Lettstelte grønne planter

10 lettstelte grønne planter for deg uten grønne fingre

28. Desember, 2023
Kategori
Stelletips Inspirasjon Grønne planter

Sliter du med å få plantene dine til å leve lenge? Her er en oversikt over lettstelte grønne planter for deg uten grønne fingre.

Sliter du med å få plantene dine til å leve lenge? Kanskje de visner så fort de er i hus, eller pleier du kanskje å drukne plantene dine? Vi gir deg råd til hvilke grønne planter du bør velge og hva du bør gjøre for å lykkes med å holde liv i plantene lengst mulig.

Grønne planter i miljø

Velg lettstelte planter som monstera, svigermors tunge eller sukkulenter.

Stikk fingeren i jorda

En vanlig tabbe er å vanne plantene for mye. Men hvor mye vann trenger plantene uten at de hverken drukner eller tørker ut? Én ting er sikkert – ingen planter liker å stå med røttene i vann. Da får ikke røttene luft og blir «kvalt». Er du usikker på om du trenger å vanne plantene er det lurt å stikke fingeren ned i potten for å kjenne etter. Er det helt tørt er det lurt å gi de litt vann.

Kjøp lettstelte planter

Alle kan lykkes med planter innendørs, det gjelder bare å velge de riktige plantene. Kjøp gjerne grønne planter med litt tykke blader, de krever lite stell.

Her er et utvalg av grønne planter som både er lettstelte og dekorative.

Monstera (vindusblad)

Monstera er en nøysom plante som vokser langsomt, men som får store dekorative blader etterhvert som den vokser. Trives godt både hjemme og i kontormiljø og setter pris på en dusj i ny og ne.

monstera_grønne planter

Monstera er trendy, lettstelt og dekorativ.

Yuccapalme

Yucca palme

Yuccapalmen er en av de enkleste plantene å få til.

Det er svært få grønne planter som skal stå i sollys , men Yuccapalme er en plante som trives i full sol. Jorden bør holdes jevnt fuktig i sommerhalvåret – noe tørrere om vinteren. Trives godt ute om sommeren.

Aglaonema (sjømannstrøst)

Aglaonema er en lettstelt og robust plante, med fine spraglete grønne blader. Den tåler godt og stå plassert i halvskygge, og er en av de få plantene som klarer seg fint ombord på båter, derav det norske navnet «sjømannstrøst».

sjømannstrøst aglaonema_grønne planter

Sjømannstrøst (Aglaonema) tåler å stå litt mørkt.

Smaragdpalme (Zamioculcas)

zamioculcas_grønne planter

Zamioculcas er en av de enkleste grønne plantene å lykkes med.

Smaragdpalme, eller Zamioculcas, er også en av de virkelige tøffingene av plantene våre. Den tåler både sol, skygge og tørke. Den har tykke mørkegrønne blader og er en av de plantene som tåler den mørke norske vinteren best. Zamioculcas har noe vi kaller rhizomer (jordstengel), som kan ta vare på vannet i flere måneder. Det gjør at det holder å vanne den en sjelden gang. Når du vanner, så pass på at den ikke blir stående med røttene i vann.

Gummiplante

Gummifiken (Ficus robusta) er en livskraftig og lettstelt plante med store, blanke mørkegrønne blader. Den liker å stå lyst, men tåler også å stå litt inn i rommet.

gummifiken_grønne planter

Gummifiken er en lettstelt og robust plante.

Svigermors tunge (Sansevieria)

svigermors tunge_grønne planter

Svigermors tunge (Sansevieria) er den ultimate planten for deg som ønsker en plante som trenger svært lite stell. Planten kommer fra Afrika og kjennetegnes av de lange tykke, men spisse bladene. Det er derfor den også blir kalt bajonettplante. Den bør vannes sparsomt.

Hoya (voksblomst/porselensblomst)

Hoya, også kalt voksblomst eller porselensblomst, er helt klart en favoritt blant stueplantene. Hoya er kjent for sin frodighet, nøysomhet og sine flotte duftende blomster. Den slyngende veksten gir mulighet for å skape spennende grønne formasjoner som kan passe inn i hvilken som helst stil.

hoya voksblomst_grønne planter

Hoya (voksblomst) er en klatreplante som gjerne slynger seg rundt en pyramidebøyle.

Fiolinfiken (Ficus Lyrata)

fiolinfiken_grønne planter

Fiolinfiken er en av våre mest populære retroplanter.

Fiolinfiken er en av de mest trendy grønne plantene vi har. Er det ikke da helt fantastisk at den også er så lettstelt? Med sine kraftige blader trenger den ikke mye vann, men gi den gjerne en skikkelig gjennomvanning når den først vannes.

Clusia

Clusia er en trendy og utrolig lettstelt plante med tykke læraktige blader. Clusia stammer fra tropiske strøk og trives best om den får stå lyst og varmt. La den gjerne tørke opp litt mellom hver vanning. Det beste er å la den drikke vann fra bunnen.

Clusia_grønne planter

Sukkulenter og kaktuser

kaktuser og sukkulenter_grønne planter

Kaktuser og sukkulenter finnes i mange spennende former og fasonger.

De aller enkleste plantene du kan ha i huset er sukkulenter og kaktuser. Typisk for sukkulenter og kaktuser er egenskapen til å magasinere vann. De kan klare seg uten vann i flere uker, nettopp fordi de lagrer vann i blad og stengler. Når de vannes bør de få en skikkelig rotbløyte, men de må tørke skikkelig opp mellom hver vanning. I vinterhalvåret skal de nesten ikke ha vann i det hele tatt.

I tillegg til å være enkle og stelle er det svært trendy å pynte med masse grønne planter i huset. Grønne planter skaper liv og stemning, så fyll på med grønne planter i alle rom.

Kunstige og dekorative planter

Har du en krok i huset eller et rom du gjerne ønsker å pynte med grønne planter, men som du fort glemmer bort? Da kan det være greit å ty til kunstige blomster og planter.

Selv om vi i Mester Grønn alltid vil snakke varmest om de ekte grønne plantene, må vi også innrømme at det av og til kan være greit å velge kunstige planter enkelte steder. De egner seg godt i rom med lite lys eller steder i huset du lett glemmer bort. De kunstige plantene vi har valgt å ta inn er svært naturtro, de er vedlikeholdsfrie, duftfrie og allergivennlige.

Kunstig plante

Våre kunstige planter er svært naturtro, vedlikeholdsfrie og allergivennlige.

Bestill grønne planter på nett

Vi anbefaler å lese