Jordbærplanter

Dyrk søte jordbær på balkongen

26. April, 2024
Kategori
Stelletips Inspirasjon Sommer Hagestell

Hva gir vel mer sommervibber enn friske søte jordbær. Nå kan du enkelt dyrke de hengende i en ampel, eller i en krukke på balkongen, og forsyne deg med jordbær gjennom hele sommeren.

Lubne og søte jordbær

I år satser vi på jordbærtypen ‘Beltran’, en kraftig plante som gir deilige søte bær. Den har en unik evne til å gi flere flor, de remonterer og gir derfor bær gjennom hele sommersesongen. 'Beltran' danner rikelig med utløpere med nye planter, en fin bonus hvis du vil ha krukker og bedd fulle av jordbær i mange år fremover.

Markjordbær Tubby

Norske jordbær blir ekstra søte og gode fordi vi har så lyse lange dager.

Store flotte jordbærampler

Vi har også jordbær i ampel med rosa eller hvite blomster. Jordbær er dekorativt og supert å henge opp, men vi anbefaler å plante om, så røttene får større plass til å gro. Da belønnes du med store bugnende jordbærplanter, uansett om du velger ampel eller potte, eller i et bed i hagen.

Jordbær ampler
Jordbær ampler

Store flotte jordbærampler som bærer frukter hele sommeren.

Slik lykkes du med jordbærplanter

Jordbær er enkelt å dyrke, og her får du noen tips på veien:

  • Plassering: Gi plantene en solrik plassering, det gir rik avling og søte bær.
  • Næring: Siden disse jordbærplantene blomstrer og bærer kontinuerlig gjennom hele sesongen er det viktig at de får litt gjødsel. Gi gjødsel hver annen uke i vekstsesongen og pass på at plantene ikke tørker ut.
  • Legge litt halm, bark eller annet som dekker jorden, da ungår du at de fine bærene blir sølete og får råteskader når det regner mye
  • Unngå fuktige forhold for røttene gjennom vinteren.
  • Fjern visne blader og plantemateriale om våren..
  • Er du så uheldig å få gråskimmel (råte) på jordbærene dine, bør du straks fjerne angrepne bær og blader. La planten tørke opp, reduser vanningen og sørg for at plantene ikke står for tett.
Plante jordbær

Plant jordbær i en krukke på balkongen og forsyn deg med jordbær gjennom sommeren.

Utløpere - en fantastisk egenskap hos jordbærplanter

De aller fleste jordbærplanter danner utløpere, dette er små «baby-planter» i enden av et langt skudd, dette er nye planter du kan klemme ned i litt jord, og vips roter disse seg og du har mange nye planter, til slutt kan jordbær dekke mange potter eller bed.

Hvorfor er norske jordbær ekstra gode?

Viste du at norske jordbær blir ekstra søte og gode fordi vi har så lange dager? Spesielt de lange dagene vi har rundt Sankthans, når jordbærene modnes, gir bærene ekstra mange soltimer, og antall soltimer bestemmer grad av sukkerinnhold og aroma i bærene.

Jordbærplante

Planter du jordbærampelen i en stor utepotte kan du nyte solmodne jordbær gjennom hele sommeren.

Bestill uteplanter

Vi tror du også vil like dette