hvite svibler til jul

Slik steller du svibler

Svibel er en av de mest populære juleblomstene vi har. For mange er lukten av svibel selve duften av jul. Svibler er lette å stelle og blomstrer lenge.

Svibler er flotte venteplanter i adventstiden. Fra å være en grønn knopp, springer de plutselig ut i nydelig blomst. Hvor lang tid det tar til de springer ut avhenger at temperaturen. Jo høyere temperatur, jo raskere springer sviblene ut i full blomst. En svibelløk trenger en drøy ukes tid før den slår ut i full blomst.

svibel_løk i potte_jul

Sett svibelløk i vaser og små potter og se utviklingen fra knopp til full blomst.

Stelletips svibel i potte (Hyacinthus orientalis):

  • Vanning: Svibler som er i knopp, bør vannes sparsomt. Etter hvert som blomstene begynner å utvikle seg kan du begynne å gi mer vann, men la jorden alltid tørke opp mellom vanningene.
  • Lys: Blomsterstilken har en tendens til å strekke seg mot lyset, snu gjerne potten et par ganger for å unngå en skjev blomsterstilk.
  • Plassering: Vanlig romtemperatur på 20ºC er bra. Plasserer du plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.
  • Gjødsel: Svibel i potte trenger ikke ekstra næring, den har nok næring i løken.

Se gartnerens beste stelletips:


Voksede svibler

De siste årene har voksede svibler blitt mer og mer populære. De er svært dekorative som pynt på adventsfat. De står lenge og trenger ikke noe stell. Men blomsten vil ikke utvikle seg og bli like store som vanlige svibler.

voksede svibler i miljø_jul

Voksede svibler har blitt en bestselger de siste årene.

sviblel_snittblomst

Svibler selges også som snittblomst.

Bestill juleblomster på nett

Vi anbefaler å lese