Grønne planter i stue

Hvor mye vann trenger egentlig grønne planter?

25. Mars, 2024
Kategori
Stelletips Grønne planter

Visste du at en av de vanligste årsaken til at mange grønne planter dør er fordi de får for mye vann? Her kommer noen nyttige tips som hjelper deg og avgjøre hvor mye vann plantene dine trenger.

Det er ikke lett å gi et konkret svar på hvor mye vann en grønn plante trenger. Det kommer an på hvilken pante det er, hvor den står i huset og hvilken årstid det er. Generelt kan man si at grønne planter trenger lite vann, jo tykker bladene er, jo sjeldnere trenger de å vannes. Og de fleste grønne planter ønsker å tørke opp mellom hver vanning. Plantene trenger generelt også mindre vann i vinterhalvåret enn i sommerhalvåret.

Kjenn på jorden om planten trenger vann.

Kjenn på jorden eller dytt fingeren et par cm. ned i jorden. Er jorden tørr kan du vanne, er den fuktig lar du være. 

Når trenger planten min å vannes?

3 triks for å finne ut om planten trenger vann:

  1. Fingertrikset: Kjenn på jorden eller dytt fingeren et par cm. ned i jorden. Er jorden tørr kan du vanne, er den fuktig lar du være. 
  2. Løfte potten-trikset: Kjennes potten lett ut når du løfter den, er det lite vann i jorden. Da er planten vanningsklar. Er den tung, så bør du vente.
  3. Øyetrikset: Henger bladene slapt ned, krølle seg, skrumper inn eller får en “rynkete” overflate, er det for lite vann i stilk og bladverk. Da bør du vanne.

Hvor mye vann trenger planten?

Jorden skal normalt sett føles lett fuktig. Dersom den er våt, bør du unngå å vanne. Hell ut overskuddsvann for å unngå at røttene kveles og planten visner. Er jorden hard og tørr, trenger planten noe mer vann.

En vanlig årsak til at plantene dør er fordi de får for mye vann og drukner. Får planten slappe blader er det fort gjort å gjøre vondt verre ved å fylle på med enda mer vann. Hvis bladene på planten din blir gule, har den høyst sannsynlig fått for mye vann. For å unngå overvanning bør du la planten stå i en innerpotte med hull i, eller en ytterpotte med hull og skål – da kan overflødig vann få renne bort fra jorden.

Bør du vanne nedenfra eller ovenfra? 

Det enkleste er å vanne jorden ovenfra med en vannkanne. Dette fungerer godt for de fleste planter. Men de fleste planter er vant til å bli vannet nedenfra i gartneriene ved et flo-og-fjære-prinsipp. Det vil si at de blir stående i vannbad en stund i løpet av dagen, før vannet trekker seg tilbake igjen. Men dette er ikke så enkelt å få til hjemme, så finn den metoden som passer for deg.

Tips: Vann med lunkent vann, da trives planterøttene bedre.

Sette planter i vannbad

Sett planten i en skål fylt med vann og la planten trekke til seg vann i ca. 20 min.

Ulike måter å vanne plantene på

1. Vann jorden ovenfra

Den vanligste metoden å vanne på er å vanne jorden ovenfra. Fordel vannet jevnt utover jorden. Pass på at du ikke heller på så mye vann at planten blir stående med røttene i vann og lengre tid. Husk derfor å helle av overflødig vann etter vanning. 

2. Sett planten i vannbad

Den optimale måten å vanne på er å helle vann på underskålen og la planten suge opp vannet nedenfra via røttene. Da får du sunnere røtter som strekker seg ned i jorden, men det er mer tidkrevende. Det forutsetter at du har en potteskjuler med hull i bunnen. Du kan også sette planten i vannbad i vasken eller i potteskjuleren.

Tips: Fyll en bolle, potteskjuleren eller vasken med lunkent vann og sett planten oppi i cirka 20 minutter. Da får planten trekke til seg det vannet den ønsker. Gjenta når planten har tørket opp igjen.

Vanne planten ovenfra.

Den enkleste måten å vanne på er å vanne jorden ovenfra.

Sett grønnplante i vannbad

Mange planter trives svært godt med å drikke vann nedenfrav ved å sette planten i en bolle med romtemperert vann og la planten stå og trekke til seg vann.

3. Bruk selvvanningspotte

Det finnes mange forskjellige selvvanningspotter hvor du kan fylle et reservoar i potten med vann, og så vil planten suge opp den mengden vann den til envher tid trenger. Det er en tidsbesparende og plantevennlig vanningsmetode.

4. Bruk oasis i bunnen av potten

Du kan lage din egen selvvanning ved å legge en bit oasis (ca. 5 cm. tykk) i bunnen av potteskjuleren. Fyll potten med lunkent vann til oasisen er godt dekket av vann. Sett planten tilbake oppå oasisbiten. Da vil planten velge hvor mye vann den vil drikke. Etterfyll med vann når det er tomt i bunnen av potten, cirka en gang i uken eller sjeldnere, alt etter hvor mye planten drikker. Dette er en perfekt metode når du skal reise bort på ferie. 

Tips: Sett plantene dine ut i sommerregnet. Da får du skylt vekk støv, og plantene får naturlig regnvann. Vær obs på kald vind og sterk sol som kan skade bladverket.

undefined

Lag din egen selvvanningspotte ved å legge oasis i bunnen av potta.

Vanne grønn plante

Fyll potten med lunkent vann til oasisen er godt dekket av vann. Da vil planten suge til seg det vannet den trenger.

Våre grønne planter