oliventre i miljø

Slik overvintrer oliventreet inne

15. August, 2023
Kategori
Stelletips Høst

Oliventrær trives godt ute hele sommeren, men bør tas inn når nettene blir kaldere. Her er noen tips til hvordan oliventreet kan overvintre inne.

Oliventrær er populære å ha i krukker på terrassen. De trives godt ute hele sommeren, men bør tas inn når nettene blir kaldere, og høsten setter sitt preg på årstiden. Oliventrær kan tåle noen få kuldegrader, men bare for en kort periode.

Overvintre oliventre

Oliventreet bør flyttes inn før nattefrosten kommer.

Slik steller du oliventreet inne

Følger du tipsene nedenfor kan du klare å overvintre oliventreet inne:

  • Plassering: Inne bør oliventreet få mest mulig lys og stå på en plass som er sval. Temperaturen bør være kjølig, men ikke kjøligere enn 2-3 grader, det beste er 3-10 grader. Så har du en kjellerstue, et soverom eller en gang med vindu så kan det være godt egnet for vinteroppbevaring.
  • Vanning: På vinteren trenger ikke oliventreet så mye vann. Gi det litt vann 1-2 ganger i måneden. Pass på at treet ikke blir stående med røttene i vann.
  •  I løpet av vinteren kan oliventreet miste blader og se litt pjusk ut, men hold ut. Dette er en naturlig prosess, for som regel skifter oliventreet bladene hvert tredje år. Hvis du klipper treet tilbake på våren og passer på at det får nok lys, vil treet skyte nye frisk skudd og gro seg til igjen.
  • Gjødsel: Oliventreet trenger ikke å gjødsles om vinteren.


Tips til vårstell av oliventreet

Etter en lang vinter hvor oliventreet har fått stå i ro i kjelleren eller et annet egnet sted, er det tid for å ta det fem og gjøre det klart for sommersesongen. Når det begynner å bli lyst om kveldene sånn i mars/april, kan det være fint å sette oliventreet på et lyst sted og regelmessig begynne å gi oliventreet litt vann. Klipp gjerne nye friske skudd slik at trekronene blir rund og fin. Når faren for nattefrost er over, er det fint å sette oliventreet ut på terrassen og la det stå der og kose seg gjennom sommeren.

Oliventre

Når vårlyset kommer kan det være fint å sette oliventreet et lyst sted og begynne å gi det litt vann.

Vanlige spørsmål og svar

I løpet av vinteren kan oliventreet felle bladene og se litt pjusk ut, men hold ut! Dette er en naturlig prosess, for som regel skifter oliventreet bladene hvert tredje år. Hvis du klipper treet tilbake på våren og passer på at det får nok lys, vil treet skyte nye friske skudd og gro seg til igjen.

Men pass på at treet får tilstrekkelig med vann gjennom vinteren. Får treet en uttørking, slipper det veldig fort bladene. På vårparten når lyset kommer tilbake og fotosynteseprosessen tiltar øker vannbehovet mye, da vil treet prioritere å sette i gang ny vekst fremfor å «holde på gammelt bladverk».

Ved overvintring av oliventre er tilgang på daglys en veldig stor fordel, i form av vindu eller vekstlys, eller gjerne begge deler. Du får kjøpt vekstlys i veldig mange prisklasser, men rimelige varianter kan fungere helt greit til dette formålet, kvalitet blir viktigere hvis det er begrenset tilgang på daglys der oliventreet overvintres. 

Det er viktig at avstand mellom vekstlys og pante er ihh til veiledning og anbefaling på pakken. Er avstanden for stor vil effekten av lyset fort halveres eller senkes enda mer, fordi styrken på lysbølgene planten kan nyttiggjøre seg av avtar raskt. Avstand mellom lyskilde og plante er faktisk viktigere enn kvalitet og pris på vekstlyset.

Vi anbefaler å lese