Bilde uten navn

Hvordan bli kvitt bananfluer og hærmygg?

10. Januar, 2024
Kategori
Stelletips Grønne planter

Sliter du med irriterende bananfluer i huset? De kan være ganske irriterende å ha svirrende rundt i huset, men de er heldigvis helt ufarlige. Her kommer noen enkle tips som tar knekken på fluene.

Har du først fått bananfluer eller hærmygg i hus, er det to ting du bør sørge for: Å bli kvitt fluene som allerede surrer rundt på kjøkkenet ditt, og unngå at de formerer seg videre.


Forskjellen på bananfluer og hærmygg

Hærmygg er til forveksling like bananfluer, men det er likevel forskjeller. Bananfluene er lubne, brune og trives best blant frukt og matavfall på kjøkkenet. Hærmyggen er spinklere, har et svart hode og kan dukke opp i og rundt potteplantene når som helst på året.


Hvordan unngå bananfluer?

Bananfluer dukker ofte opp om sommeren og høsten. De kan fly inn gjennom åpne vinduer eller komme inn med frukt, tomflasker eller annet der egg eller larver finnes. Larvene utvikles i gjærende materiale som råtten eller halvråtten frukt og skvetter av øl og vin.

Tiltak for å bli kvitt bananfluer:

  1. Unngå råtten frukt og annet matavfall.
  2. Ta ut matsøpla hver dag.
  3. Unngå at det står rester og gamle tomflasker med saft, juice, brus, vin og øl.
  4. Unngå å ha brukte teposer liggende fremme.
  5. Rens avløpet i utslagsvasken på kjøkkenet ved å helle litt klor eller salmiakk nedi.
  6. Lag en fluefelle av eddik, vann og oppvasmiddel.

Lag en enkel fluefelle

Så hvordan blir du kvitt dem? Ved hjelp av tre ingredienser kan du lage en enkel fluefelle: Eddik, vann og oppvaskmiddel.

Fyll et vannglass med 1 dl. eddik (eplecidereddik) og 1 dl. vann. Tilsett noen dråper oppvaskmiddel. Sett glasset i nærheten av planten eller stedet bananfluene er og se hvordan fluene etter hvert faller oppi glasset. Bananfluene tiltrekkes av lukten av eddik, mens oppvaskmiddelet vil føre til at fluene drukner.

undefined

Lag en fluefelle av eddik, vann og oppvaskmiddel.

undefined

Sett fluefellen i nærheten av der bananfluene er og se hvordan de faller oppi glasset.

Hvor kommer hærmyggen fra?

Hærmygg lever naturlig ute i fuktige områder, og kan lett fly inn gjennom åpne vinduer og dører. Det er heller ikke uvanlig å få med seg hærmygg fra planter som har stått ute på sommeren eller fra nye planter eller ny jord som du tar med deg inn i hjemmet. Hærmygg er som regel helt ufarlig for plantene, men det er lite hyggelig å ha de svirrende rundt i stuen.


Hvordan bli kvitt hærmygg?

Hærmygg tiltrekkes av lys, gul farge og vann. Det kan derfor være lurt å henge opp gule limfeller i nærheten av potteplantene som er angrepet. Sett gjerne på et lys ved limfellen for å få maks effekt.

Et annet triks er å lage en enkel fluefelle med eddik, vann og oppvaskmiddel og ha det i gule plastbokser. Sett fluefellen i nærheten av potteplanten og lyskilden. Når du tilsetter en dråpe oppvaskmiddel i vannbadet brytes overflatespenningen i vannet, slik at hærmyggen drukner.

En viktig ting du kan gjøre for å unngå at de samler seg rundt plantene dine, er å sørge for at potteplantene ikke er for våte. Unngå jordrester og små vanndammer i nærheten av plantene, og ikke vann plantene mer enn nødvendig. Ved angrep bør jorden få tørke godt ut. 

Har det samlet seg mye egg fra hærmygg i jorden, kan det være lurt å fjerne 2-3 cm. av det øverste jordlaget og erstatte det med ny frisk jord.