grønne planter

6 tips som redder plantene dine gjennom vinteren

1. Januar, 2024
Kategori
Stelletips Grønne planter

Vintermånedene november, desember og januar er tøffe for de grønne plantene i stuen din. Men med riktig stell kan du hjelpe dem å holde ut til våren kommer.

For de grønne plantene våre er november, desember og januar krevende. Det er da de fleste potteplanter i Norge går i døden, og månedene blir gjerne kalt dødsmånedene. Det er i utgangspunktet mangelen på lys som er problemet om vinteren. Lys er mat for plantene, så om vinteren sulter de.

Mange av de mest populære grønne plantene vi fyller husene våre med er egentlig tropiske planter som trives best med jevnt gode lysforhold hele året. Når de må komme seg gjennom den mørke vinteren her i nord, er konsekvensen at de blir litt slappe og henger med nebbet noen måneder.

Men ikke fortvil: Det finnes flere grep du kan ta for å sikre at plantene dine overlever dødsmånedene november, desember og januar.

Grønne planter

Grønne planter er bra for oss og skaper trivsel i hjemmet.

Porselensblomst på bøyle

Porselensblomst (Hoya) er en robust plante som tåler den norske vinteren godt.

Plasser plantene nær vinduet 

Det første du bør gjøre er å flytte plantene dine så nær vinduene som mulig, slik at de får det lille dagslyset som er tilgjengelig. Lys er mat for plantene, så om vinteren sulter de. Har du kalde, trekkfulle vinduer bør du sette dem på et bord ved vinduet i stedet for i vinduskarmen.

Reduser vanningen

Selv om det er vintermørket som er roten til problemet, er det som regel ikke lysmangelen i seg selv som tar knekken på plantene. Det er vannet. Når plantene får lite lys, går de i dvale. Da vil de helst ikke ha så mye av verken vann eller gjødsel. En vanlig dødsårsak for planter om vinteren er rett og slett at de drukner. Vanner du for mye vil røttene bli stående i vann, og det skaper råte i jorda. Da blir bladene gule og dvaske, og planten kan til slutt dø. Så vær heller litt gjerrig på vannet, det er bedre med for lite vann enn for mye. Er du i tvil, kjenn med fingeren om jorda er fuktig eller tørr. Er potten tung når du løfter den, gir du planten for mye vann.

Skal du hjelpe plantene dine gjennom vinteren, bør du i stor grad la dem være i fred. Gir du litt vann et par ganger i måneden og ingen gjødsel fram til dagene blir lysere i mars og april, øker du sjansen for at plantene går våren friskt i møte.

Grønne planter

Flytt plantene nærme vinduene i vintermånedene slik at de får mest mulig lys.

Vanne grønne planter

Halver vanningen i vintermånedene, to ganger i måneden er ofte nok. Dropp gjødsling.

Forebygg skadedyr

Vinteren er i tillegg høysesong for skadedyr på inneplanter. Når plantene dine har mer enn nok med å overleve mørketida, er de mindre robuste og motstandsdyktige mot angrep utenfra. For å forebygge skadedyr er det lurt å dusje plantene med grønnsåpevann et par ganger i løpet av vinteren. Da blir det vanskeligere for skadedyr å feste seg på bladene.

Tørk støv av bladene 

Som de andre tingene vi har i huset vårt, kan det samle seg støv på plantene våre. Dette gjør at plantene puster dårligere gjennom bladene. Det kan derfor være lurt å dra over bladene med en lett fuktig klut av og til for å fjerne støvet.

Grønne planter

Dusj plantene med grønnsåpevann et par ganger i løpet av vinteren for å beskytte mot skadedyr.

Gullranke

Gullranke er en robust og lettstelt plante som tåler den norske vinteren godt.

6 tips som får plantene dine til å overleve vinteren

 1. Flytt plantene nærme vinduene slik at de får mest mulig lys.
 2. Halver vanningen i vintermånedene, to ganger i måneden er ofte nok. Dropp gjødsling.
 3. Dusj plantene med grønnsåpevann et par ganger i løpet av vinteren for å beskytte mot skadedyr.
 4. Tørk støv av bladene, da puster de bedre.
 5. Bruk vekstlys.
 6. Velg robuste planter som tåler den norske vinteren med tørr luft og begrenset tilgang på dagslys.

Velg robuste planter som tåler norsk vinter

Nå på vinteren er det begrenset tilgang på dagslys, og det er en smart å velge litt robuste varianter, som har et mindre lysbehov. På vinteren når vi fyrer elektrisk eller med ved, så blir luften tørrere inne, enn det som er optimalt for en rekke grønnplanter. Noen planter takler dette bedre enn andre likevel. En del grønnplanter har et voksaktig belegg som beskytter planten, mot blant annet uttørking og tørr luft.

Planter som tåler lite lys

Disse grønne plantene tåler lite lys og tåler den norske vinteren best:

 • Smaragdpalme (Zamioculcas)
 • Svigermors tunge (Sansevieria)
 • Aglaonema (sjømannstrøst)
 • Paraplyplante (Schefflera)
 • Fredslilje
 • Gullranke
 • Gummifiken
 • Hoya (porselensblomst)
 • Yuccapalme
 • Monstera
 • Philodendron
 • Kentia
Grønne planter

Bestill grønne planter