Georginer

Slik steller du georginer

15. Mai, 2022
Kategori
Stelletips Sommer

Fargerike georginer blomstrer gjennom hele sommeren hvis du steller de riktig. Her får du tipsene.

Georginer er Mexicos nasjonalblomst. Med sine store fargerike blomster er det nesten ingen sommerblomster som kan måle seg med georginen når det kommer til utstråling. Det er ikke rart georginer har fått en stor fanklubb.

Tofarget georgine
Georgine

Georginer finnes i en mengde farger og varianter

Stelletips georginer:

  • Georginer er glade i sol, så plant de på et solrikt sted.
  • De trives i næringsrik, godt drenert jord.
  • Plantene trenger masse energi for å produsere de lubne sommerlige blomstene, så tilsett gjerne langtidsvirkene gjødsel i krukkene eller flytende gjødsel en gang per uke.
Georginer
Georginer

Georginene blomstrer gjennom hele sommeren

Små sommergeorginer er ettårige, men knollgeorginer kan du få igjen til neste år. Georginer trives godt i potte og ulike sammenplantinger. Georginer blomstrer gjennom hele sesongen fra juni til kulda setter inn. Georginer er også flotte å ta inn som snittblomst.

Georgine
Bilde uten navn

Georginer i intense farger

Oppbevaring av knoller

Når blomstene er visnet, kan du ta vare på knollene og bruke dem på nytt neste år. Knoller av georginer, begonia og gladioler bør tas inn før første frostnatt. Grav knollene forsiktig opp og rist av løs jord, og kast eventuelle skadde eller sykdomsangrepne løk. La stilk og blader være på til de er visnet ned, da kutter du de rett over knollen. La knollene tørke 10-15 dager i romtemperatur før du lagrer dem for vinteren. Legg knollene tørt, luftig og kjølig (i kjelleren eller frostsikker garasje). Georginene kan settes i bakken igjen, så snart telen har gått i bakken ut på våren.

Tips: Har du ulike sorter og farger, er det lurt å surre en liten lapp rundt knollene merket med med navn og farge.

Georgine knoll

Oppbevar knollen et tørt frostfritt sted gjennom vinteren, så kan du grave de ned og glede deg over nye georginer neste sommer.

Lilla georgine

Knip av blomstene og pynt sommerbordet.

Se flere stelletips