Narciss påskelilje

Påskeliljer - lettstelt og vakker vårblomst

Påskeliljer, eller narciss som den heter på latin, er en av de første vårblomstene vi kan plante ute på våren. Den tåler noen minusgrader og er både robust og dekorativ.

Den første vårblomsten

Narciss, eller påskeliljer som de fleste kaller den, er veldig populære på vårsesongen og finnes både som løkplanter og som snittblomst. Den har fått navnet påskelilje fordi den ofte blomster rundt påsketider. Men sine store gule blomster bærer den bud om at våren er i gang.

Påskeliljer tåler noen kuldegrader

Påskeliljer er blant de tidligste vårblomstene vi kan sette ut på våren for de tåler noen kuldegrader. Løkene er robuste, og trives både i sol og noe skygge. Påskeliljer tåler 6-7 minusgrader når de er i knopp/blomst. Før de får særlig med knopper tåler de enda kaldere temperatur.

Etter avblomstring kan plantene få visne ned. Når telen i bakken har gått kan de plantes ut i hagen. Da kan de gi vårglede i mange år fremover. 

Påskelilje på trappen

Pynt inngangspartiet med vakre påskeliljer.

Disse vårblomstene tåler noen kuldegrader


Bievennlig narciss

Alle våre narcisser er bievennlige dvs. at plantene inneholder biemat i form av pollen eller nektar, og at de er produsert på en slik måte at de ikke er skadelig for bier og andre pollinerende insekter.

Vårblomster på trappen

Alle våre påskeliljer er bievennlige.

Slik steller du påskeliljer i potte

Påskeliljer (narciss) er løkblomster og er dermed svært lettstelte. De har med seg det meste av næringen i selve løken.

  • Vanning: Har du påskeliljene inne så bør du sørge for at jorden er lett fuktig. Vann gjerne i kanten av potta, ikke direkte på blomsterløken.
  • Når blomstene har visnet, kan du klippe den ned og plante den ute når telen har gått i bakken.
  • Plante ute: Har du plantet påskeliljene ute, er det ikke så mye du trenger å gjøre.
Påskeliljer

Har du påskeliljer inne bør jorden holdes lett fuktig.

Påskeliljer i kurv

Planter du påskeliljene ute trenger du ikke å foreta deg noe som helst.

Påskeliljer

Påskeliljer har med seg den næringen den trenger i blomsterløken.

Viola og påskeliljer

Gruppe med viola og påskeliljer skaper vårstemning som pynt på trappen.

Sett blomsterløk på høsten

På høsten får du også kjøpt stor og flott blomsterløk med påskeliljer. Planter du blomsterløk på høsten kan du glede deg til flott blomsterflor når våren kommer. Det er ganske fascinerende at en så lite tiltalende løk kan forvandles til en vakker blomst i løpet av våren. Blomsterløken har en innebygget ”matpakke” med seg i løken, og blomsteranleggene som ligger klare inne i løken overlever vinteren på denne næringen.

Blomsterløk

Setter du blomsterløk på høsten kan du glede deg til vakre påskeliljer når våren kommer.

Påskeliljer i vasen

I ukene før påske får du også kjøpt påskeliljer som snittblomst. De kan se litt beskjedne ut når de ligger som knopp i blomsterbutikken. Men så fort du får satt de i vann, vil de etter et par dager slå ut i full blomst. Det gir skikkelig påskestemning.

De egner seg også svært godt til å ha med på hytta, da de kan pakkes inn i litt avispapir og enkelt fraktes i bilen uten å ta skade.

Påskeliljer i vase

Påskeliljer i vase gir deilig påskestemning.