bukett med germini og grønt  i vase

Vaseguide: Hvilken vase skal jeg velge?

2. Mars, 2024
Kategori
Inspirasjon Snittblomster

Har du ofte stått med en blomsterbukett i hånden og så mangler du den perfekte vasen som passer akkurat disse blomstene? Da er du ikke alene. Her er en liten guide i vasenes verden.

Det finnes så mange fine vaser, men så er det ikke alle vasene som passer til alt. Det beste rådet er å skaffe seg noen basisvaser som passer til litt ulike buketter. Her er eksempler på fem gode basisvaser det kan være lurt å ha i skapet.

Sylinderformet vase

En sylinderformet vase er fin til de fleste avskårne blomster som f.eks roser og tulipaner. Ideelt sett bør du ha sylindervase i flere størrelser slik at den passer roser med forskjellig lengde. Men har du bare plass til én vase, så velg en som er litt smal og ca 25 cm. høy. Det finnes mange forskjellige vaser å velge mellom, i klart glass, frostede, krakelerte eller fargede.

bukett med roser i glassvase

Roser står vakkert i en litt høy sylindervase.

bukett med germini i glassvase

Bred sylindervase egner seg til større buketter.

Vase med X-fasong

En x-formet vase er som navnet tilsier smal på midten og bredere oppe og nede. De fleste avskårne blomster står vakkert i en slik vase. Stilkene får bra med plass i bunnen og det er lett å arrangere blomstene. Spriker blomstene litt for mye på toppen, kan det være lurt å kutte stilkene noe, men ta bare litt av gangen så du ikke risikerer å skjære de for korte.

bukett i glassvase

X-formede glassvaser er perfekt for mange buketter.

Oval vase

Har du mest blomster i form av bundne buketter, så er det lurt å ha en lav oval vase med større «kropp» enn topp og bunn. Den gir god plass til stilkene. Det er finest når bukettens topp ligger og hviler på kanten av vasen. Er stilkene for lange slik at buketten lener seg mot den ene siden, kan du beskjære stilkene litt. Velger du en oval vase som ikke er for høy (15-20 cm) kan den også brukes på spisebordet, uten at den hindrer utsynet til de som sitter på den andre siden av bordet.

3for2_bukett i glassvase

En oval vase som f.eks. denne Bubble vasen egner seg godt til buketter.

Bublle vaser

Ovale vaser finnes i mange ulike størrelser som f.eks. disse Bubble vasene.

Høy vase

Mange av de vakreste blomstene vi har er høye og staselige. Det kan være gladioler, langstilkede roser, liljer, hortensia, amaryllis og greiner. Disse er populære å gi bort som gaver, og da er det veldig leit å måtte sette de i en liten vase som ikke får blomsten til å stråle. Høye blomster står best i en vase som er litt smalere oppe enn nede eller i en høy sylinderformet vase. Vasen bør være ca 30-35 cm høy og ha litt tyngde i bunnen så den ikke velter. Har du en smal og høy sylindervase er den perfekt for singleblomster, som f.eks. en enkel rose.

3for2_lilje bukett i glassvase

Høye glassvaser passer til høyreiste blomster som f.eks. liljer.

Småvaser

Små kuvertvaser er veldig populære og gir store muligheter til å pynte et lysfat eller et vakkert bord. Pass på å ha mange nok vaser slik at de fyller bordet godt. De er fine å kombinere med telysestaker, grønne grener eller små interiørprodukter.

Små Misty vaser med roser

Pynt et vakkert bord med Misty vaser fylt med dine favorittblomster.

små vaser i glass

Stilige små Misty vaser i grønnfarget glass.

Trendy designvaser

I tillegg finnes det mange trendy designvaser som har sin egenart. Men fasongen på vasen følger de samme prinsippene som vi har beskrevet over.

Curvy vase

Curvy glassvase er en perfekt vase til tulipaner.

Unique vase
Curvy vase

Unique og Curvy er to nye fine vaser vi har i sortimentet denne vinteren.

Ikke glem å rengjøre vasen ordentlig etter bruk, så det ikke finnes noen bakterier igjen. Å skylle med litt eddik hjelper for å få bort de siste bakterierestene.

Bestill vaser på nett

Vi anbefaler å lese