Aglaonema sjømannstrøst

Aglaonema (sjømannstrøst) - slik steller du den

20. Desember, 2023
Kategori
Stelletips Grønne planter

Aglaonema, også kalt sjømannstrøst, er en dekorativ, lettstelt og robust plante. Det er en av de plantene vi har som krever minst lys, og tåler å stå i en litt mørkere krok i huset. Aglaonema klarer seg der andre planter gir opp.

Aglaonema er planten for deg som ønsker en dekorativ og lettstelt grønnplante. Med sine vakre blader er det ikke rart den har blitt så populær. Den trenger lite vann og tåler å bli plassert i skyggefulle kroker ute eller i mørke rom inne, som f.eks. i en gang eller på badet. Aglaonema er derfor den perfekte planten for deg som ønsker å dekorere med grønne planter selv om du ikke føler at du har så grønne fingre.

Aglaonema sjømannstrøst

Aglaonema 'Silverbay' er den vanligste sorten sjømannstrøst.

Aglaonema sjømannstrøst

Aglaonema 'Lemon Mint' er en frodig variant med frisk grønnfarge.

Slik steller du Aglaonema (sjømannstrøst)

Aglaonema er en super plante for alle som tenker de ikke har grønne fingre. Den krever lite, men gir likevel mye tilbake.

  • Vanning: Aglaonema trenger relativt lite vann, men den blir finest du holder jorden jevnt fuktig og vanner den jevnlig og ikke i skippertak. Vann den litt ekstra i sommerhalvåret. Om vinteren klarer den seg med mindre vann, men pass på at jorden aldri tørker helt ut.
  • Lys: Aglaonema er en av de planten som tåler best å bli plassert en en mørkere del av huset. Den tåler ikke så godt sol, så ikke plasser den midt i solsteken.
  • Temperatur og luftfuktighet: Planten er glad i både varme og høy luftfuktighet, men vanlig stuetemperatur går fint. Hold planten unna kald trekk. Blir den utsatt for temperaturer under 15 grader, kan det oppstå frostskader, så pakk den godt inn om det er kaldt ute når du kjøper en.
  • Næring: Det anbefales å gi sjømannstrøsten flytende plantegjødsel ukentlig fra april til september. Om vinteren har den mindre behov for næring.
  • Ompotting: Aglaonema vokser sakte, så den trenger ikke pottes om ofte. Den trives på liten plass, og det er først når bladverket har vokst betydelig at den bør pottes om.


Aglaonema sjømannstrøst

Aglaonema 'Ivy Green' har langstrakte blader med vakre bladtegninger.

Aglaonema sjømannstrøst

Aglaonema krever lite lys og kan plasseres i en litt mørkere krok i huset.

Aglaonema kan stå på badet

Aglaonema er en tropisk plante og trives best i fuktige og varme omgivelser. I tillegg trenger den relativt lite lys. Den tåler derfor bedre enn de fleste andre planter å stå badet.

Aglaonema er en av få planter som klarer seg fint ombord på båter hvor det er lite tilgang på lys og plantestell heller ikke var så omfattende, derav det norske navnet «sjømannstrøst».


Agalonema sjømannstrøst

Aglaonema er svært lettstelt og er den perfekte planten for de som tenker at de ikke har grønne fingre.

Vanlige spørsmål om Aglaonema (sjømannstrøst)

Aglaonema er en fin plante å ta avlegger og stiklinger av. Ta planten ut av plastpotten og finn et sideskudd med røtter. Del sideskuddet forsiktig fra morplanten og pass på at du får med røttene. Plant avleggeren i en ny potte med god jord, og du kan glede deg over å få en ny liten plante.

Du kan også ta stiklinger av Aglaonmea ved å kutte av en stilk og sette den i vann. Etter noen få uker når det har vokst ut nye fine røtter kan du plante den i en ny potte med god jord.

Aglaonema (sjømannstrøst) inneholder stoffer som kan gi svie i munnen og mageproblemer, så det kan være lurt å hold den unna små barn og firbeinte venner. 

Aglaonema er en av få planter som klarer seg fint ombord på båter hvor det er lite tilgang på lys og plantestell heller ikke er så omfattende, derav det norske navnet «sjømannstrøst».

Bestill grønne planter