Hosta bladlilje

Hosta (bladlilje) - slik steller du den

10. Juni, 2023
Kategori
Stelletips Sommer

Hosta er en populær plante kjent for sine store vakre blader. Det er en plante som i stor grad klarer seg selv, og trives godt på skyggesiden av huset.

Hosta, eller bladlilje som den også kalles, er en populær flerårig staude kjent for siden vakre blader og hardføre egenskaper. Hosta finnes i ulike sorter, men felles for alle er vakre bladmønster med dype riller og vakre fargekombinasjoner. Bladene holder seg friske og frodige gjennom hele sommersesongen.

Hosta er perfekt å plante i blomsterbed som ligger på skyggesiden av huset. Når hosta får vokst litt dekker den bunnen av blomsterbedet og hjelper deg å holde ugresset borte.

undefined

Hosta kan se litt liten og beskjeden ut når du kjøper den i butikken, men vokser seg raskt stor og flott.

Hosta bladlilje

Hosta Blue Angel med vakre blader medddype riller.

Slik steller du Hosta (bladlilje):

  • Plassering: Hosta trives best i delvis skygge til skyggefulle områder. Unngå å plassere dem i direkte sollys, da dette kan skade bladene.
  • Vanning: Hold jorden jevnt fuktig, men unngå å la planten bli stående i vann. Vann regelmessig, spesielt i tørre perioder.
  • Gjødsel: Gi hosta gjødsel om våren når de begynner å vokse. Gjenta gjødslingen i løpet av sommeren om nødvendig.
  • Jord: Hosta liker fuktig, godt drenert jord som er rik på organisk materiale. Bland gjerne kompost eller annen organisk materiale i jorden før planting.
  • Deling: Hosta kan bli tette over tid. Del den hvert 3-4 år for å fornye dem og gi dem mer plass til å vokse.


undefined
Hosta bladlilje

Vanlige spørsmål om Hosta

Hosta er en robust plante og kan overvintre i utepottene. Det er ikke nødvendig å dekke til planten på vinteren, men planten kommer til å visne og bli trist å se på i en liten periode. Når du fjerner de visne bladene på våren, kommer hostaen til live igjen og er klar for en ny vekstsesong.

Det er litt opp til deg om du klipper bort bladene på høsten eller om du lar bladene ligge til våren. Hvis plantene selv fikk velge, vil den nok behold bladene som et vinterdekke, akkurat som i naturen. Når det blir vår igjen, blir bladene tørre og slipper planten lettere. Bladene er oftest enklere å fjerne på våren. 

Unntaket er om bladverket tydelig er angrepet av soppsykdom. Fjerner vi bladene da, hindrer vi opphoping og begrenser kanskje smitten neste år. Men ellers er det best å la bladene stå om høsten.