Stell av grønne planter

Grønne planter - slik steller du dem

29. Desember, 2023
Kategori
Stelletips Grønne planter

Du trenger ikke å ha grønne fingre for å lykkes med de fleste grønne planter. Grønne planter er generelt lettstelte bare de får riktig plassering og ikke vannes for mye.

Du trenger ikke å ha «grønne fingre» for å få frodige grønne planter. Med litt gjødsel i vekstperioden og en dusj en gang i mellom vil plantene klare seg godt i stuen. Den største faren er kanskje at vi vanner for mye og at plantene derfor blir stående med røttene i vann. Husk derfor å helle av overflødig vann etter vanning.

Slik lykkes du med grønne planter
Slik lykkes du med grønne planter

Stelletips grønne planter:

  • Vanning: Generelt kan man si at grønne planter trenger lite vann, jo tykker bladene er, jo sjeldnere trenger de å vannes. De fleste grønne planter ønsker å tørke opp mellom hver vanning. Vann med romtemperert vann.
  • Lys: Skjermes fra intens solstek på sommeren, og tåler en noe skyggefull plassering
  • Temperatur: Grønne planter bør ikke plasseres i temperatur under 15 grader.
  • Gjødsel: Grønne planter har et beskjedent krav til gjødsel, bruk svak dosering spesielt i vinterhalvåret
  • Grønne planter setter pris på en jevnlig dusj med sprayflaske. Tørk gjerne støv av de med jevne mellomrom også.
  • Når potten begynner å bli for liten bør de plantes over til en litt større potte for å kunne fortsette å trives og utvikles. En større potte gir større tilgang på vann og næring så planten ikke trenger tilsyn fullt så ofte.

Les ogsåInnred med grønne planter

Slik gjødsler du grønne planter
Slik gjødsler du grønne planter

Går i hvilemodus på vinteren

På vinteren er det helt naturlig at grønnplantene er i «hvilemodus», og mange varianter mister noen blader, det er helt vanlig. I denne perioden er tilvekst svært lav, og vannkonsumet er også svært lite. De varianter som krever en opptørking mellom vanning, er da spesielt sensitive for å bli overvannet. De må få tørke opp mellom vanning. Gi gjerne plantene en plassering på vinteren, som gir optimal tilgang på dagslys (for eksempel stort sørvendt vindu), det setter planten pris på. Da vil ny tilvekst, med nye friske skudd, komme fortere i gang.

Grønne planter i stuen

Grønne planter er et dekorativt dekorelement i stuen.

Grønne planter, Strelitzia, Phlebodium,

Gi de grønne plantene en lys plassering gjennom vinteren.

Stelletipsene varierer fra plante til plante

Stelletipsene ovenfor er generelle for grønne planter, men stelletipsene for de ulike plantene kan variere noe. Her er litt mer informasjon om stell av ulike grønne planter.

Grønne planter i miljø

Grønne planter finnes i mange varianter.

Vanlige spørsmål om grønne planter

Hvis bladene på planten har brune kanter som tørker inn, er det vanligvis fordi planten ikke får nok vann i kombinasjon med tørr inneluft. For å sjekke om planten trenger å vannes er det lurt å stikke fingeren godt ned i jorden og kjenne om jorden er fuktig eller ei. Du kan også løfte litt på potten og kjenne om jorden er tung. Vann når jorden er tørr og lett. Dusj gjerne bladene regelmessig slik at de får nok fuktighet. Har bladene blitt veldig stygge så knip eller skjær de bort.

Det kan også være lurt å sjekke om planten står for trangt i potten. Løft opp planten fra plastpotten og hvis det er godt synlige røtter langs utsiden av rotklumpen er det for trangt og planten bør pottes om.

Hvis bladene på planten din blir gule, har den høyst sannsynlig fått for mye vann. For å unngå overvanning bør du bruke en innerpotte med hull i, eller en ytterpotte med hull og skål, da kan overflødig vann få renne bort fra jorden.

Mange planter trives best å bli vannet nedenfra, det er det plantene er vant til fra gartneriet. Det betyr at du skal helle vann på skålen og la plantene trekke opp vann nedenfra. Det er ikke farlig om det er vann på skålen noen timer, men husk å slå ut overskuddsvannet. De færreste planter vil stå med røttene i vann over lang tid, da kan de kveles.

Bestill grønne planter på nett

Vi anbefaler å lese