Blomster

Ikke gjør disse feilene om du vil unngå at blomstene visner

28. Desember, 2023
Kategori
Stelletips Snittblomster

Opplever du av og til at blomstene visner for tidlig? Her er de vanligste årsakene til at blomster visner og tips til hva du kan gjøre.

En bukett med friske blomster på stuebordet skaper så mye glede. Men av og til opplever vi at noen av blomstene visner for tidlig. Her er en liten guide med de vanligste feilene som gjør at blomstene visner, og hva du kan gjøre for å få blomstene til å stå ekstra lenge i vasen.

Rosebukett

#1. Ikke snittet og renset blomsterstilkene

Alle avskårne blomster bør snittes før du setter de i vasen, slik at blomstene lett kan ta opp vann. Roser bør snittes på skrå (lag et ca 2 cm. langt snitt), mens tulipaner bør snittes rett over. Bruk en ren snittekniv, aldri saks eller brødkniv. Dette fordi snittet skal være så rent som mulig. Hos oss får du kjøpt billige og gode snittekniver.

I tillegg bør du fjerne blader og ev. torner nederst på stilkene. Hvis blader blir liggende i vannet vil det fort kunne vokse bakterier i vannet og blomsten visner raskere.

Snitte roser

Roser bør snittes med en ren snittekniv slik at de lett kan ta opp vann.

#2. Vasen er ikke helt ren

Pass på at vasen er helt ren før du setter nye friske blomster i den. Det er viktig for å unngå at det vokser bakterier i vannet. Det enkleste er å vaske vasen ordentlig med oppvaskmiddel med en gang du har kastet en vissen blomsterbukett, så står den ren og fin til du skal bruke den neste gang.

Glassvase

Det er viktig at vasen er ren for å unngå at det vokser bakterier i vannet. I vasen til høyre har bakteriene gitt grumsete vann, og blomstene visner raskere.

#3. Ikke brukt holdbarhetsmiddel i vannet

Kjøper du snittblomster i en blomsterbutikk får du alltid med deg en liten pose med holdbarhetsmiddel. Denne heller du i det rene vannet i vasen. Holdbarhetsmiddelet gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriehemmende effekt.

Bruk holdbarhetsmiddel i vannet

Bruk holdbarhetsmiddel i vannet for å unngå bakterievekst i vannet.

#4. Står i nærheten av en varmepumpe

Pass på at blomstene ikke blir stående i nærheten av en varmepumpe (der varmepumpen blåser). Varmepumpen kan bidra til både tørr luft og varm luft, og fuktigheten fordamper raskere pga. blåsten. Dette kan bidra til at holdbarheten på blomstene forkortes vesentlig.

#5. For varmt og for tørr luft i stuen

Har du det veldig varmt i stuen vil blomstene vokse eller foreldes raskere. Så pass på at blomstene ikke blir stående rett ved peisen eller midt i solsteken. Da visner blomstene raskere. Hvis du lar blomstene stå i et kjølig rom om natten vil de holde enda lengre (ikke kaldere enn 4 grader).

Visne blomster

Fjern de visne blomstene fra buketten hvis noen av de ander blomstene fremdeles er friske og fine.

#6. Står for nær frukt

Visste du at blomster ikke bør stå i nærheten av frukt? Blomster som transporteres eller oppbevares sammen med frukt visner fortere – mye fortere. Epler og pærer skiller ut mye etylengass under modningen, og for mange blomster er denne gassen en stor fiende. Etylengass fra frukt fremskynder aldringen av blomstene og de visner raskere. Blomster som er ekstra følsomme for etylen er f.eks. orkidéer, roser, nelliker og ildtopp. Derfor bør du ikke sette blomstene sammen med fruktfatet. 

Velg holdbare blomster - disse holder lengst

Om du vil ha en blomsterbukett som varer lengst mulig, kan det være lurt å velge blomster med lang holdbarhet. Noen av de snittblomstene som varer lengst i vasen er bl.a. krysantemum, alstromeria (inkalilje) og nelliker. Disse får du til 3 for 2, og vi har 10 dagers holdbarhetsgaranti på disse blomstersortene. Andre blomster som kan stå lenge er liljer, roser, lisianthus, eukalyptus og andre grønne grener.

Holdbare blomster

Velg gjerne blomster med lang holdbarhet som f.eks. nelliker og alstroemeria, så kan du ha glede av de lenge.

Kvalitetsgaranti på alle blomster og planter

En blomsterbukett bør holde seg frisk og fin i minimum 7 dager, enkelte blomster holder enda lenger. Du skal være trygg på at blomster kjøpt hos Mester Grønn alltid har den beste kvaliteten. Derfor har vi kvalitetsgaranti på alle blomster og planter. Vi bytter alle blomster og planter som ikke holder garantert kvalitet og levetid.

Plukk og miks blomster til 3for2