svibler til jul

Svibler – duften av jul

For mange er lukten av svibler selve duften av jul. Det blir liksom ikke jul før duften av de utsprungne løkene fyller huset.

Svibler er en populær juleblomst både som potteplante og som avskåret. Svibler som løk er flotte venteplanter i adventstiden. Fra å være en grønn knopp, springer de plutselig ut i nydelig blomst. Hvor lang tid det tar til de springer ut avhenger at temperaturen. Jo høyere temperatur, jo raskere springer de ut i full blomst. Kjøper du en svibel løk trenger den en ukes tid før den slår ut i full blomst.

fat med voksede svibler

Pynt et koselig fat med voksede svibler og kongler.

Svibel-løk vannes sparsomt

Svibler som er i knopp bør vannes sparsomt. Etter hvert som blomstene begynner å utvikle seg kan du begynne å gi de mer vann, men det er fortsatt viktig å la jorden tørke mellom vanningene. Plasserer du plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.

Svibler

Svibler er flotte venteplanter i adventstiden. Fra å være en grønn knopp, springer de plutselig ut i nydelig blomst. 

svibler i glasspotte

Sett gjerne sviblene i en glasspotte hvor røttene synes.

Voksede svibler

De siste par årene har voksede svibler blitt mer og mer populære. De er svært dekorative å pynte med på adventsfat. De står lenge og trenger ikke noe stell. Men blomsten vil ikke utvikle seg og bli like store som vanlige svibler.

Voksede svibler

Pynt et koselig fat med voksede svibler og julekuler.

Til jul er det mange som gir bort julegrupper som gaver, enten det er vertinnegave eller julegave. Disse julegruppene finnes i utallige størrelser og kombinasjoner.

svibel i lykt

Svibel i lykt er en av de mest populære julegruppene vi har.

Historien til svibel

Svibel, eller Hyacinth, har fått navnet sitt fra den guddommelige helten Hyacinthus i gresk mytologi. Det var botanikeren Clusius som sørget for at svibelen ble innført til Europa. Under en ekspedisjon i Asia på 1500-tallet tok Clusius frø fra den viltvoksende svibelen med seg hjem og frøene ble raskt spredt til ulike botaniske hager rundt i Europa. På 1700-tallet ble svibelen veldig populær og da spesielt etter at Madame Pompadours erklærte svibelen som sin favorittblomst.

blå svibler i potte til jul

Svibler kommer i flere farger som f.eks rosa, blå og hvite.

Pynt svibler med mose

En fin aktivitet på juleverksted er å pynte røttene på svibler og små vintergrønne planter med mose. Det er både enkelt og gøy. Du kan bestille alt du trenger i vår ferdige DIY-pakke her.

Svibel med mose

Pynt et fat med svibel dekket med mose.

Bestill blomster på nett

Vi anbefaler å lese