Dyrk selv bærbusker og salat

Dyrk dine egne bær på balkongen

15. April, 2024
Kategori
Stelletips Inspirasjon Sommer

Ønsker du å høste egne bær på terrassen? Planter du bærbusker rett i krukkene, kan du høste solmodne bær på terrassen utover sommeren.

Bærbusker er dekorative og svært anvendelige - en genial måte å utnytte uteplassen på. Hva er vel deiligere enn å kunne høste egne bær til kaker, desserter og salater?

Vi har valgt ut sorter som er kompakte og spesielt godt egnet til små hager og terrasser. Bærbuskene våre bærer rikelig med frukt, i tillegg gir buskene frukt allerede første året. Du kan velge mellom bjørnebær, rips, solbær, stikkelsbær og blåbær.

Dyrke bær i potte på terrassen
Dyrk dine egne bær på terrassen

Slik lykkes du med bærbusker i potte

  • Ta plantene ut av plastpottene og plant den i en stor romslig potte så røttene får rikelig med jord og plass til å gro. Et velgrodd rotsystem gir store bærbusker og letter vannejobben.
  • Husk god drenering i bunnen av krukkene slik at overskytende vann renner ut. Bruk krukker med hull i bunnen og legg et lag lecakuler i bunnen. Dekk gjerne over kulene med vekstduk før du heller på jord.
  • Solrik plassering gir rikere avling.
  • Vannes jevnlig gjennom sesongen.
  • Gjødsles et par ganger i løpet av sommeren.
  • På våren bør noen få av de eldste grenene beskjæres ved basis. Fjernes noen av disse, vil det stimulere til at planten skyter nye friske skudd hvert år, og den holdes «ung» og gir større bær.
  • Vurder overvintring i garasje el. liknende på vinteren for å unngå at røttene får frostskader.
Bærbusker

Skal du plante bærbusker i potte bør du velge sorter som er kompakte som f.eks. rips, solbær og stikkelsbær.

solbær
Bilde uten navn

Solbær er veldig anvendelig og kan brukes til f.eks. desserter, smoothie og saft.

Overvintring i potter

Har du plantet bærbuskene i en stor potte, bør du sette den i garasjen eller et annet sted kulden ikke tar knekken på planten. I potter vi det bli flere minusgrader i rotsystemet enn om du planter den i bakken. Mange bærbusker er robuste og sterke planter. Rips, solbær og stikkelsbær tåler en strengere vinter enn for eksempel blåbær. Ut ifra type bærbusk du velger og hvor i landet du bor, kan du vurdere å ta bærbusken inn i garasjen eller liknende for overvintring. Det tar brodden av den verste vinterkulden.

Tips: Spa snø over i kalde perioder, hvis annen overvintring er utfordrende å få til. Snø isolerer fenomenalt.

Dyrk selv grønnsaker og bær

Å dyrke grønnsaker og bær hjemme er både enkelt og morsomt.

Vi tror du også kan like dette