Kala i terracotta potte

Kala - slik lykkes du

10. Mars, 2024
Kategori
Stelletips

Kala er en vakker plante med sine nydelige traktformede blomster. Kala er en knoll som kan blomstre gjennom hele sommeren. Her er noen stelletips for å holde kalaen sunn og blomstrende.

Kala

Kala finnes i mange ulike farger.

Lilla kala

Nydelig kala i dyp lilla.

Slik steller du Kala (Zantedeschia)

  • Vanning: Kalaen liker det fuktig, men ikke vått. Vann planten jevnlig, men la jorden tørke litt opp mellom hver vanning. I vekstperioden (fra februar til oktober) trenger den mye vann. Røttene må aldri tørke ut i denne perioden, men unngå at røttene blir stående i vann.
  • Plassering: Kala trives best når den får godt med lys, gjerne i direkte sollys. Plasser den i et vindu med mye godt lys.
  • Gjødsling: I vekstsesongen (fra februar til oktober) kan du gjødsle kalaen med vanlig blomsternæring for å opprettholde sunn vekst.
  • Hvileperiode: Etter blomstringen starter hvilefasen. Reduser vanningen på sensommeren, og la planten visne helt ned før du setter den i dvale over vinteren.
  • Overvintring: Kalaen kan overvintre inne på et mørkt, tørt og svalt sted rundt 8–10 grader.
  • Om våren kan du plante den ut igjen. Velg et beskyttet sted med sol eller halvskygge.
  • Kala egner seg også godt i staudebed, sammen med blomster og planter i andre farger og fasonger
Gul kala til påske

Gul kala er nydelig å pynte med til påske.

kala

Kala trives best når den får godt med lys, gjerne direkte sollys.

Kala blomstrer rikt med mye lys

Kala er en knollplante og utvikler nye knopper og blomstrer så lenge tilgang på daglys er tilstrekkelig. Er det for lite lys, vil knollen trekke tilbake næring, blomstene blir «grønnere», og færre nye stilker med blomsterknopper blir initiert (produsert). Dette skjer fordi knollen forbereder seg på en hvileperiode. Setter du planten ved et lyst vindu når tilgangen på dagslys er god, vil den danne nye blomsteranlegg som etter hvert vil skyte og blomstre. Kala kan derfor blomstre hele sommeren til høsten kommer. Den er også super ute på sommeren.

Kala som snittblomst

Kala er også nydelig som snittblomst. Den kan gi en unik touch til buketter og er spesielt populær i f.eks. brudebuketter.  Den kommer i mange forskjellige fargenyanser fra hvit til en dyp nesten sort lilla. Kala er vanligvis i sortimentet i sommermånedene (jun-aug). 

Den bør snittes rett over med en ren og skarp snittekniv og settes i kald vann med holdbarhetsmiddel i vannet. Kala har en myk stilk som er lett å jobbe med. Vi anbefaler derfor å ikke ha vasen full med vann for da kan stilken råtne fort.

Gavebukett med kala

Kala er fin som hovedblomst i buketter og gir en unik touch.

Kala blomst

Kala blomsten er nydelig med sin traktformede fasong.

Vanlige spørsmål og svar

Er tilgang på dagslys ikke god nok kan blomstene bli grønne etter kortere tid. Grønne blomster på Kala er også et aldringsfenomen på blomstene, like før de visner. Det er en helt naturlig prosess. Kala skyter imidlertid nye stilker med blomsterknopper fra basis hvis planten gis god nok tilgang på daglys, og gamle blomster kan knipes av.

Fordi klorofyllet i planten trekkes tilbake til knollen under ugunstige forhold som f.eks. lite lys, blir også bladverket etter hvert gulere. Etter en kjølig og mørk hvileperiode på vinteren, kan Kala igjen drives frem, da er næringen som knollen har spart opp kjærkommen. 

Etter blomstringen starter hvilefasen på høsten. Reduser vanningen på sensommeren, og la planten visne helt ned før du setter den i dvale over vinteren. Du kan legge en Kala knoll til å "hvile" inne på et mørkt, tørt og svalt sted, rundt 8–10 grader. På våren kan du sette den til driving i mars i et lyst vindu. Da er næringen den har «spart» kjærkommen for planten.

Når nattefrosten er over kan du plante den ut igjen. Velg et beskyttet sted med sol eller halvskygge.