Vårblomster på trappen

Disse vårblomstene tåler noen kuldegrader

24. Mars, 2024
Kategori
Stelletips Inspirasjon Påske

Våren er i anmarsj og det nærmer seg påske. Da er det ekstra hyggelig å gjøre det fint rundt oss. Hva med å plante påskeliljer og andre vårblomster i krukkene dine? Vi forteller deg hvilke vårblomster som tåler noen kuldegrader.

Det er vår i luften og det klør i fingrene etter å pynte opp ute i krukker og kar etter en lang vinter. Ingenting er hyggeligere enn en blomstrende velkomst ved inngangspartiet. Men pass på – nattefrosten har ennå ikke sluppet taket, så det er viktig å velge vårblomster som tåler noen kuldegrader.

Disse vårblomstene tåler noen kuldegrader
Disse vårblomstene tåler noen kuldegrader

Vårblomster som tåler noen kuldegrader

Violapåskeliljer og andre løkblomster, tusenfryd, juleroser (Hellborus) og vårlyng er noen tøffinger og er de eneste blomstene som tåler noen kuldegrader. Disse vårblomstene tåler godt vårens skiftende temperatur, til og med ned til -5°C, avhengig av hvor godt de er herdet. Å være herdet innebærer hvor lenge de har fått stå ute i lav temperatur i forkant.

 vårblomster

Pynt et pent inngangsparti med vårblomster som tåler noen kuldegrader.

Plant vårblomster ute i krukker

Det kan være lurt å plante vårblomstene i kurver og utepotter som det er lett å flytte på. Ved ekstra kalde netter eller kuldeperioder kan utepottene bæres inn eller settes mot en lunere vegg. Du kan også dekke blomstene med et tynt fleecepledd eller et håndkle. Selv om plantene kan virke litt slått ut etter en frostnatt eller to, vil de snart reise seg igjen. Blir det frostnetter over en lengre periode, setter plantene stor pris på å få lov til å komme inn til et lunt sted for å varme seg litt.

Viola
Påskeliljer narciss

Viola og påskeliljer er blant de tidligste plantene vi kan sette ut om våren.

Påskeliljer (Narciss)

Narciss, eller påskeliljer som de fleste kaller dem, er veldig populære på vårsesongen og finnes både som løkplanter og i bunt. Narciss er blant de tidligste plantene vi kan sette ut på våren, og tåler noen kuldegrader. Narciss-løkene er robuste, og trives både i sol og noe skygge. Etter avblomstring kan plantene få visne ned. Når telen i bakken har gått kan de plantes ut i hagen. Da kan de gi vårglede i mange år fremover. Våre narcisser er bievennlige dvs. at plantene inneholder biemat i form av pollen eller nektar, og at de er produsert på en slik måte at de ikke er skadelig for bier og andre pollinerende insekter.

Påskeliljer i kurv
påskeliljer i kurv

Påskeliljer er flerårig og kan blomstre år etter år.

Viola og stemorsblomster

Viola, eller stemorsblomster, tåler godt vårens skiftende temperatur, til og med ned til -5°C. Men plantene tåler ikke uttørking, så det er viktig med jevnlig vanning. Legg gjerne litt lagtidsgjødsel i blomsterpotta så kanskje de blomstrer helt til sommerblomstene er klare for utplanting. Vår viola er norskprodusert og bievennlig. Vi har også spiselig viola som er super å pynte maten med.

viola tåler noen kuldegrader

Viola er en tøff liten blomst som tåler noen kuldegrader.

Vårlyng

Vårlyng (Erica carnea) er veldig hardfør og trives best ute. Den tåler frost, og kan stå ute fra tidlig på våren. Utseende på knoppene kan se litt brunere ut, siden knoppene settes på høsten og har overvintret. Så fort den begynner å springe ut om våren blir den frisk og rosa i fargen. Lyng må holdes fuktig hele tiden, og den trenger ikke gjødsel mens den blomstrer.

Vårlyng

Vårlyng er vakker å pynte med på trappen når våren kommer.

Salix med gåsunger

Salix får nydelige gåsunger som pryder tidlig på våren. Gåsungene kommer før løvet springer ut og minner om at våren er i anmarsj. Salix med gåsunger tåler fint noen minusgrader og kan settes ut tidlig på våren. Den hengende fine fasongen gjør dette lille treet spesielt og vakkert, også med løv senere i sesongen. Fasongen på kronen på selve treet vil gro seg mer til og bli vakrere og større for hvert år som går.

Salix får kraftige røtter som trenger plass, så plant den gjerne i en større potte så røttene får god plass til å gro. Salix krever også mye vann, så en større potte vil lette vannejobben. Salix er robust og kan overvintre mange steder i landet, men plant det gjerne i bakken, så er det større sjanse for at det overvintrer.

Salix og påskeliljer
Salix

Salix og påskeliljer skaper deilig vårstemning på trappen.

Helleborus

Nå på våren får du kjøpt store flotte Helleborus-varianter, gjerne i ulike rosa fargesjatteringer. Kjøpte du juleroser (Helleborus) til jul kan disse nå settes ut i krukker på trappen eller terrassen. I hagen kan Helleborus settes på en plass med litt skygge og næringsrik jord.

Helleborus
Vårblomster ved inngangspartiet

Helleborus er flott å pynte inngangspartiet med når våren kommer.

Tusenfryd

Tusenfryd er en liten, yndig flerårig plante som kan være flott i ytterkanten av en krukkebeplantning. Tusenfryd er en enkel plante som ikke trenger mye stell, men hvis du omplanter og deler planten årlig, vil du få en mer frodig og herdig plante.

Tusenfryd
Tusenfryd

Tusenfryd med sine yndige små blomster.

Krokus og perleblomst

Løkblomstene krokus og perleblomst (muscari) er noen av de første blomstene som titter opp av jorden når våren kommer. Har du ikke plantet de i jorden før vinteren kom, får du også kjøpt de som potteplante på vinteren. Disse tåler litt frost, men det er lurt å sette de ut når det ikke er så kaldt slik at de får herdet seg og vent seg til lave temperaturer.

Perleblomst muscari

Muscari, eller perleblomst, er nydelig med sin gnistrende blåfarge og runde perleformede blomster.

Krokus løkblomster

Krokus er et sikkert vårtegn.

Bestill vårblomster på nett

Vi anbefaler å lese