hortensia

Herlige og populære hortensia

11. Juli, 2022
Kategori
Inspirasjon Sommer

Ingen kan måle seg med Hortensia når det kommer til bugnende blomstring.

Overdådige og store blomsterklaser i en fargeskala av hvit, lilla, rosa, og himmelblå har gjort Hortensia til en av verdens mest populære potteplanter.

Rosa hortensia

Lag en liten krok i hagen med nydelige hortensia kombinert med andre sommerblomster.

Hortensia i teracotta potte
Hortensia i teracotta potte

Nydelig rosa hortensia i terracotta potter.

Tips til stell av hortensia

  • Dette er en plante som trenger lys, og hortensia er faktisk en av de få stueplantene som tåler noe direkte sollys.
  • Hortensia må aldri tørke ut, men den må heller ikke stå i vann lenger enn ca 30 minutter. Jevn fuktighet er stikkordet her.
  • Vannes helst med lunkent vann.
  • Gjødsler du hver 14. dag i vekstsesongen vil du få en flott og frodig plante.
hortensia i hagen

Skap en herlig liten grønn og hvit oase i hagen.

Hvit hortensia
Hvit hortensia i terracotta

Nydelig hvit hortensia.

Hvorfor kan hortensia skifte farge?

Plantens blomsterfarge avhenger av jordens kjemiske surhetsgrad som vi måler i pH. Er planten dyrket ved lav pH vil blomsterfargen bli blå eller lilla. Er derimot blomsterfargen rosa eller rød er planten dyrket ved høy pH, noe vi kaller en alkalisk jordblanding (høy pH). De hvite sortene av hortensia blir ikke påvirket av jordens pH.

Rosa hortensia
Lilla hortensia

Hortensia skifter farge på blomstene etter pH i jorda.

Hagehortensia

Det vi kaller hagehortensia er ofte samme varianter av de vi har inne som potteplanter. Når disse får stå og gro et par år så blir de større busker, og da kaller vi dem hagehortensia eller hortensia busk. Rotsystemet har da også grodd seg mer robust, og fått mer plass i en større potte. De kan plantes ut i krukker og i blomsterbed på sommeren.

Hagehortensia
Hortensia

Hortensia trives ute på terrassen om sommeren.

Trives godt i grow-in selvvanningspotte

Hortensia trives godt i stuen, på terrassen og ute i hagen. Den liker seg best i halvskygge, og setter du hortensia i grow-in selvvanningspotte vil den trives ekstra godt. Fyller du grow-in med anbefalt mengde vann vil planten forsyne seg selv med vann etter behov.

Bilde uten navn

Grow-in selvvanningspotte er perfekt til hortensia.

Hortensia som snittblomst

Hortensia finnes også som snittblomst og blir brukt mye som innslag i dekorasjoner eller i buketter. Gir du den et diagonalt snitt nederst på stilken, og samtidig passer på at ingen blader er under vannflaten, vil du kunne ha glede av denne flotte snittblomsten minst en uke.

Vakre avskårne hortensia i vase

Vakre avskårne hortensia i vase.

Avsløringen

Hortensia er opprinnelig fra Sør-Japan, og i dag finnes det over 90 forskjellige arter av planten i Sørøst-Asia og Amerika. Under en ekspedisjon til Øst-Asia i 1768 hadde en kjent botaniker med seg en ung assistent. Denne unge personen kalte seg for Baret, og botanikeren tok det forgitt at assistenten var en ung herremann. Senere ble det avslørt at assistenten var en kvinne med det egentlige navnet Hortense. Så, da botanikeren under ekspedisjonen oppdaget en ny og flott plante med rosafargede ballformede blomsterklaser og kraftige blad, oppkalte han likeså godt planten etter Hortense. Planten ble kalt Hortensie, eller hortensia på norsk.

Bestill sommerblomster på nett

Vi anbefaler å lese