høst_lyng og krysantemum

10 ting du bør gjøre på høsten

25. Juli, 2023
Kategori
Stelletips Høst

Senk skuldrene og nyt høstfargene, det må være det viktigste å huske på når solen senker seg over en vakker høsthimmel. Men hvis det klør litt i fingrene, finnes det spennende små gjøremål å ta seg til før vinteren kommer.

#1: Sett blomsterløk

Det finnes et hav av vakre farger og varianter. For mange løktyper er det ‘størrelsen det kommer an på’. Stor løk gir større og flottere blomster. Tulipan og krokus kjenner nok de fleste, men det finnes så utrolig mye annet spennende.

Blomsterløk kan settes helt til frosten kommer, men kan gjerne få tid til å slå rot før vinteren setter inn. Et lite tips er å sette noen opp ned, det vil si spissen der skuddet kommer ned, så vil disse blomstre senere, og du forlenger gleden av løkblomstene. Sett gjerne løk i krukker og urner, dette gleder og lyser opp tidlig neste vår, før vi våger å plante ut sommerblomstene. Her får du enkle tips til hvordan sette blomsterløk nå på høsten.

Plante blomsterløk

Forbered vårsesongen og sett blomsterløk i jorden nå på høsten.

Påskeliljer
Tulipaner

Planter du blomsterløk nå på høsten kan du glede deg til vakker blomsterflor til våren.

#2: Høste frukt og grønnsaker

Har du tomater kan disse plukkes inn og ettermodnes i vinduskarmen. Barna elsker å se hvordan grønn kart, helt av seg selv, forvandles til røde tomater i et lyst vindu. Har du plass kan eventuelt hele krukken tas inn og settes i et sørvendt/lyst vindu, og tomater kan da høstes lenge etter at utesesongen for lengst er over.


#3: Lag en vakker høstgruppe

Plant en fantastisk høstgruppe utenfor døren, eller kjøp den ferdig. Høstplanter er egentlig en urettferdig benevning. Lyng, pyntekål, sølvkrans og ulike strå står gjerne flott og dekorativt vinteren gjennom. Ikke alle varianter overvintrer, men prydverdien kan være tilstede hele vinteren. Oppfordringen må bli; plant en fantastisk høstgruppe, som du også har glede av gjennom vinteren.

Høstgruppe

Plant en fin høstgruppe med forskjellige høstblomster.

#4: Ta inn knoller, løk og planter til overvintring

Det fordrer at du har et kjølig men frostfritt sted, gjerne fra 4 – 12 grader. Løk og knoll bør også ha det mørkt. Gladioler og georgineknoller er utrolig enkle å overvintre. Grav disse opp legg dem i en kasse. Planter som blant annet oliventreterrassepalmer, pelargonia, margeritter og tårer kan også tas inn og overvintres kjølig. Gi plantene en sjelden skvett vann igjennom vinteren. Til våren kan plantene se nokså håpløse og pjuskete ut, men ikke gi opp. Sett dem frem til driving et lyst sted. Skjær eventuelt av en kvist og sjekk om det er liv, da vil veden inni grenen være lys og/eller brun. Planter, løk og knoller blir større år for år, og derfor må de få tilført ny jord, og eventuelt større krukker og potter.

Knoll georgine

Grav opp georgine knollen og la den ligge tørt gjennom vinteren.

Georginer

Georgine knollen kan du plante i bakken igjen når våren kommer.

#5: Fjern vissent bladverk fra busker og trær

Vissent bladverk som får ligge på bakken er et lite hotell for snegler, plantesykdommer som sopp, virus og bakteriesykdommer. Fjern dette og du fjerner smittepress på plantene dine. Dette er spesielt viktig for sykdomsutsatte planter som roser, og diverse frukt/bær.


#6: Tøm utepottene og sett de under tak

Tøm og sett bort krukker og urner du ikke skal bruke til høstblomster eller løk. Vasker du pottene hindrer du også eventuell spredning av plantesykdommer til de nye blomstene som skal plantes til våren. Krukker uten dreneringshull i bunnen må settes under tak, eller snus på hodet. Blir de fylt med regnvann kan de sprekke når det fryser til. Har du kjøp potter som står at de er frostsikre er det likevel viktig at du håndterer de riktig for at frostgarantien skal gjelde.

Utepotter inngangsparti_høst

Pass på at krukkene ikke blir stående med vann gjennom vinteren.

#7: Beskjære stauder og busker

Beskjæring kan for mange planter gjøres om høsten. Mange blomstrende busker og hekker bør beskjæres om høsten. Beskjæring på våren vil for mange planter fjerne blomstringen som skulle komme på de nye skuddene.

Beskjære stauder

På høsten bør alle staudene beskjæres slik at nye friske skudd kan skyte når våren kommer.

#8: Lag høstkrans eller lyngkuler

Nå på høsten er det så mye vakker lyng å få tak i. Hva med å lage fine lyngkuler eller en vakker høstkrans? Kombiner gjerne lyng med andre flotte høstblomster for å få din egen personlige stil. Det er enklere å lage enn du tror.

høstkrans av lyng

Høststemning med vakker lyngkrans og lyngkuler.

#9: Merk flerårige planter med navnelapper

Det er veldig typisk å se flotte planter, som man ikke husker navnet på neste sommer. Lag en liten plan over hva du kan tenke deg på uteplassen eller i hagen neste vår. Det går jo også an å ønske seg noe. Å lage en hageplan er en flott høsthobby. Det er lett å la seg rive med av begeistring.


#10: Legg dekkbark

Bark og diverse dekkemateriale omdannes til jord etter hvert, og ugress får da rotfeste. Høsten kan være en fin tid å legge ny bark, og eventuelt duk under. Da er hagen klar for neste vår.

høstplanter

Til slutt oppfordrer vi alle til å komme seg ut i skog og mark, nyte den vakre naturen og det vakre lyset nå på høsten.

Da er det bare å ønske alle en riktig fin høst!

Høstplanter

Husk å nyte de fine høstdagene også.

Vi anbefaler å lese