stauder

Våre favorittstauder

16. April, 2024
Kategori
Inspirasjon Sommer Hagestell

Stauder er flerårige planter som visner ned hver høst, og kommer igjen hver vår. Det er lettstelte planter, og planlegger du litt kan de gi blomsterflor hele sommeren gjennom.

Interessen for stauder har de siste årene blomstret opp, noe som kanskje skyldes det vell av utvalg i både farger og blomstringstid staudene kan tilby. Med stauder og god planlegging kan du sikre et blomsterflor gjennom hele sesongen.

Stauder finnes i mange ulike former, farger, og høyder. Staudenes høyde varierer fra de helt lave, krypende plantene på rundt 5 cm og opp til de ranke, stolte på oppunder to meter.

Stauder sommerblomster
Stauder - vakre og lettstelte sommerblomster

Astilbe – en vakker joker

Astilben er takknemlig for å bli plassert der andre ting ikke vil gro. Astilben blomstrer rikt, både i sol og i halvskygge, og med sin anvendelighet er den derfor en verdifull joker i hagekabalen. Bladverket til astilbe er vakkert også etter avblomstring. Astilbe fås i hvitt, rosa og burgundertoner, og blomstrer lenge. De stive grenene på planten gjør den godt rustet mot vind og brekkasje, og den er også godt egnet til å snittes og has i vase.

Les også: Slik steller du astilbe

Astilbe

Astilbe med sine vakre fjærlignende blomster.

Akeleie – oldemors vakreste staude

Akeleie er en vakker flerårig blomst som er vanlig å finne i mange norske hager. Det er en høy flott staude som er enkel å få til å blomstre.

Les ogsåSlik steller du akeleie

Akeleie staude

Akeleie finnes i flere flotte farger.

Lavendel – hagens parfyme

Lavendel er vakker i sitt myke blålilla flor, men duften gir planten en ekstra dimensjon egenskaper. Lavendel er sannsynligvis planten som har vært brukt mest til tørking og fremstilling av eteriske oljer. Dette på grunn av sin fantastiske duft, og dens store bruksområde innen medisin. For tørking plukkes de når halvparten av akset blomstrer. Lavendel har sitt opphav i middelhavsområdet, og dette sier mye om stell og plassering. Stauden krever lite vann og gjødsel. Planten bør plasseres i full sol. Jorden bør være lett og gjerne sandholdig. Lavendel liker dårlig vinterfuktighet. Les mer om lavendel her.

Sitat fra Ole Brum og vennene hans: ‘Hvordan staver man kjærlighet?’ sa Nasse..….Man staver BADESALT MED LAVENDEL…

lavendel hidcote dufter deilig

Lavendel Hidcote dufter deilig gjennom hele sommeren.

Ridderspore – høy og staselig

Mange er engstelige for å bruke høye, staselige stauder, men plassert riktig vil de skape en spennende kontrast med sine høye blomsterspir. Ridderspore (Delphinium) kan for eksempel plasseres foran et stakittgjerde, eller brukes til å skjerme en kjedelig vegg. Unngå en vindfull plassering.

blå ridderspore
hvit ridderspore

Ridderspore er hardføre og enkle å lykkes med.

Prydgress – stort mangfold

Prydgress kan være høye, staselige strå, eller tette, lubne tuer. Det fins varianter som trives i solstek og mager tørr jord, og andre som foretrekker en fuktig og skyggefull plassering. Vi kan likevel nevne to favoritter. De flotte, høye variantene av Pennisetum, med store dusker som vaier i toppen er spesielt pene. De er i salg mellom juli og augustDen blåskimrende tuen Festuca «Intense Blue» er i salg fra og med juni, og er en nydelig kontrast til øvrige planter i både krukker og bed.

Les også: Slik steller du prydgress

høye og staselig prydgress
høye og staselig prydgress

Høye og staselig prydgress kommer igjen år etter år.

Peoner – prinsessen på erten

Peoner (Paeonia lactiflora) er relativt kravstore, og bør få hagens beste plassering. De trenger god, næringsrik jord, og masse sol, hvis ikke sturer de og nekter å blomstre. Ofte misforstås peoner fordi de ikke blomstrer med det første, men vær tålmodig. La de bare sture et år, så vil de belønne deg med et vakkert flor etter hvert. Pass på ikke å flytte dem når de først er plantet. Dersom røttene forstyrres, kan de raskt bli snurt og sture et par år til. Tilfør gjerne planten ny, næringsrik jord hver vår.

Med en riktig plassering, blir peoner svært vinterhardføre, og de kan gi glede i flere generasjoner. En eldre plante kan fint deles til flere eksemplarer. Peoner er også en av sommerens mest populære snittblomster, og skulle du ønske å snitte dem og ha dem i vase, kan du trygt gjøre det.

Peoner staude

Med en riktig plassering, blir peoner svært vinterhardføre, og de kan gi glede i flere generasjoner.

Vi anbefaler å lese