Stemorsblomster

Stemorsblomster - slik lykkes du med dem

10. Mars, 2024
Kategori
Stelletips Påske

Stemorsblomster er nydelige vårblomster som lyser opp i hagen. Med sine delikate blomster og livlige farger bringer de vår og glede til uteplassen.

Stemorsblomster, med det latinske navnet Viola x wittrockiana, er kjent som små fargesprakende smil i hagen. Stemorsblomster kommer i et bredt spekter av farger og har en imponerende lang blomstringstid fra tidlig vår til langt ut på sommeren. De er relativt lette å dyrke og krever lite stell.

En vanlig misforståelse om stemorsblomst

Viola-slekten har mange ulike arter. En vanlig misforståelse er å kalle Viola cornuta for stemorsblomst. Dette henger litt igjen fra tidligere da det kun var stemorsblomster i handelen. De senere årene har Viola cornuta tatt over det meste av markedet, men navnet stemorsblomst henger igjen. For å skille disse fra hverandre er det vanlig å kalle Viola cornuta for småblomstret stemorsblomst, og den virkelige stemorsblomsten (Viola x wittrockiana) for storblomstret stemorsblomst. Den viktigste forskjellen mellom disse er at Viola cornuta tåler noen kuldegrader, mens stemorsblomst ikke tåler kuldegrader. Du kan lese mer om forskjellene lenger ned.

Stemorsblomster i kurv

Stemorsblomster har større blomster og bør ikke plantes ute før faren for nattefrost er over.

Viola cornuta

Viola cornuta har mindre blomster, er hardfør og tåler ned til -5°C.

Slik steller du stemorsblomster

Her forteller vi deg hvordan du bør stelle stemorsblomster (Viola x wittrockiana):

 • Plassering: Stemorsblomster trives aller best ute. Skal de stå inne er det viktig at de får stå lyst og kjølig. Ute bør krukken settes på et lunt og solrikt sted tidlig på våren. Senere på sommeren kan du gjerne sette dem litt mer i skyggen slik at de ikke blir utsatt for sterkt sollys.
 • Vanning: Hold jorden fuktig, men unngå at de blir stående med røttene i vann.
 • Temperatur: Unngå frost, da stemorsblomster ikke tåler kuldegrader. De trives best ved temperatur mellom 10-20°C. Det er best å beskytte dem mot frost ved å dekke dem om natten eller ta dem innendørs når det er fare for frost.
 • Lys: Beskytt stemorsblomstene mot sterkt sollys.
 • Gjødsling: Gi plantene flytende organisk gjødsel hver 2-4 uke i vekstsesongen.
 • Knip av visne blomster litt ned på stilken. Dette vil stimulere til ny knoppdannelse og nye blomster. Fjern også gamle visne blader.

Ønsker du å lese mer om hvordan du kan lykkes med den hardføre Viola cornuta, som tåler noen kuldegrader, kan du lese mer her: Slik steller du Viola cornuta

Stemorsblomster

Forskjellen på Viola cornuta og stemorsblomst?

Viola-slekten er en stor slekt med mange ulike arter, og Violaen vi selger aller mest av her i landet er Viola cornuta. Det kan være vanskelig å skille disse fra hverandre, men de har litt ulike egenskaper det er viktig å være klar over:

 1. Stemorsblomst har større blomster enn Viola cornuta.
 2. Stemorsblomst er mer skjør enn Viola cornuta, og tåler mindre både av lave temperaturer, transport osv.
 3. Stemorsblomst er mye mer varmekjær enn Viola Cornuta, og bør ikke plantes ut før varmen kommer litt utpå våren. Viola cornuta tåler noen minusgrader, det gjør ikke stemorsblomster.
 4. Stemorsblomster kommer for salg i butikkene litt senere enn Viola cornuta, da de ikke tåler så lave temperaturer ei heller å stå innendørs over tid.
 5. Bladene til stemorsblomst er ofte hjerteformede, og kan variere litt i størrelse, mens Viola cornuta har små, smale blader med en litt annen form.
Stemorsblomster i kurv

Stemorsblomster finnes i utrolig mange vakre farger og lyser opp uteplassen i vårsola.