Oliventre

Slik steller du oliventre

22. April, 2024
Kategori
Stelletips Sommer Hagestell

Oliventre er en av våre mest trendy planter som gir deg en følelse av Middelhavet på din egen uteplass. Med sine sølvgrønne blader er den svært dekorativ både ute og inne.

Sett oliventreet ut om sommeren

Oliventrær er populære å ha i krukker på terrassen gjennom hele sommeren. Selv om oliventreet tåler noen minusgrader er nye skudd sensitive for frost. Treet må derfor ikke settes ut før faren for nattefrost er over. Når høsten kommer og nettene begynner å bli kalde bør oliventreet tas med inn og overvintre inne. Oliventrær kan tåle noen få kuldegrader, men bare for en kort periode.

Slik steller du oliventre
Slik steller du oliventre

Oliventre skaper middelhavsstemning i hagen

Oliventre på uteplassen

Lag en hyggelig spiseplass i hagen med oliventrær og palmer.

Oliventrær i rattankurv
Oliventre

Oliventrær selges i mange forskjellige størrelser, og trives aller best ute på terrassen gjennom sommeren.

Slik steller du oliventre:

  • Plassering: Gjennom sommeren trives oliventreet best ute og gjerne på en solrik plass.
  • Temperatur: Ikke sett oliventreet for tidlig ut på våren. De nye skuddene er sensitive for frost, så vent til faren for nattefrost er over før du setter det ut. La det stå et lunt sted som f.eks. i et drivhus hvis du har det.
  • Vanning: Oliventrær har dype, grådige røtter og krever hyppig og mye vann. Pass på å gi jevn vanning, men ikke så mye at treet blir stående med røttene i vann.
  • Gjødsel: Gi oliventreet næring ca. en gang i måneden med en forsiktig dosering i sommersesongen. Den skal ikke gjødsles om vinteren.
Oliventre i Ecopots

La oliventreet stå et lunt sted som f.eks. i et drivhus inntil frosten er over.

Oliventre i cosapot

Planter du oliventreet i en Ecopots, er det lett å løfte oliventreet inn i kjelleren når vinteren nærmer seg.

Oppbevaring inne på vinteren

  • På vinteren bør oliventreet stå inne et sted som er lyst og svalt. Temperaturen bør være kjølig, men ikke kjøligere enn ca 3⁰C
  • Planter du oliventreet i en Ecopots, er det lett å løfte oliventreet inn i kjelleren når vinteren nærmer seg.
  • I løpet av vinteren kan oliventreet felle bladene og se litt pjusk ut, men hold ut! Dette er en naturlig prosess, for som regel skifter oliventreet bladene hvert tredje år. Hvis du klipper treet tilbake på våren og passer på at det får nok lys, vil treet skyte nye friske skudd og gro seg til igjen.
  • Pass på at oliventreet får tilstrekkelig med vann gjennom vinteren. Får treet en uttørking, slipper det veldig fort bladene. På vårparten når lyset kommer tilbake og fotosynteseprosessen tiltar øker vannbehovet mye, da vil treet prioritere å sette i gang ny vekst fremfor å «holde på gammelt bladverk».

Oppbevarer du oliventreet inne om vinteren kan du ha glede av det i mange år.

Oliventre

Oliventreet bør flyttes inn når nattefrosten kommer.

Bestill planter på nett

Vi anbefaler å lese