Favorittplantene Calathea

Dekorative Calathea med sitt fantastiske bladverk

26. Desember, 2023
Kategori
Inspirasjon Grønne planter

Calathea er kanskje de mest trendy grønne plantene vi har om dagen. Alle disse ulike Calathea-variantene gir en tropisk stemning i stuen med sitt fantastiske bladverk.

Calathea har blitt en populær potteplante de siste årene, mye på grunn av sitt fargesterke og dekorative bladverk. Calathea fanger oppmerksomheten din og finnes i utrolig mange fargekombinasjoner - noe for enhver smak.

calathea

Calathea har et fantastisk vakkert bladverk og finnes i mange ulike varianter.

Slik steller du Calathea

Det finnes utrolig mange forskjellige varianter av Calathea, så de krever noe variasjon i stell. Men følger du disse stelletipsene er det stor sannsynlighet for at du vil lykkes:

  • Vanning: Calathea er tropiske planter så de foretrekker jevn fuktighet og jevn temperatur. Sett den med fordel på oasis eller lecakuler i en tett potte med vann i bånn – sånn at den hele tiden har tilgang til litt fuktighet – da unngår du tørre brune flekker på bladverket.
  • Lys: Calathea trives best i godt lys, men unngå den mest intense solsteken på sommeren. På vinteren kan du gjerne sette de nært et vindu slik at de får godt med dagslys, det gjør at bladtegningene blir skarpere.
  • Temperatur: Calathea foretrekker jevn temperatur (unngå kald trekk).
  • De kan også trives godt på et bad med tilgang på varme i gulv, damp fra dusjen og litt lys fra ett vindu, eller lys fra et kunstig plantelys.
  • Røttene vokser relativt kjapt og fyller ut krukken, så plant om i større krukker når den blir for stor.
Stelletips calathea
Slik steller du Calathea

Bladene vinker til deg

Visste du at bladene på Calathea kan trekke seg sammen på natten? Calathea er tropiske planter fra jungelen i Syd-Amerika. De beveger seg regelmessig, det ser nesten ut som de står og vinker til deg. De beveger seg rundt for å tilpasse seg lyset, og trekker seg ofte sammen når det blir mørkt.

Calathea
Calathea

Calathea 'Warscewiczii' og Calathea 'Roseopicta' er bare to av mange ulike varianter av Calathea.

Calathea Orbifolia i stilig Simplicity potte

Calathea Orbifolia er et skikkelig blikkfang med sine store vakre blader.

Spray Calathea med grønnsåpevann

Calathea er tropiske planter så de foretrekker jevn fuktighet og jevn temperatur (unngå kald trekk). Et godt tips er å spraye planten med grønnsåpevann et par ganger i måneden. Da får du bort støv og får et grønnere bladverk. I tillegg forebygger og beskytter grønnsåpevannet mot angrep fra lus og skadedyr. Du kan bruke vanlig grønnsåpe som du også bruker til å vaske gulvet med. Bruk ca. 2-4 spiseskjeer grønnsåpe til en liter vann.

Spraye Calathea med grønnsåpevann

Et godt tips er å spraye Calathea med grønnsåpevann et par ganger i måneden.

Bestill grønne planter på nett

Vi tror du også vil like dette