hortensia

Hagehortensia - slik lykkes du med planting og stell

21. Juni, 2023
Kategori
Inspirasjon Sommer

Hagehortensia er fantastisk med sin bugnende blomstring. Hagehortensia kan overvintre og blomstre igjen neste år forutsatt at vinteren ikke blir alt for kald.

Med sine overdådige og store blomsterklaser i en fargeskala av hvit, lilla, rosa, og himmelblå er hortensia en av verdens mest populære potteplanter.

Hagehortensia i kurv

Store flotte Hortensia *Deeps Purple' i kurv.

Forskjellen på hortensia og hagehortensia

Det vi kaller hagehortensia er ofte samme varianter av de vi har inne som stueplanter. Når disse får stå og gro et par år så blir de større busker, og da kaller vi dem hagehortensia eller hortensia busk. Rotsystemet har da også grodd seg mer robust, og fått mer plass i en større potte. De kan plantes ut i krukker og i blomsterbed på sommeren når faren for nattefrost er over. Hagehortensia kan overvintre og blomstre igjen året etter forutsatt at vinteren ikke blir for kald.

Hagehortensia
Hortensia

Hortensia trives ute på terrassen om sommeren.

Hvordan stelle hagehortensia

  • Plassering: Hortensia trives best ved å stå så lyst som mulig, den tåler også noe direkte sollys.
  • Vanning: Hortensia må aldri tørke ut, men den må heller ikke stå i vann lenger enn ca 30 minutter. Jevn fuktighet er stikkordet her.
  • Temperatur: Når faren for frost er over på våren kan du plante hortensia i hagen.
  • Næring: Gjødsler du hver 14. dag i vekstsesongen vil du få en flott og frodig plante.
  • Beskjæring: De fleste sorter hortensia setter knopp året før de blomstrer. Hagehortensia skal derfor beskjæres rett etter blomstringen om høsten. Venter du for lenge, kan du klippe bort blomsteranlegget.
Hagehortensia

Når skal hagehortensia klippes ned?

De fleste sorter hortensia setter knopp året før de blomstrer. Hagehortensia skal derfor beskjæres rett etter blomstringen om høsten. Venter du for lenge, kan du klippe bort blomsteranlegget.

Blå hortensia og pelargonia

Lag en liten krok i hagen med nydelige hortensia kombinert med andre sommerblomster.

Hvorfor kan hortensia skifte farge?

Plantens blomsterfarge avhenger av jordens kjemiske surhetsgrad som vi måler i pH. Er planten dyrket ved lav pH vil blomsterfargen bli blå eller lilla. Er derimot blomsterfargen rosa eller rød er planten dyrket ved høy pH, noe vi kaller en alkalisk jordblanding (høy pH). De hvite sortene av hortensia blir ikke påvirket av jordens pH.

Rosa hortensia
Lilla hortensia

Hortensia skifter farge på blomstene etter pH i jorda.

Hvit hortensia

Hvit hortensia påvirkes ikke av jordens surhetsgrad og skifter ikke farge.

hortensia i hagen

Skap en herlig liten grønn og hvit oase i hagen.

Vi anbefaler å lese