Så enkelt dyrker du din egen mat

Så enkelt dyrker du din egen mat

Denne våren har mange kastet seg på bølgen med å dyrke sin egen mat - det kan være grønnsaker, krydderurter eller spiselige blomster. Du trenger hverken stor plass eller mye kunnskap for å komme i gang. Her er noen nyttige tips på veien.

Du trenger ikke ha egen hage for å dyrke mat. Om du har en veranda, et vindu eller en trapp, har du plass nok til å skape din egen pryd- og nytteveksthage. Planter du urter eller ferdige grønnsaksplanter i krukkene kan du høste med det samme. Ønsker du å ta det litt lenger kan du kjøpe frø og dyrke frem grønnsaker, krydderurter og spiselige blomster.

Tomater trives godt i krukker
urter trives godt i krukker

Tomater og urter trives godt i krukker.

Slik planter du i krukkene

Kjøper du ferdige grønnsaksplanter eller krydderurter kan du plante de rett i krukkene.

  1. Fyll krukker med god jord og leca. Bruk gjerne krukker med litt størrelse på – da får plantene plass til å utvikle seg og du trenger ikke å vanne fullt så ofte.
  2. Plant ønskede urter eller grønnsaker i krukken.
  3. Høst fiks ferdige velsmakende urter og grønnsaker

Vi har valgt oss ut noen favoritter du kan starte med.

1. Tomater

Solmodne tomater fra egen balkong smaker ekstra godt i en tomat- og mozzarellasalat toppet med basilikum og olivenolje.

Tomatplanter er varmekjære og vil gjerne ha en lun og solrik plassering. Plant dem helst i en stor krukke slik at de får nok med plass til å utvikle rotsystemet sitt. Det gjør også vannejobben enklere – tomatplanter er tørste og trenger mye vann og næring. Bruk gjerne flytende organisk næring en gang i uken. Om våren kan det lønne seg å dekke dem til med en fiberduk hvis gradestokken synker under 7 grader.

tomater i potte
tomater i salat

Solmodne tomater fra egen balkong smaker ekstra godt.

2. Chili og snackspaprika

Prøv chili i en jordbærsalsa sammen med rødløk, lime og koriander. Nydelig som tilbehør til sommerens grillmat.

Chili og paprika foretrekker en solrik plassering og en lett fuktig jord. Den liker ikke å bli stående i alt for våt jord eller å tørke ut. Plant den i en potte med litt tumleplass – det gir større planter og du trenger ikke å vanne like ofte. Gi den litt flytende organisk næring hver 14. dag. Chili tåler ikke kulde så vent til det er garantert frostfritt før du setter den ut. I mellomtiden kan den stå inne i et solrikt vindu.

spiselig chili i potte

Spiselig chili setter en spiss på sommermaten.

3. Krydderurter

Med noen friske krydderurter kan selv den enkleste pastarett bli et smaksrikt festmåltid. Våre krydderurter er dyrket på friland og er langt mer holdbare enn de du får kjøpt i matbutikken. Ta deg gjerne tid til å lese mer om hvordan du best kan ta vare på krydderurtene her.

Bilde uten navn

Krydderurter dyrket på friland er ekstra kraftige og smaksrike.

4. Spiselige blomster

Imponer med en sommersalat- eller kake pyntet med fargerike og spiselige blomster. De er et supert supplement til en balkong- eller hage med andre spiselige vekster. En krukke med spiselige blomster gleder både øyet og ganen, og er lett å lykkes med. Kjøper du blomster merket med «spiselig» er de dyrket helt uten sprøytemidler og er trygge å spise.


salat pyntet med spiselig blomskarse

Salat pyntet med spiselig blomskarse.

pynt festkaken med spiselig viola

Pynt festkaken med spiselig viola.

muffins pyntet med spiselig viola

Muffins pyntet med spiselig viola.

Slik steller du spiselige blomster

For at plantene skal produsere mest mulig blomster bør du følge disse stelletipsene:

  • Velg en solrik plassering ute.
  • Plant om i større potter så får røttene plass til å gro.
  • Knip av visne blomster, dette fremmer ny blomstring.
  • Gjødsel og vann vil gi en bugnende belønning.

Man kan nyte blomstene så lenge sommeren varer, for sommerblomster er unike, de kommer med nye blomster kontinuerlig helt til frosten kommer.

Spiselig blomskarse

Spiselig blomskarse.

Velg blomster som er merket som «Spiselige»

Alle spiselige blomster, enten de er kjøpt som plante eller frø, bør være merket som spiselige blomster. Hvis du kjøper noe som ikke er merket som ”spiselig”, kan du i verste fall ende opp med blomster som har blitt behandlet med plantevernmiddel, eller blomster som ikke er spiselige,

Spiselige blomster har en egen oppfølging ihh til mattilsynets krav om salg av spiselige produkter produsert til konsum. Selv om veldig mange planter produsert til Mester Grønn er fri for sprøytemiddel, så har de ikke de formelle papirene og oppfølging under produksjon på plass, som kreves for å selge de som spiselige blomster.

spiselige viola er økologisk og dyrket frem uten plantevernmidler

Vår spiselige viola er økologisk og dyrket frem uten plantevernmidler.

Pynt med blomsterstrøssel

Nå har vi også lansert blomsterstrøssel som kan brukes som pynt på cupcakes, is, salater, supper og lignende. Med blomsterstrøsselet kan du pynte opp enhver matrett, det er bare fantasien som setter grenser.

Blomsterstrøssel

Blomsterstrøssel

Dyrk frem egne spiselige blomster

Du trenger ikke ha egen hage for å dyrke frem spiselige blomster. Om du har en veranda, et vindu eller en trapp, har du plass nok til å skape din egen pryd- og nytteveksthage. Hos oss kan du få kjøpt frø og dyrke frem egne spiselige blomster, urter eller grønnsaker. En krukke med spiselige blomster gleder både øyet og ganen, og er lett å lykkes med.

Vi tror du også vil like