Så enkelt dyrker du din egen mat

Så enkelt dyrker du din egen mat

Denne våren har mange kastet seg på bølgen med å dyrke sin egen mat - det kan være grønnsaker, krydderurter eller spiselige blomster. Du trenger hverken stor plass eller mye kunnskap for å komme i gang. Her er noen nyttige tips på veien.

Du trenger ikke ha egen hage for å dyrke mat. Om du har en veranda, et vindu eller en trapp, har du plass nok til å skape din egen pryd- og nytteveksthage. Planter du urter eller ferdige grønnsaksplanter i krukkene kan du høste med det samme. Ønsker du å ta det litt lenger kan du kjøpe frø og dyrke frem grønnsaker, krydderurter og spiselige blomster.

Tomater trives godt i krukker
urter trives godt i krukker

Tomater og urter trives godt i krukker.

Slik planter du i krukkene

Kjøper du ferdige grønnsaksplanter eller krydderurter kan du plante de rett i krukkene.

  1. Fyll krukker med god jord og leca. Bruk gjerne krukker med litt størrelse på – da får plantene plass til å utvikle seg og du trenger ikke å vanne fullt så ofte.
  2. Plant ønskede urter eller grønnsaker i krukken.
  3. Høst fiks ferdige velsmakende urter og grønnsaker

Vi har valgt oss ut noen favoritter du kan starte med.

1. Tomater

Solmodne tomater fra egen balkong smaker ekstra godt i en tomat- og mozzarellasalat toppet med basilikum og olivenolje.

Tomatplanter er varmekjære og vil gjerne ha en lun og solrik plassering. Plant dem helst i en stor krukke slik at de får nok med plass til å utvikle rotsystemet sitt. Det gjør også vannejobben enklere – tomatplanter er tørste og trenger mye vann og næring. Bruk gjerne flytende organisk næring en gang i uken. Om våren kan det lønne seg å dekke dem til med en fiberduk hvis gradestokken synker under 7 grader.

tomater i potte
tomater i salat

Solmodne tomater fra egen balkong smaker ekstra godt.

2. Chili og snackspaprika

Prøv chili i en jordbærsalsa sammen med rødløk, lime og koriander. Nydelig som tilbehør til sommerens grillmat.

Chili og paprika foretrekker en solrik plassering og en lett fuktig jord. Den liker ikke å bli stående i alt for våt jord eller å tørke ut. Plant den i en potte med litt tumleplass – det gir større planter og du trenger ikke å vanne like ofte. Gi den litt flytende organisk næring hver 14. dag. Chili tåler ikke kulde så vent til det er garantert frostfritt før du setter den ut. I mellomtiden kan den stå inne i et solrikt vindu.

spiselig chili i potte

Spiselig chili setter en spiss på sommermaten.

Vi tror du også vil like