svibler til jul

Svibler – duften av jul

25. Oktober, 2022
Kategori
Inspirasjon Jul

For mange er lukten av svibler selve duften av jul. Det blir liksom ikke jul før duften av de utsprungne løkene fyller huset.

Svibler er en populær juleblomst både som potteplante og som avskåret. Svibler som løk er flotte venteplanter i adventstiden. Fra å være en grønn knopp, springer de plutselig ut i nydelig blomst. Hvor lang tid det tar til de springer ut avhenger at temperaturen. Jo høyere temperatur, jo raskere springer de ut i full blomst. Kjøper du en svibel løk trenger den en ukes tid før den slår ut i full blomst.

svibler

Svibler springer plutselig ut i nydelig blomst.

Svibel-løk bør vannes sparsomt

Svibler som er i knopp bør vannes sparsomt. Etter hvert som blomstene begynner å utvikle seg kan du begynne å gi de mer vann, men det er fortsatt viktig å la jorden tørke mellom vanningene. Plasserer du plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.

Svibler

Pynt et koselig fat med voksede svibler og julekuler.

Voksede svibler

De siste par årene har voksede svibler blitt mer og mer populære. De er svært dekorative å pynte med på adventsfat. De står lenge og trenger ikke noe stell. Men vær oppmerksom på at blomsten ikke vil utvikle seg og bli like store som vanlige svibler i potte.

Voksede svibler

De voksede sviblene er dekket med glitrende glassglitter.

Til jul er det mange som gir bort julegrupper som gaver, enten det er vertinnegave eller julegave. Disse julegruppene finnes i utallige størrelser og kombinasjoner.

Borddekking med svibler

Pynt et vakkert bord til jul med svibler i små glassvaser.

Historien til svibel

Svibel, eller Hyacinth, har fått navnet sitt fra den guddommelige helten Hyacinthus i gresk mytologi. Det var botanikeren Clusius som sørget for at svibelen ble innført til Europa. Under en ekspedisjon i Asia på 1500-tallet tok Clusius frø fra den viltvoksende svibelen med seg hjem og frøene ble raskt spredt til ulike botaniske hager rundt i Europa. På 1700-tallet ble svibelen veldig populær og da spesielt etter at Madame Pompadours erklærte svibelen som sin favorittblomst.

Lilla svibler i potte til jul

Svibler kommer i flere farger som f.eks rosa, lilla og hvite.

Pynt svibler med mose

En fin aktivitet på juleverksted er å pynte røttene på svibler og små vintergrønne planter med mose. Det er både enkelt og gøy.

Svibel med mose

Pynt et fat med svibel dekket med mose.

Bestill blomster på nett

Vi anbefaler å lese