Hortensia

Hortensia - slik steller du den

29. Mars, 2024
Kategori
Stelletips

Hortensia er en av verdens mest populære potteplanter med sine store vakre blomsterklaser. Den trives best når den får stå lyst og jorden holdes jevnt fuktig.

Ingen kan måle seg med hortensia når det kommer til bugnende blomstring. Overdådige og store blomsterklaser i en fargeskala fra hvit, lilla, rosa, og til himmelblå. Det har gjort hortensia til en av verdens mest populære potteplanter. Hortensia er en allsidig plante som fås kjøpt både som stueplante, uteplante (hagehortensia) og snittblomst.

Hortensia hvit

En nydelig hortensia med overdådige hvite blomster.

Hvordan stelle hortensia

  • Plassering: Hortensia trives best ved å stå så lyst som mulig, den tåler også noe direkte sollys.
  • Vanning: Hortensia må aldri tørke ut, men den må heller ikke stå i vann lenger enn ca 30 min. Når du skal vanne hortensia så senk den gjerne ned i en bøtte eller glassbolle med lunkent vann slik at den får en skikkelig gjennomvanning.
  • Temperatur: Hortensia trives i stuetemperatur, men kan også settes noe kjøligere for å forlenge blomstringstiden. Når faren for frost er over på våren kan den plantes i hagen
  • Plassering: I vinterhalvåret er det viktig å passe på at blomstene ikke blir stående rett under en varmepumpe (der varmepumpen blåser), det kan bidra til at holdbarheten på blomstene forkortes vesentlig.
  • Næring: Vi anbefaler gjødning med surjordsnæring hver 14. dag fra februar til oktober. Denne næringen er spesielt godt egnet for hortensia og finnes i to ulike størrelser; flytende som egner seg til stuehortensia og granula som egner seg til hagehortensia.
Hortensia

Hortensia er også en flott gave å gi bort.

Forskjellen på hortensia og hagehortensia

Det vi kaller hagehortensia er ofte samme varianter av de vi har inne som stueplanter. Når disse får stå og gro et par år så blir de større busker, og da kaller vi dem hagehortensia eller hortensia busk. Rotsystemet har da også grodd seg mer robust, og fått mer plass i en større potte. De kan plantes ut i krukker og i blomsterbed på sommeren når faren for nattefrost er over. Hagehortensia kan overvintre og blomstre igjen året etter forutsatt at vinteren ikke blir for kald.

Hagehortensia
Hagehortensia

Hagehortensia har stått og grodd et par år så de har blitt større og mer robuste enn stueblomstene.

Hvorfor kan hortensia skifte farge?

Blomstens farge avhenger av jordens pH-verdi. Er planten dyrket i lav pH (surt) vil blomsterfargen bli blå eller lilla. Er derimot blomsterfargen rød eller rosa er planten dyrket ved høy pH, noe vi kaller en alkalisk jordblanding. De hvite hortensiaene påvirkes ikke av jordens surhet.

Rosa og blå hortensia

Jordens pH-verdi avgjør om blomsten blir rosa eller blålilla.

Hvit hortensia

Hvit hortensia påvirkes ikke av jordens surhetsgrad og skifter ikke farge.

Slik steller du hortensia i vase

Hortensia finnes også som snittblomst og blir brukt mye som innslag i dekorasjoner og buketter. Hortensia som snittblomst kan fint stå en ukes tid i vase hvis du skråsnitter nederst på stilken og fjerner de nederst bladene. Pass på at ingen blader blir liggende i vannet, da vil det fort kunne vokse bakterier i vannet og blomsten visner raskere.

Hortensia er også vakker som tørket blomst, spesielt de duse burgunderfargede variantene. Den enkleste måten å tørke hortensia på er å sette den i vase uten vann, og la den tørke ut. da kan du ha glede av den i lang tid.

hortensia snittblomst

Nydelig hortensia i varme fargetoner.

Vanlige spørsmål om hortensia

Hortensia trives best ved å stå så lyst som mulig, den tåler også noe direkte sollys. Pass på at Hortensia aldri tørker ut, men den må heller ikke stå i vann lenger enn ca 30 min. Når du skal vanne hortensia så senk den gjerne ned i en bøtte eller glassbolle med lunkent vann slik at den får en skikkelig gjennomvanning. I vinterhalvåret er det viktig å passe på at blomstene ikke blir stående rett under en varmepumpe (der varmepumpen blåser), det kan bidra til at holdbarheten på blomstene forkortes vesentlig.

Hortensia må aldri tørke ut, men den må heller ikke stå i vann lenger enn ca 30 min. Når du skal vanne hortensia så senk den gjerne ned i en bøtte eller glassbolle med lunkent vann slik at den får en skikkelig gjennomvanning.

Et godt tips er å sette hortensia i en grow-in selvvanningspotte. Potten er laget av et unikt materiale som regulerer vanntilførselen til plantene, slik at du ikke trenger å vanne så ofte.

Hagehortensia kan plantes ut i krukker og i blomsterbed på sommeren. De trives best i halvskygge, og gjerne på et sted som er skjermet for vinden. Vann hortensiaen regelmessig og rikelig. Gjødsle et par ganger i løpet av sommeren med rhododendrongjødsel. Hortensia setter knopp året før de blomstrer, så de bør beskjæres forsiktig rett etter blomstringen om høsten.

Det vi kaller hagehortensia er ofte samme varianter av de vi har inne som potteplanter. Når disse får stå og gro et par år så blir de større busker, og da kaller vi dem hagehortensia eller hortensia busk. Rotsystemet har da også grodd seg mer robust, og fått mer plass i en større potte.

Hortensia setter knopp året før de blomstrer, så de bør beskjæres rett etter blomstringen om høsten. Klipp bort de gamle blomstene rett under selve blomsten, da skades ikke de nye blomsterknoppene. Knoppene kommer alltid i toppen av planten og er klare for å blomstre frodig neste blomstringsperioden. En og annen gang kan planten klippes ned til 3. eller 5. bladskudd for at den ikke skal bli for stor, og for å holde en kompakt fasong. Opplever du å få frostskader på hortensiaen, kan du klippe vekk de skadede greinene om våren.

Bestill blomster på nett

Vi anbefaler å lese