Phalaenopsis orkide

Orkidé - slik steller du den

9. Februar, 2024
Kategori
Stelletips Orkidé

Orkidéer er tropiske planter som trives best når de får stå lyst og varmt. Her får du nyttige tips som får orkidéen til å stortrives hjemme hos deg.

Liker mye lys, varme og fuktighet

Tar du høyde for hvordan forholdene er der den ble skapt, sitter du med løsningen. Orkidéer hører naturlig hjemme i tropiske forhold, og har du vært i Karibien eller Thailand, så husker du sikkert hvor høy luftfuktigheten var der?

– I overført betydning vil det si at når du tar med deg en orkidé hjem, så bør du plassere den et sted der den står lunt, og ikke minst lyst, sier gartner i Mester Grønn, Kari Brekke.

Vanne en orkide
Slik steller du orkidéer

6 tips som får orkidéen til å stortrives

  1. Plassering: Sørg for at orkidéen har det lyst, men ikke plassér den i direkte sollys eller trekk.
  2. Vanning: Vann orkidéen et par ganger i uken, men husk at den ikke liker å bli stående med røttene i vann. Derfor skal du bare gjennomskylle den med lunkent vann.
  3. Temperatur: Orkidèer trives best i 18-24 grader, står den kaldere enn dette kan den miste blomster og knopper.
  4. Næring: Så lenge orkidéen blomstrer kan du gjødsle den ca. 1 gang i måneden. Orkidéer kan gjødsles med vanlig organisk næring. Det er viktig å følge bruksanvisningen på pakken og ikke bruke for mye gjødsel.
  5. Plassering: Pass på at orkidéen ikke blir stående rett under en varmepumpe (der varmepumpen blåser), det kan bidra til at holdbarheten på orkidéen forkortes vesentlig.
  6. Skjem bort orkidéen din ved å dusje røtter og blader et par ganger i uken. Det vil den elske!
Orkide

Orkidéer trives best om de får stå lyst og lunt.

Bli kjent med orkidéen din

Men det hjelper fint lite å lese manualer som denne dersom du ikke tar deg tid til å bli kjent med orkidéen din. Den vil prøve å kommunisere med deg så godt den kan, og lærer du deg å tyde signalene, så får du en sunnere plante som vil blomstre lenger. Mørke blader kan bety at den får for lite lys, og lysegrønne blader kan indikere for mye lys. Ser bladene slappe ut, betyr det at du vanner planten for lite, og ser røttene gråhvite ut, må du hastevanne.

Kvalitetsgaranti på orkideer

Vi setter alltid kvalitet først når vi skal velge ut nye orkidévarianter og våre orkidéer har lang blomstringstid. Vi har kvalitetsgaranti på alle blomster og planter, og garanterer 6 ukers blomstringstid på orkidéer. Vi bytter alle blomster og planter som ikke holder garantert kvalitet og levetid.

Kvalitetsgaranti orkide


Få orkidéen til å blomstre igjen

Når du omsider har lært deg å tyde orkidéens behov, er det nesten ironisk at den plutselig en dag begynner å kaste blomstene. Da skal du vite at det er en del av orkidéens naturlige livsløp, og at de fleste orkidétyper vil, med riktig stell, komme tilbake. Dermed er det bare å glede seg, for med en orkidé i hus, har du et levende vesen som belønner deg for omsorgen du viser den med en blomsterprakt som ligner små kunstverk.

Hvit orkide på badet

Med litt tålmodighet kan du få orkidéen til å blomstre igjen og igjen.

Bestill orkidéer på nett

Vi anbefaler å lese