hvite pinseliljer eller narciss er vakre om våren

Sett blomsterløk nå på høsten

3. August, 2023
Kategori
Inspirasjon Høst

Ønsker du at det blomstrer vakkert i hagen neste vår? Da bør du sette blomsterløk nå på høsten. Å plante blomsterløk krever ingen grønne fingre, for stort enklere kan det ikke bli.

Planter du blomsterløk nå på høsten kan du glede deg til flott blomsterflor når våren kommer. Blomsterløk kan settes nesten hvor som helst; i blomsterbed, i krukker og i gressplenen. Det eneste den krever er god drenering og litt sol av og til.

All blomsterløk vi selger er økologisk produsert og bievennlig.

Sette blomsterløk i jorda

Forbered vårsesongen og sett blomsterløk i jorden nå på høsten.

Sett blomsterløk på høsten

Hver høst legges vårblomstrende løk i jorden for sin vintersøvn. Det er ganske fascinerende at en så lite tiltalende løk kan forvandles til en vakker blomst i løpet av våren. Blomsterløken har en innebygget ”matpakke” med seg i løken, og blomsteranleggene som ligger klare inne i løken overlever vinteren på denne næringen.

krokus blomsterløk

Setter du blomsterløk på høsten kan du glede deg over blomstrende krokus til våren.

Gul påskeliljer Narciss
Hvit påskeliljer Narciss

Blomstrende påskeliljer er et sikkert vårtegn.

Slik planter du blomsterløk

  1.  Tidspunkt: Vårblomstrende løk kan settes fra september til november, men i god tid før frosten kommer slik at løken får dannet røtter.
  2.  Dybde: Det finnes en tommelfingerregel for settedybde: Sett en løk dobbelt så dypt som den selv er høy.
  3.  Setting: Sørg for at jorda er helt løs og uten stein – litt sandholdig jord er aller best. Grav et plantehull og sett de store løkene i hullet med spissen opp. Små løk kan strøs utover. Legg jorden tilbake og pakk godt.
  4. Det er flott med mange løk sammen, minimum 5-8 av samme sort i en klynge er å anbefale. Skriv navnene på løkene på en stikketikett. Da vet du hvor du har satt løkene.
  5. Vann løkene i tiden rett etter planting. Dette stimulerer rotveksten. Jo tidligere røttene dannes, desto raskere tåler løken frost og kulde. Vanningen kan stanses så snart høstregnet setter inn.

Har du ikke egen hage kan du fint sette blomsterløk i potte på balkongen.

lilla allium
røde tulipaner

Vakker lilla Allium og røde tulipaner.

Kjøp bievennlig blomsterløk

Biene trenger en god start om våren og løkblomster er noe av den første nektaren de får. Normalt er blomsterløk behandlet med stoffer som inneholder neonikotinoider. Det er et av de stoffene biene dør av. Mester Grønn er sannsynligvis alene på det norske markedet med å tilby biologisk produserte løkblomster som gir en sunn og god start for en bie.

Blå perleblomster bievennlig
Tulipaner

All blomsterløk vi selger er økologisk produsert og bievennlig.

Blomstring gjennom hele våren

Vinterblom (Eranthis) og snøklokke blomstrer først. Dette er de første vårtegnene, som man alltid fryder seg over å se. Deretter følger krokus, snøstjerne (Chionodoxa), påskeliljer (narciss), pinseliljer (narciss) og de tidligste tulipansortene. I april og mai står perleblomstene (Muscari), svibler, tulipanene og de imponerende keiserkronene (Fritillaria) for tur. Prydløk (Allium) blomstrer fra midten av mai til langt ut i juli. Med litt planlegging kan du glede deg over et fargespekket blomsterflor gjennom hele vårsesongen.

Bilde uten navn

I april og mai står perleblomstene.

Vi tror du også vil like å lese