alpefiol

Alpefiol - slik steller du den

15. August, 2023
Kategori
Stelletips Høst

Alpefiol er en tidløs klassiker som lyser opp høst og vinter med sine fargesterke blomster. Når blomsterknoppene folder seg ut, skjer det en fantastisk forvandling der kronbladene slås helt tilbake. Da kan blomstene minne om lette sommerfugler, som flagrer over de dekorative, hjerteformede bladene.

Mange opplever alpefiol som litt vanskelig å holde, men i dette tilfellet er alle gode ting tre: Mye lys, sval temperatur og høy luftfuktighet. La alpefiolen pynte opp i en kjølig gang eller på et svalt soverom. Alpefiol tåler helt ned til 0 grader, og den står også flott ute i den kjølige høstluften. Gir du den en plassering den liker, kan du bli belønnet med blomstring fra høsten og langt utover vinteren.

alpefiol i potte

Alpefiol trives best om den får stå lyst og vannes godt.

Stelletips alpefiol:

  • Vanning: Under blomstring skal planten vannes godt, med romtemperert vann. Det er viktig at jorden rekker å tørke lett ut mellom hver vanning, og det kan være lurt å vanne alpefiolen på skålen fremfor i jorden for å unngå gråskimmel. Begynner bladene å bli gule, er dette et tegn på at planten enten har fått for mye vann eller at vannet har vært for kaldt.
  • Lys: Plasser alpefiolen så lyst som mulig for at de vakre kronbladene skal beholde fargen lenger. Hvis den får nok lys vil knollen skyte nye knopper igjen og igjen.
  • Temperatur: Alpefiol trives best under 20 grader. Jo svalere den står, jo bedre liker den seg. En vinduskarm over en panelovn eller et bord ved siden av peisen er ikke egnede steder for alpefiol. Et svalere rom, som på en gang, et soverom eller et kjøkken kan være mer ideelt enn en varm stue. Planten tåler helt ned til 0 grader, og den står strålende flott ute i den kjølige høstluften.
  • Alpefiol er en knollplante, og som de fleste knollplanter, trenger også alpefiolen en hvileperiode etter blomstring. Når blomstringen er over, skal man derfor redusere vanningen, før den stoppes helt for en periode. La planten hvile frem mot våren, før du begynner å vanne igjen når dagene blir lysere.
alpefiol i miljø med lyng_høst

Alpefiol tåler helt ned til 0 grader, og den står strålende flott ute i den kjølige høstluften.

La alpefiol stå ute i den kjølige høstluften

Alpefiol tåler helt ned til 0 grader, og den står strålende flott ute i den kjølige høstluften. Gir du den en plassering den liker, kan du bli belønnet med rik blomstring gjennom hele høsten. Alpefiolen kan tåle en frostnatt eller to, men etter det må den overvintre innendørs.

Bestill blomster på nett

Vi anbefaler å lese