Perleblomster muscari

Slik lykkes du med perleblomster inne og ute

13. Februar, 2024
Kategori
Stelletips Påske

Få blomster forbindes like mye med vår som perleblomster. Allerede i januar kan du kjøpe perleblomst i potte og tyvstarte våren inne.

Perleblomst bringer våren inn

Perleblomst, eller muscari som den heter på latin, er en flerårig løkblomst som blomstrer tidlig på våren. Det mest iøynefallende med perleblomst er den gnistrende blåfargen på de runde perleformede blomstene, derav navnet perleblomst. Du får også perleblomst i en vakker hvit variant, men løken kommer i salg litt senere på vinteren enn de blå.

undefined

Stelletips for perleblomst (muscari) i potte

  • Vanning: La den tørke før vanning. Perleblomsten trenger litt vann for at blomstene skal kunne springe ut, men la den gjerne tørke godt mellom hver vanning. For mye vann vil føre til at de vokser for fort, og de kan bli lange og slappe. Løken kan dessuten begynne å råtne hvis den er for fuktig over tid 
  • Plassering: Sett perleblomst lyst og kjølig.
  • Temperatur: Perlebomst trives bedre og står lengre ved litt kjølig temperatur (15-20°C).
  • Gjødsling: I likhet med andre løkblomstene har perleblomst med seg en egen «næringspakke» i løken, derfor trenger du ikke å gjødsle den.

Etter avblomstring kan plantene få visne ned. Når telen i bakken har gått kan du plante den ut. Da kan den gi vårglede i mange år fremover.

Perleblomster

Påskeliljer og perleblomster er nydelig å pynte med til påske.

Hvit perleblomst muscari

Hvit perleblomst muscari

Blå perleblomst muscari

Perleblomst er svært lettstelt og trives best om den får stå lyst og kjølig.

Perleblomst tåler noen kuldegrader

Perleblomst (muscari) er en flerårig løkblomst, og er en av de første blomstene som titter opp av bakken når våren kommer. På høsten kan du plante perleblomst som høstløk helt frem til det blir frost i bakken. Har du ikke plantet de i jorden før vinteren kom, kan du plante potteplanten du får kjøpt på vinteren så fort frosten i bakken er borte. 

Perleblomster tåler noen kuldegrader, og kan faktisk stå ute i temperaturer ned til -5°C avhengig av hvor godt den er herdet. Det er imidlertid lurt å beskytte den mot nattefrost ved å dekke den til med et tynt fleecepledd eller et håndkle.

Perleblomst muscari

Perleblomster tåler noen kuldegrader og er fin å pynte med på våren.

Pynt ved inngangsdøren

Pynt ved inngangsdøren med blomster som tåler noen kuldegrader.

Perleblomst - vakker snittblomst i vasen

Perleblomster kan også brukes som snittblomster. Noen få uker tidlig på våren får du kjøpt små bunte med perleblomst som er nydelige i buketter eller alene i vasen. Det viktigste er å snitte stilkene og sette de i ren vase fylt med kaldt vann. Tilsett holdbarhetsmiddel for å øke holdbarheten på blomstene.

Perleblomster muscari

Tidlig på våren får du kjøpt bunter med perleblomster.

Perleblomster muscari

Pynt et vårlig bord med vakre perleblomster i vasene.