover siden på krukkene og skaper et vakkert blikkfang.

Sommergrønt, eføy, Muehlenbechia, Glechoma, krypfredløs, og Dichondra

Sommergrønne planter trives godt også i skyggen.

Prydgress

Prydgress er lettstelte planter som trives godt i vanlig jord. De trives godt i solen, men kan også plantes i skyggen. De første variantene av prydgress som kommer på markedet om våren er robuste og hardføre, slik at de tåler den nordiske forsommeren godt. Senere utover sommeren kommer de mer høyreiste variantene med store blafrende dusker i tuppen.

Festuca i kurv

Prydgress er lettstelte og tåler fint å stå i skyggen.

Betulia

Betulia er en variant av begonia, og er en av sommerens mest holdbare blomster. Den trives nesten overalt og kan stå både i skyggen og i solen. Den er ekstremt holdbar og rikt blomstrende og vil kunne gi deg en fargerik opplevelse fra tidlig vår til langt ut på høsten.

Betulia

Betulia blomstrer rikt gjennom hele sommeren og er svært populær å pynte med på kirkegården.

Bestill uteplanter på nett

Vi anbefaler å lese