plant blomsterløk i krukker

Slik planter du blomsterløk i krukker

2. August, 2023
Kategori
Stelletips Inspirasjon Høst

Planter du blomsterløk nå på høsten kan du glede deg til vårblomstene dukker opp. Du trenger ikke egen hage, du kan fint sette blomsterløk i krukker på balkongen.

Nå på høsten er det fint å plante løk i utepottene. Da kan du nyte de første vårblomstene som kjemper seg opp av jorden – en optimistisk påminnelse om at lysere tider er i vente.

Visste du at du kan plante ulik type løk i samme potte for ekstra flott blomstring?

Med noen gode råd er det mulig å lykkes, men vær oppmerksom på at det finnes noen fallgruver (les mer om fallgruvene lenger ned).

Bilde uten navn

Du trenger ikke grønne fingre for å lykkes med blomsterløk.

Slik gjør du

  • Sikre at proppen i bunn av potten er fjernet slik at overflødig vann slipper ut.
  • Hell oppi et godt lag med lecakuler i bunnen, gjerne 10-15 cm og dekk til med en fiberduk eller et tøystykke. Dette er for å hindre at jorden skal tette igjen dreneringen.

Fyll opp med jord og sett oppi løken. En tommelfingerregel er at løken skal plantes ca. 2 løkbredder ned i jorden. Ønsker du at løken skal blomstre mest mulig samtidig, vender du toppen opp på all løken. Hvis du vil ha en lengre og mer ujevn blomstring kan du snu noen på hodet slik vi har gjort.

  • Planter du flere typer løk i samme krukke planter du de største løkene nederst og fyller på med litt mer jord før de mindre løkene settes oppi. Avslutt med litt mer jord på toppen.
  • Dekk gjerne med litt mose, det er dekorativt og isolerer litt. Avslutt med å vanne lett slik at jorden blir litt fuktig.
  • Sett gjerne potten så lunt som mulig under tak gjennom høsten og vinteren for å unngå at det samler seg for mye vann i potten.

Da er det bare å begynne å glede seg til vårsola kommer og det begynner å spire og gro.

Forslag til fine kombinasjoner i krukkene

  1. Tulipan, Allium og Crocus mix
  2. Narciss, Crocus mix og Allium

Fallgruver

  1. Det samler seg mye vann i krukken og løken råtner. Hvis krukken fryser i bunnen, vil ikke vann og regn slippe ut og jorden blir klissvåt. Løsning: Få krukken litt opp fra underlaget (f.eks. med potteføtter/floor protector) og sett dem under tak.
  2. Krukkene bunnfryser, og løken blir utsatt for mer kulde enn dersom de plantes i jorda. Løsning: Sett krukkene så lunt som mulig og pakk dem gjerne inn i noe som isolerer litt, f.eks. bobleplast eller et pledd når frosten kommer.

Vi tror du også vil like dette