Primula i miljø

Primula - slik steller du den

1. Januar, 2024
Kategori
Stelletips

Nå er den endelig her, sesongens primula. Denne gnistrende fargeklatten av en plante gir oss en herlig følelse av vår på forskudd. Med sin rikelige blomstring og mange flotte farger, er primula en populær blomst.

Primula (Kusymre) kommer av det latinske ordet primus, som betyr den første. Navnet kler planten godt, da primula er for mange den første blomstrende potteplanten de kjøper i det nye året etter at julen ryddes ut av stua. Med sin rikelige blomstring og mange flotte farger fra hele fargeskalaen, er primula en populær plante.

Primula

Primula kommer i mange ulike farger og får oss til å tenke på våren.

Stelletips for primula

Kort holdbarhet er et rykte primula har slitt litt med, men her finnes det noen enkle tips som gir en både lengre og bedre opplevelse.

 • Plassering: Plasseres lyst, men ikke i direkte sollys
 • Temperatur: Lar du planten stå kjølig, står den lengre
 • Vanning: Holdes jevnt fuktig, men unngå at planten blir stående i vann
 • Gjødsel: Trenger ikke gjødsel
 • Kan plantes ut når faren for frost er over (se lenger ned)

Nye knopper utvikler seg også ved nok lys. Fremfor stuebordet foran peisen, prøv en lys vinduskarm der det gjerne er mer lys og mindre varme.

Primula
Primula

Primula trives best om den får stå lyst og holdes jevnt fuktig.

Sett flere Primula sammen

For å komme i vårstemning kan vi pynte opp med primula i herlige vårfarger. Blomstene til primula kan være enkle eller doble, store eller små, og finnes i mange ulike farger og fargekombinasjoner. Visse sorter har også en behagelig duft. Primula er en plante som tar seg godt ut når du setter flere sammen i en stor kurv eller potte. Et stort fat eller en stor potte med flere planter, gir et frodig og fargerikt uttrykk. Med enkle grep får du en følelse av vår i stuen.

Primula

Sett gjerne flere primula sammen i en stor kurv.

Kan plantes ut til våren

Primula er også en staude. Når den visner utover våren og telen har gått i bakken, kan den plantes ut. Der kan primula gnistre til i et herlig flor hver vår i mange år. Planten trenger ikke gjødsel som stueplante, men kan gjødsles moderat når du planter den ute. Primula takler litt sur jord, og derfor kan den gjerne bli naboen til for eksempel rhododendron eller hortensia.

Vårblomster primula
Gul primula

Når våren kommer kan du plante Primula ute i krukker og bed.

Norsk produksjon med ekstra god kvalitet

Primulaen du får kjøpe hos oss er produsert av norske gartnere. I produksjonsperioden blir primulaene fulgt nøye opp av på gartneriet. Etter hvert som plantene utviklet seg blir «tyvskuddene» fra planten fjernet, noe som gjør at primula du kjøper hos oss blir ekstra store og jevne planter. Med en produksjon som består av en lang kjøleperiode, kniping av tyvskudd og god plass, får du en kompakt og fin primula med mange blomster og blomsterknupper.

Vanlige spørsmål om Primula

Slik steller du Primula

 • Plassering: Plasseres lyst, men ikke i direkte sollys
 • Temperatur: Lar du planten stå kjølig, står den lengre
 • Vanning: Holdes jevnt fuktig, men unngå at planten blir stående i vann
 • Gjødsel: Trenger ikke gjødsel
 • Kan plantes ut når faren for frost er over.
 • Nye knopper utvikler seg også ved nok lys. Fremfor stuebordet foran peisen, prøv en lys vinduskarm der det gjerne er mer lys og mindre varme.

Primula er en tøff liten blomst som tåler ned mot 5 minusgrader. Den er fin å plante ute i krukker og bed når våren kommer sammen med vårblomster som påskeliljer, viola og tusenfryd..

Primula trives best om den får stå lyst og litt kjølig.

Primula utvikler nye knopper når den får nok lys. Den trives best om den får stå litt kjølig. Fremfor stuebordet foran peisen, kan det være lurt å prøve en lys vinduskarm der det gjerne er mer lys og mindre varme.

Primula er en flerårig blomst (staude). Det vil si at den kan plantes ute i bakken når nattefrosten har gitt seg på våren. Der kan primula blomstre i et herlig flor hver vår i mange år. Planten trenger ikke gjødsel som stueplante, men kan gjødsles moderat når du planter den ute.

Bestill blomster på nett

Vi anbefaler å lese