grønne planter monstera

Monstera - slik lykkes du

24. Desember, 2023
Kategori
Stelletips Grønne planter

Monstera er en av de mest populære og trendy grønne plantene vi har. Denne meksikanske majesteten av en plante har hatt enorm suksess som potteplante fordi den er seiglivet, nøysom og svært tilpasningsdyktig.

Monstera, eller vindusblad, er en lettstelt og robust grønn plante. De store dekorative bladene har blitt like populære på interiør og klær som de er i naturen. Vi blir aldri lei denne vakre planten og gleden er stor hver gang den belønner deg med et nytt hjerteformet blad.

Monstera

Monstera er både lettstelt og dekorativ, og er nok den mest populære grønne planten vi har.

Slik steller du Monstera

  • Vanning: Monstera trenger lite vann, og la den tørke opp mellom hver vanning. Vann gjerne med romtemperert vann.
  • Lys: Den kan gjerne få en lys plassering vinterstid. Dersom bladene ikke splitter seg trenger den mer lys. På sommeren bør den beskyttes mot den sterkeste solen.
  • Temperatur: Bør ikke plasseres i temperatur under 15 grader.
  • Gjødsel: Har et beskjedent krav til gjødsel, bruk svak dosering spesielt i vinterhalvåret
  • I likhet med andre grønne planter setter den pris på en jevnlig dusj med sprayflaske i ny og ne. Tørk gjerne støv av de med jevne mellomrom også.
Monstera og andre grønne planter

Monstera trives best med en lys plassering på vinteren.

Slik potter du om Monstera

Omtrent en gang i året, eller annet hvert år, er det lurt å potte om monsteraen din. Det kan være lurt å flytte den over i en ny og større potte slik at røttene får større plass til å vokse, i tillegg letter det vannejobben. For å avgjøre om det er behov for å potte om monsteraen kan du lirke av plastpotten og sjekke om røttene har grodd så mye at det er lite jord igjen. Den beste tiden å gjøre dette på er fra mars til mai, da er vinterdvalen over og vekstsesongen i gang.

Monstera

Monstera er en klatreplante og kan vokse seg stor og frodig på få år med riktig stell.

La monstera vokse seg stor og frodig

Monstera er en klatreplante som kan vokse seg stor og frodig. Ønsker du en monstera med store blader, er det lurt å klippe bort mindre bladverk nederst på planten. Da bruker planten energien på de store hovedbladene fremfor de små. I tillegg er det lurt å potte om monsteraen ca. annet hvert år med ny jord. Gir du den også godt med næring i vår og sommerhalvåret vil den premiere deg med nye friske skudd. Monstera er som sagt en klatreplante, så om du fester den til en bambuspinne eller mosestokk vil dette stimulere til vekst, i tillegg til at den vokser oppover i stedet for å legge seg utover.

slik binder du opp monstera til mosestokk
Slik binder du opp monstera til mosestokk
grønne planter monstera blad i vase

Skjær av et monsterablad og sett den i vase, så har du pynt som varer i lang tid.

1 års kvalitetsgaranti på grønne planter

Du skal være trygg på at blomster og planter kjøpt hos Mester Grønn alltid har den beste kvaliteten. Derfor har vi ett års kvalitetsgaranti på grønne planter. Vi bytter alle blomster og planter som ikke holder garantert kvalitet og levetid.

grønne planter monstera i miljø

Vi har 1 års kvalitetsgaranti på alle grønne planter.

Vanlige spørsmål om Monstera

Monstera er en lettstelt plante. Den trenger lite vann og, la jorden få tørke opp mellom hver vanning. Vann gjerne med romtemperert vann. Unngå at planten blir stående med røttene i vann. Den kan gjerne få en lys plassering vinterstid. Dersom bladene ikke splitter seg trenger den mer lys. På sommeren bør den beskyttes mot den sterkeste solen. Monstera har et beskjedent krav til gjødsel, bruk svak dosering spesielt i vinterhalvåret. I likhet med andre grønne planter setter den pris på en jevnlig dusj med sprayflaske i ny og ne. Tørk gjerne støv av de med jevne mellomrom også.

Monstera er en klatreplante som kan vokse seg stor og frodig. Ønsker du en monstera med store blader, er det lurt å klippe bort mindre bladverk nederst på planten. Da bruker planten energien på de store hovedbladene fremfor de små. I tillegg er det lurt å potte om monsteraen ca. annet hvert år med ny jord. Gir du den også godt med næring i vår og sommerhalvåret vil den premiere deg med nye friske skudd. Monstera er som sagt en klatreplante, så om du fester den til en bambuspinne eller mosestokk vil dette stimulere til vekst, i tillegg til at den vokser oppover i stedet for å legge seg utover.

Monstera er en klatreplante som kan vokse seg stor og frodig. Fester du moderstilken (ikke bladene) til en en bambuspinne eller mosestokk, vil dette stimulere til vekst, i tillegg til at den vokser oppover i stedet for å legge seg utover.

Hvis bladene på Monstera har brune kanter som tørker inn, er det vanligvis fordi planten ikke får nok vann i kombinasjon med tørr inneluft. Vann planten og dusj gjerne bladene regelmessig slik at den får nok fuktighet. Har bladene blitt veldig stygge så knip eller skjær det bort.

Det kan også være lurt å sjekke om planten står for trangt i potten. Løft opp planten fra plastpotten og hvis det er godt synlige røtter langs utsiden av rotklumpen er det for trangt og planten bør pottes om.

Står Monsteraen veldig mørkt, vil bladene bli små og uten hull. For å få en monstera med store blader, er det lurt å klippe bort mindre bladverk nederst på planten. Da bruker planten energien på de store hovedbladene fremfor de små.

I tillegg er det lurt å potte om monsteraen ca. annet hvert år med ny jord. Gir du den også godt med næring i vår og sommerhalvåret vil den premiere deg med nye friske skudd.

Dette er luftrøtter. De starter først som små skudd (noder) som ligner på små vorter på stilken. Disse nodene kan vokse seg lange og dette er en helt naturlig prosess for planten. Du kan velge om du vil klippe de av eller om du vil føre de tilbake ned i jorden. Da vil de kunne etabler seg som nye røtter og suge opp næring fra jorden. 

Hvis du kutter stilken under en slik node og setter stilken i vann vil det danne seg røtter ut av noden. Da har du en flott Monstera-avlegger som du kan plante i jorden og få din egen Monstera babyplante.

Noen grønnplanter kan i perioder skille ut overflødig væske (sukkervann/glukose). Planten «svetter» ut klare dråper som likner vann, hos enkelte kan disse også være litt seige. Det kan være enkelte tider på året, og hvis de har fått litt mye vann at dette skjer. Det kan også være et tegn på stress hos planten, for mørkt, for mye gjødsling etc, men noen planter gjør bare dette i perioder helt naturlig. Overskudd av glukose i planten, som den må kvitte seg med, er også en teori. De lærde strides litt om årsaken(e). I de fleste tilfeller avtar det etter en stund.

Monstera er en plante med mildt irriterende plantesaft. Har barnet ditt tatt en smak av planten kan du gi drikke og se an hjemme. Kontakt gjerne Giftinformasjonen dersom barnet ditt har spist større mengder Monster og blitt dårlig.

Bestill grønne planter på nett

Vi anbefaler å lese