Hoya porselensblomst

Porselensblomst (Hoya) - slik steller du den

20. Desember, 2023
Kategori
Stelletips Grønne planter

Hoya, også kalt porselensblomst eller voksblomst, er en favoritt blant stueplantene. Porselensblomst er kjent for sine vakre, voksaktige blader og duftende blomster. Det er en relativt lettstelt plante, og med riktig omsorg kan den blomstre og trives i mange år.

Hoya - et univers av spennende varianter

Hoya, eller porselensblomst slik mange kjenner den, er vakker med dyp grønne og blanke blader. Men det finnes et lite univers av spennende Hoya-varianter mange ikke kjenner til. Hoya kan ha spettete sjarmerende bladtegninger, som for eksempel Hoya «Silver Spots», eller flerfargede blader som Hoya ‘Tricolor’

Vanlige Hoya med grønne blader kjenner vi som Hoya ‘Australis’. Med grener som slynger seg egner Hoya seg spesielt godt på bøyle, pyramide, espalje, eller kanskje en gardinstang om du vil.

Hoya Silver spot

Hoya 'Silver spot med sjarmerende spettete bladtegninger.

Hoya ampel

Slik steller du porselensblomst (Hoya)

  1. Lys: Plasser porselensblomsten på et sted med lyst, indirekte sollys. Den tåler ikke sterkt, direkte sollys, da det kan brenne bladene.
  2. Temperatur: Porselensblomsten trives i temperaturer mellom 15-24°C. Unngå kalde trekk og ekstreme temperaturer.
  3. Vanning: Vann porselensblomsten moderat og la jorden tørke noe ut mellom hver vanning. Overvanning kan føre til rotråte, så vær forsiktig.
  4. Gjødsel: Gi den flytende plantegjødsel ukentlig fra april til september. Om vinteren har den mindre behov for næring.
  5. Jord: Bruk en godt drenert jordblanding med mye perlitt eller bark. Dette hjelper med å unngå for mye fuktighet i rotsystemet.
  6. Beskjæring: Du kan beskjære porselensblomsten for å forme den eller fjerne døde blader og blomster.
  7. Støtte: Porselensblomsten er en klatreplante, så gi den en støtte eller espalier for å klatre på.
  8. Blomstring: Porselensblomsten produserer karakteristiske blomsterklaser med en deilig duft. For å oppmuntre til blomstring, gi planten litt kjøligere temperaturer om vinteren og reduser vanningen.

Tips! Den største feilen du kan gjøre med porselensblomst er å overvanne. Spesielt gjennom vinteren stopper veksten til en porselensblomst nesten helt opp, og den må få tørke opp mellom vanning. Har du is i magen, og er gjerrig på vannet, da vil den trives hos deg, og den vil klare seg nesten uten stell.

Hoya ampel miks

Porselensblomst er supre ampelplanter og finnes i utallige varianter.

Hoya porselensblomst

Porselensblomst er dekorative i hyller og på kommoder når de brer seg litt utover.

Porselensblomst kan bli svært gammel

Porselensblomst gror sakte, så en stor flott porselensblomst vitner om både tålmodighet og evnen til å verdsette en perle over tid. Den tålmodige sjel kan glede seg, for flere varianter av porselensblomst har en helt unik bonusverdi; plutselig en dag overrasker de med nydelige blomster, som små buketter i porselen, ergo navnet porselensblomst. Porselensblomst må nå en viss alder for å kunne blomstre, derfor kan du lete forgjeves etter en porselensblomst med blomster i seg, men det er nettopp litt av porselensblomst mystikk og personlighet.

Porselensblomst

Porselensblomst får nydelige velduftende blomster som minner om porselen, derav navnet.

Hoya porselensblomst

Porselensblomst er en klatreplante og er dekorative når de får kveile seg runt en bøyle.

Porselensblomst tåler lite lys

På vinteren er det begrenset tilgang på dagslys, og det er smart å velge litt robuste planter som har et mindre behov for lys. Porselensblomst er et godt eksempel på en robus plante som vil tåle den norske vinteren godt. Det skyldes de tykke mørke grønne bladene som lagrer vann i bladverket, og den klarer seg derfor i lengre perioder uten behov for vann og tilsyn. Porselensblomst har også et voksaktig belegg som beskytter planten mot blant annet uttørking og tørr luft.

Enkelt å ta stiklinger av porselensblomst

Det er enkelt å ta stiklinger av porselensblomst. Klipp av en gren på ca. 5 cm. med et bladpar som er "modne", det vil si at de er ferdig utvoks. De ytterste og myke tuppene er ikke egnet. Sett stiklingen i vann til det kommer røtter – eller så kan du forsøke å sette den rett ned i fuktig jord – men husk da å holde jorden fuktig de første ukene til røtter har klart å utvikle seg.

Hoya pyramide

Porselensblomst er en robust plante som tåler den mørke norske vinteren godt.

Se våre grønne planter

Våre mest populære artikler