hvite svibler til jul

Svibel - slik steller du den

22. Oktober, 2023
Kategori
Stelletips Jul

Svibel er en av de mest populære juleblomstene vi har. For mange er lukten av svibel selve duften av jul. Svibler er lette å stelle og blomstrer lenge.

Svibler (Hyacint) er flotte venteplanter i adventstiden. Fra å være en grønn knopp, springer de plutselig ut i nydelig blomst. Hvor lang tid det tar til de springer ut avhenger at temperaturen. Jo høyere temperatur, jo raskere springer sviblene ut i full blomst. En svibel løk trenger en drøy ukes tid før den slår ut i full blomst.

svibel_løk i potte_jul

Vakre hvite svibler i Deco potter pyntet med lerkegrener.

Hvordan stelle svibel?

  • Vanning: Svibler som er i knopp, bør vannes sparsomt. Etter hvert som blomstene begynner å utvikle seg kan du begynne å gi mer vann, men la jorden alltid tørke opp mellom vanningene.
  • Lys: Blomsterstilken har en tendens til å strekke seg mot lyset, snu gjerne potten et par ganger for å unngå en skjev blomsterstilk.
  • Plassering: Vanlig romtemperatur på 20ºC er bra. Plasserer du plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.
  • Gjødsel: Svibel i potte trenger ikke ekstra næring, den har nok næring i løken.

Tid før svibel blomstrer

En svibel løk selges i knopp, og det kan ta en drøy ukes tid før den slår ut i full blomst. Temperaturen i rommet påvirker også hvor lang tid dette tar. Jo høyere temperatur, jo raskere springer sviblene ut i full blomst.

Se gartneres beste stelletips

Svibel

Fra du kjøper svibel i knopp tar det en drøy uke før svibelen slår ut i full blomst.

Tips! Visste du at svibel som er i knopp bør vannes sparsomt? Etter hvert som blomstene begynner å utvikle seg kan du begynne å gi de litt mer vann.

Julegrupper er flotte julegaver

Til jul er det mange som gir bort julegrupper som gaver, enten det er vertinnegave eller julegave. Disse julegruppene finnes i utallige størrelser og kombinasjoner.

Julegruppe med svibler

Julegrupper med svibler er flotte julegaver.

Rosa svibler
Blå svibler

Du får svibler i flere delikate farger som f.eks. rosa og blålilla. Fargen på plastpotten indikerer hvilken farge det er på blomsten.

Voksede svibler

De siste årene har voksede svibler blitt mer og mer populære. De er svært dekorative som pynt på adventsfat. De står lenge og trenger ikke noe stell. Men vær oppmerksom på at blomsten ikke vil utvikle seg og bli like store som vanlige svibler i potte.

Voksede svibler

De voksede sviblene er dekket med glitrende glassglitter.

Mosepakket svibel

Pynt et fat med svibel dekket med mose.

Pynt svibler med mose

En fin aktivitet på juleverksted er å pynte røttene på svibler og små vintergrønne planter med mose. Det er både enkelt og gøy. For å gjøre det enkelt for deg har vi satt sammen en DIY-pakke med det du trenger. I tilleg har vi en DIY-pakke for å lage julekrans av vintergrønt. Kjøp det i butikk eller bestill det på nett og få det levert rett hjem på døren.

Bestill blomster på nett

Vi anbefaler å lese