oliventre i miljø

Slik overvintrer oliventreet inne

15. August, 2023
Kategori
Stelletips Høst

Oliventrær trives godt ute hele sommeren, men bør tas inn når nettene blir kaldere. Her er noen tips til hvordan oliventreet kan overvintre inne.

Oliventrær er populære å ha i krukker på terrassen. De trives godt ute hele sommeren, men bør tas inn når nettene blir kaldere, og høsten setter sitt preg på årstiden. Oliventrær kan tåle noen få kuldegrader, men bare for en kort periode.

Overvintre oliventre

Oliventreet bør flyttes inn før nattefrosten kommer.

Slik steller du oliventreet inne

Følger du tipsene nedenfor kan du klare å overvintre oliventreet inne:

  • Plassering: Inne bør oliventreet få mest mulig lys og stå på en plass som er sval. Temperaturen bør være kjølig, men ikke kjøligere enn 2-3 grader, det beste er 3-10 grader. Så har du en kjellerstue, et soverom eller en gang med vindu så kan det være godt egnet for vinteroppbevaring.
  • Vanning: På vinteren trenger ikke oliventreet så mye vann. Gi det litt vann 1-2 ganger i måneden. Pass på at treet ikke blir stående med røttene i vann. Sett gjerne oliventreet i en grow-in selvvanningspotte.
  •  I løpet av vinteren kan oliventreet miste blader og se litt pjusk ut, men hold ut. Dette er en naturlig prosess, for som regel skifter oliventreet bladene hvert tredje år. Hvis du klipper treet tilbake på våren og passer på at det får nok lys, vil treet skyte nye frisk skudd og gro seg til igjen.
  • Gjødsel: Oliventreet trenger ikke å gjødsles om vinteren.


Tips til vårstell av oliventreet

Etter en lang vinter hvor oliventreet har fått stå i ro i kjelleren eller et annet egnet sted, er det tid for å ta det fem og gjøre det klart for sommersesongen. Når det begynner å bli lyst om kveldene sånn i mars/april, kan det være fint å sette oliventreet på et lyst sted og regelmessig begynne å gi oliventreet litt vann. Klipp gjerne nye friske skudd slik at trekronene blir rund og fin. Når faren for nattefrost er over, er det fint å sette oliventreet ut på terrassen og la det stå der og kose seg gjennom sommeren.

Oliventre

Når vårlyset kommer kan det være fint å sette oliventreet et lyst sted og begynne å gi det litt vann.

Vi anbefaler å lese