løkblomster

Slik steller du løkblomster

Løkblomster i potte er en fin måte å starte våren på. Løkblomster selges som regel mens de ennå er i knopp. Dette gir oss en flott mulighet til å følge hvordan knoppene utvikler seg til blomster.

Perleblomster, narcisser, krokus, ruteliljer og tulipaner er noen av løkblomstene som virkelig strutter av energi og sprer en herlig vårfølelse i rommet.

løkblomster

Stelletips for løkblomster i potte

  • Vanning: Jorden holdes på den tørre siden, men skal ikke tørke ut.
  • Temperatur: Løkblomster trives bedre og står lengre ved litt kjølig temperatur (15-20°C).
  • Plassering: Sett blomstene så lyst som mulig uten at det blir for varmt.
  • Gjødsling: Løkblomstene har med seg en egen «næringspakke» i løken, derfor trenger du ikke å gjødsles.

Etter avblomstring kan plantene få visne ned. Når telen i bakken har gått kan de plantes ut. Da kan de gi vårglede i mange år fremover.

muscari og tulipaner

Muscari og tulipaner

Narciss

Narciss (Påskelilje/Pinselilje) er en gruppe løkplanter som er flerårig. Narciss vil takle ned til -5 grader om natten, uten å ta skade. Denne løkplanten er blant de tidligste plantene vi kan sette ut på våren. Narciss-løken er robust, og trives både i sol og noe skygge. Jorden kan gjerne være porøs og moldrik, men generelt er den en villig og lettstelt løkplante.

Narcisser
Narcisser

Narcisser tåler noen kuldegrader og er en av de første plantene vi kan sette ut om våren.

Muscari

Muscari, eller perleblomst, er en flerårig løkplante som blomstrer tidlig i hagen. Det mest iøynefallende er den gnistrende blåfargen på de runde perleformede blomstene, derav kallenavnet perleblomst. Muscari fås også i en helt herlig hvit variant, men løken er dyrere og kommer i salg litt senere. En del muscari typer har også en deilig duft. Muscari trives i all slags jord, men trenger mye varme. Får den en solfylt og varm plass i hagen kan den komme tilbake i større antall for hvert år.

Perleblomst
Perleblomst hvit

Muscari fåes i blå og hvit.

Tulipan

Det finnes utallige varianter av denne løkplanten, og det dukker stadig opp nye. Man får tulipaner i nesten alle farger. De vanligste er enkle, men noen er doble, og andre har kronblader som er frynsete eller bølgete.

Tulipaner

Skap vårstemning inne med tulipanløk.

Vi anbefaler å lese