Bilde uten navn

Ardisia - slik lykkes du med den

10. Oktober, 2023
Kategori
Stelletips Jul

Ardisia, eller julebær, er julens hemmelige juvel. Det er en vakker og lettstelt plante som er kjent for sine røde bær og glansfulle grønne blader. Den er svært holdbar og i tillegg allergivennlig. Med andre ord en perfekt plante å pynte med til jul.

Ardisia, også kjent som julebær eller korallbær, er en av våre litt ukjente juleblomster. Det er en dekorativ og lettstelt plante som gir farge og liv til hjemmet ditt også etter jul.

Ardisia er en allergivennlig juleblomst. Det gjør at den er super å pynte med til jul for de som er allergiske mot f.eks. julestjerner og svibler. Pynt gjerne potten med litt mose og små kongler for å gjøre den ekstra julete og dekorativ.

Funfact: Det sies at Ardisia blir kalt julebær fordi bærene er som rødest på selveste julaften.

Ardisia julebær
Ardisia julebær

Ardisia er kjent for sine røde bær og glansfulle grønne blader.

Slik steller du Ardisia

  • Vanning: Jorda bør bli litt tørr mellom hver vanning, sånn at potta kjennes lett ut. Det må ikke bli stående vann i potta, da kan røttene råtne. Ardisia liker å bli dusjet når lufta er tørr. Etter blomstring trenger den mindre vann, og i hvileperioden før den skal få nye knopper trenger den lite vann.
  • Plassering: Om vinteren trives Ardisia best om den får stå lyst og noe kjølig. Den tåler temperatur ned til 4 grader. Om sommeren når sola er sterk bør den ikke stå rett i sola, det kan gi svimerker på bladene. Blir det for varmt vil den heller ikke utvikle nye blomster og bær.
  • Gjødsel: Ardisia er ikke en næringskrevende plante, men den bør få litt gjødsel en gang i måneden. Den trenger ikke gjødsel om vinteren.
Ardisia

Funfact: Ardisia er en av de mest populære plantene i Kina, og det er sagt at den bringer lykke og velstand til hjemmet ditt.

Ardisia er dekorativ hele året

Ardisia blomstrer på sommeren. For at det skal komme blomster og nye bær bør den ikke stå alt for varmt om sommeren. Den bør skjermes mot den sterkeste sola. Etter hvert erstattes de små hvite eller rosa blomstene med røde bær. De røde bærene er spesielt dekorative til jul og varer til neste blomstring (i opptil et halvt år). Ardisia har så vakkert grønt bladverk at den er en nydelig grønnplante selv om bærene visner på et tidspunkt.

Bonusverdi: Siden bærene er så holdbare og planten har så mange, er det fint å knipe av noen bær og bruke de som pynt på servietten eller i juledekorasjoner.

Juleblomster