stelletips orkide

5 tegn på at orkidéen ikke trives

28. Januar, 2024
Kategori
Stelletips Orkidé

Orkidéen din vil prøve å kommunisere med deg så godt den kan, og lærer du deg å tyde signalene, så får du en sunnere plante som vil blomstre lenger. Her er noen tegn på at orkidéen din ikke trives og hva du bør gjøre.

Velg en sunn og frisk orkidé

Når du kjøper en orkidé er det viktig å velge en som er frisk og sterk. En orkidé med god kvalitet skal ha:

  • Friske, grønne og saftspente blader og røtter
  • Godt med knopper og en del utsprungne blomster.

Men etter en stund kan det være at orkidéen forsøker å fortelle deg at den ikke trives så godt. Her er noen tegn du kan følge med på og hva du bør gjøre.

vanning av orkide

Orkidéer trenger en skikkelig gjennomvanning 1-2 ganger i uken.

#1: Blomsterknoppene faller av

Orkideer trives best i over 20 varmegrader. Er det kaldere enn 12-15 grader mister den gjerne blomsterknoppene. Pass på å få orkideen godt innpakket når du kjøper den, slik at den ikke blir utsatt for kald luft på vei hjem. Husk også å flytte orkideen litt unna dersom du lufter på vår, høst og vinterstid, slik at det ikke kommer kald trekk på planten.

Selv om orkideen liker å ha det varmt og godt, så er den ikke så begeistret for å stå rett over en panelovn, eller i nærheten av varmepumpen. Dette fordi slike varmekilder gjør luften tørr. Da kan den også slippe blomsterknoppene.


#2: Slappe blomster og blader

Slappe blomster som henger med nebbet betyr ofte at den får for lite vann. Prøv å sette orkidéen i lunket vann over natten så den får tid til å trekke seg skikkelig opp.

Glem det du har hørt om at orkideer kun trenger et eggeglass vann i ny og ned. Det er feil. Orkidéer er tropiske skapninger og trives best når det er varmt og fuktig. For å unngå slappe blomster og blader bør du gi orkideen din en ordentlig gjennomvanning 1-2 ganger i uken. Dypp gjerne potten i lunkent vann og la planten stå i 10-15 minutter for å bli skikkelig gjennomvåt. Alternativt kan du ha den under rennende vann i springen. Det er ekstra viktig at riktblomstrende sorter, med masse blomster får nok vann, så alle knoppene skal få mulighet til å springe ut.

Husk å helle av overflødig vann – de fleste orkideer liker ikke å stå med røttene i vann. Årsaken til at orkidéer trenger å vannes grundig og ofte er fordi de står i bark, og bark har ikke mulighet til å holde på fuktighet slik jord har. Husk at orkideer egentlig hører hjemme i regnskogen, så de blir veldig fornøyde om du gir bladene en dusj med sprayflaske av og til.

Visne blomster orkide

Slappe blomster som henger med nebbet betyr ofte at den får for lite vann. Prøv å sette orkidéen i lunket vann over natten så den får tid til å trekke seg skikkelig opp.

#3: Bladene blir gule

Gule blader kommer rett og slett av overvanning. Ta en titt nedi potta; ligger det vann i bunnen? Hell det bort.

Gult blad orkide

Gule blader skyldes at orkidéen har fått for mye vann.

#4: Røttene skrumper inn

Et sikkert tegn på at orkidéen trives er at den har store fine luftrøtter. Skrumper luftrøttene inn og blir tørre så har orkideen din fått for lite fuktighet. Sett potten med røttene i vann i ca. 15-30 minutter så den får tid til å trekke skikkelig opp.

Orkidérøttene liker også lys, så bruk gjerne en romslig eller gjennomsiktig blomsterpotte.

Tørre luftrøtter orkide

Skrumper luftrøttene inn og blir tørre så har orkideen din fått for lite fuktighet.

#5: Sorte og hvite flekker på bladene

Orkideen trives på en lys plass, men den er ikke så begeistret for direkte sol. Står orkideen i et solrikt vindu, får den lett svimerker på bladene. Slike flekker er gjerne sorte med hvitt i midten, eller store og hvite med svartbrun kant rundt.

Vil du ha orkideen i vinduskarmen, kan det derfor være smartere å sette den i et vindu som vender mot øst eller vest i sommerhalvåret, fremfor mot sør der solen er sterkest. Om vinteren bør du plassere orkidéen i et sydvent vindu slik at den får nok lys.

Mørke grønne blader kan indikere for lite lys og lyse grønne blader kan indikere for mye lys.

phalaenopsis orkide i miljø

Orkidérøttene liker lys, så bruk gjerne en romslig eller gjennomsiktig blomsterpotte.

Kvalitetsgaranti på orkideer

Vi setter alltid kvalitet først når vi skal velge ut nye orkidévarianter og våre orkidéer har lang blomstringstid. Vi har kvalitetsgaranti på alle blomster og planter, og garanterer 6 ukers blomstringstid på orkidéer. Vi bytter alle blomster og planter som ikke holder garantert kvalitet og levetid.

Kvalitetsgaranti orkide

Bestill orkidéer på nett

Vi anbefaler å lese