høstblomster ute i miljø

Disse høstblomstene holder seg vakre hele høsten

13. August, 2023
Kategori
Inspirasjon Høst

Har frodigheten og prydverdien gått ut av sommerblomstene? Nå bugner blomsterbutikkene av flotte høstblomster og planter som gir liv, farge og glede til utekrukkene.

Nå er det tid for å begynne på ny frisk med alle de flotte sensommerblomstene. Gi krukkene dine en oppfriskning med sensommerens flotte, fargerike blomster. Mange av blomstene vil klare seg helt til frosten kommer og kanskje lenger.

høst ute med lyng_frilandskrysantemum og pernettia

Skap en koselig uteplass med vakre høstblomster.

Høstblomstene som varer lenge

Nå bugner det av vakre fargerike sensommerblomster i blomsterbutikkene. Vi har frilandskrysantemum i ulike farger, pyntekål med sine spennende bladformer, pernettia med sine vakre bær i rosa og hvitt og lyng i ulike farger og størrelser.

Tips: Sammen med de flotte blomstrende plantene kan det være fint å plante noen grønne eller sølvfargede planter som sølvkrans, Muhelenbechia, Dichondra ‘Silver Falls’ og Calocephalus.

Høstblomster i utepotter
Disse høstblomstene holder seg fine hele høsten

Erica og Calluna lyng

Lyngvariantene Erica og Calluna er to populære høstplanter. Erica er intens og kraftig i fargen, men kun ettårig. Calluna blomstrer litt tidligere på høsten enn Erica, er flerårig og prydverdien er ekstra stor da blomstene sitter på gjennom vinteren. Lyng bør holdes jevnt fuktige, men pass på at de ikke blir stående med røttene i vann.

 lyng i kurv_høst

Lyng finnes i utallige størrelser og varianter.

calluna lyng Skyline

Calluna «Skyline» beholder den friske grønne fargen gjennom hele vinteren.

Heuchera (alunrot) – lettstelt og vakkert

Heuchera, eller alunrot, fås i mange vakre farger. Det er den lubne kompakte tuen med sitt spennende bladverk som gjør Heuchera spesielt vakker nå på høsten. Heuchera er helt nydelig i seg selv eller i kombinasjon med mange av våre tradisjonelle høstplanter som for eksempel lyng og prydgress.

Heuchera er en staude, så planter du den i bakken kan du ha glede av den i mange år fremover. Planter du den i en krukke kan kulden bli vel tøff gjennom vinteren.

Alunrot Hauchera
Alunrot Hauchera

Hauchera, eller Alunrot, finnes i mange farger, og får et vakkert bladverk på høsten.

Pernettia med vakre bær

Pernettia er en fantastisk fin, ettårig høstplante som kommer med vakre bær i rosa, lilla og hvitt. Planten inneholder en naturlig «frostvæske» i cellene takket være et stoff som er nært beslektet med glyserol. Når andre planter visner på grunn av nattefrost, står Pernettia like fint og holder på bærene langt utover høsten og vinteren. Pernettia bør tørke lett mellom hver vanning og kan plasseres i både sol og skygge.

pernettia_høst

Pernettia holder seg vakker til langt utpå høsten.

Pyntekål med spennende bladformasjon

Pyntekål er en populær, ettårig høstplante som har en helt egen evne til å utvikle en flott farge. Det er de lave nattetemperaturene om høsten som får pyntekålen til å få den vakre fargeutviklingen, og den blir bare finere og finere utover høsten. Pyntekål tåler noe frost og kan beholde fargen hele vinteren. Den vannes kun hvis det er en tørr høst, trenger ikke gjødsel og kan plasseres både i sol og skygge. Blir den stående i vann vil bladene gulne.

Tips: Setter du pyntekål sammen med lyng, frilandskrysantemum eller eføy i en krukke, får du en dekorativ høstgruppe.

Høstblomster
Pyntekål

Pyntekål er fin å plante sammen med andre høstblomster.

Sølvskimrende sølvkrans og Calocephalus

Sølvkrans og Calocephalus er flotte sølvskimrende planter som er svært holdbare. Calocephalus er kanskje noe av det mest lettstelte som finnes. Sammen med høstlyng og pyntekål kan du skape flotte grupper som tåler frost og holder seg vakre til langt utpå høsten og vinteren.

Calosephalus
Sølvkrans

Det er stilig med sort sammen med sølvgrå høstplanter.

Asters – en høstblomstrende staude

Asters er en sentblomstrende staude i blå, lilla og rosa varianter. Asters er middels hardfør og kan overvintre i store deler av landet. Planten blomstrer mellom september og oktober, og bør derfor få full sol for at den skal rekke å blomstre før vinteren kommer. Asters trives best i næringsrik og jevnt fuktig jord, og kan med fordel deles annethvert år for å fornye veksten.

asters_høst

Faregrike asters i stilige seagrass kurver.

Blomstrende hebe

Hebe er en dekorativ høstplante både med og uten blomster. Med sine flotte blålilla blomster og mørke grønne blad er hebe et flott blikkfang til høstens krukker og potter. Hebe er en nøysom plante, men triver aller best i sol. Hvis du holder hebe jevnt fuktig vil den klare seg hel til frosten kommer.

lilla hebe_høst

Vakker lilla Hebe.

Vi anbefaler å lese