Stell av urter, rosmarin og oregano

Slik får du urtene til å vare lenge

29. Mars, 2023
Kategori
Stelletips Sommer

Vi elsker å ha friske urter tilgjengelig når vi skal lage mat. De lukter og smaker deilig, og setter en spiss på de fleste retter. Men ikke alle er like enkle å få til å vare lenge. Her får du noen tips om hvordan du kan lykkes med urter og hva de kan brukes til i matlagingen.

Ønsker du å kunne bruke dine egne urter gjennom hele sommersesongen, bør du velge urter med et kraftigere rotsystem. Det gjør de mer robuste og holder seg lenger utover sommeren så lenge de får nok vann.

Krydderurter
Slik lykkes du med krydderurter

Mer holdbare enn urter fra matbutikken

Mange sliter med å holde urter kjøpt i matbutikken i live så lenge som de ønsker. Generelt kan en driste seg til å si at urter fra matbutikken er produsert med tanke på konsum der og da, de er en ferskvare man må bruke raskt. De er ikke produsert med tanke på at de skal holde f.eks. sommeren gjennom. Årsaken til at de fort klapper sammen er en kombinasjon av en hurtig produksjonstid som gjør planten svakere, og lite plass til rotsystemet i pottene.

De krydderurtene vi selger på våren er dyrket på friland i Italia og har en fantastisk kvalitet. De trives best ute om sommeren, men vent med å plante de ute til du er sikker på at det er plussgrader gjennom hele natten.

3 pk med krydderurter. Rosmarin, oregano og mynte

Krydderurtene dyrket på friland er ekstra kraftige og smaksrike.

Sett urtene i grow-in selvvanningspotte

Generelt er urter litt sarte vekster, som trenger jevn tilgang på vann. Derfor er grow-in selvvanningspotte helt optimalt for urter. Potten sørger for at urtene får jevn tilførsel av vann.

Et annet alternativ er å ta med seg krydderurtene ut på terrassen og plante de sammen i en stor potte. Krydderurter som er lette å få til er gressløk, timian, oregano og persille. Alle disse kan overvintre her i Norge. Rosmarin og mynte er også ganske enkle, men trenger litt mer oppfølging. Husk å gjødsle krydderurtene jevnlig enten hver 14. dag med flytende gjødsel, eller med langtidsvirkende gjødsel.

Krydderurter i Grow-in potter. Rosmarin, oregano og mynte.

Krydderurter er tørste og holder seg bedre i grow-in selvvanningspotte.

Timian

Timian er en av våre eldste krydderurter, og kan høstes gjennom hele sommeren. Timian er nydelig i nær sagt alle matretter: Sauser, supper, kjøtt, fisk, potet- og rotgrønnsaker, og sammen med kjøtt. Men den bør brukes med forsiktighet pga. den kraftige smaken. Timian er fristende og velegnet på kjøkkenbenken, terrassen og i hagen.

Stelletips: Plassering inne bør være solrik, og planten må vannes hyppig. Timian er flerårig og kan overvintre på Sør – og Østlandet, og kyststrøk opp til Nordland.

Oregano

Kan brukes i pizza, kjøtt, tomat og pastaretter. Urten er også super til grillet fisk og grønnsaks – og salatretter. Oregano kalles også Bergmynte.

Stelletips: Plassering inne bør være solrik, og planten må vannes hyppig. Flerårig krydder og et nydelig og nyttig innslag i hagen. Planten kan overvintre i store deler av landet hvis den plantes i bakken.

Timian

Timian

Oregani i potte

Oregano

Rosmarin

Rosmarin er en av våre mest anvendelige urter. Den kan brukes til kjøtt, særlig lam, gryteretter, sauser, ovnsstekt og grillet laks, ris, egg-retter, epler, eddik og olje. Velegnet på kjøkkenbenken, terrassen og i hagen.

Stelletips: Plassering inne bør være solrik, og planten må vannes hyppig. Kan overvintre på sør – og østlandet, hvis den plantes i bakken.

Mynte

Mynte er en svært anvendelig urt til blant annet lammekjøtt, fiskeretter, grønnsaker, kryddersmør og desserter. Mynte er også super som smakstilsetning i kalde og varme drikker. Mynte har en herlig forfriskende duft av mint, og er super på kjøkkenbenken, på terrassen eller i hagen.

Stelletips: Plassering inne bør være solrik, og planten må vannes hyppig. Mynte kan overvintre i lune strøk.

Rosmarin i potte

Rosmarin

3 pk urter med mynte, salvie og oregano

Mynte

Kruspersille

Kruspersille har en mild fin smak, og kan brukes, i rikelig omfang, i supper, sauser, smør, kjøtt og fisk. Den er velegnet sammen med andre urter og hvitløk. Kruspersille kan høstes gjennom hele sommeren og er fristende og velegnet på kjøkkenbenken, terrassen og i hagen.

Stelletips: Plassering inne bør være solrik, og planten må vannes hyppig. Kruspersille er en toårig og robust plante, hvis den plantes i bakken. Persille kan både fryses og tørkes.

Salvie

Salvie bør helst høstes før blomstring. Salvie har i århundrer vært brukt som legeplante. Salvie betyr nettopp ‘å helbrede’. Salvie har konserverende egenskaper, derfor brukt i pølse og kjøttprodukter. Den dreper bakterier i kjøtt når den får koke med. Brukes i små mengder på grunn av den kraftige smaken. Fin i oljer og eddik.

Stelletips: Plassering inne bør være solrik, og planten må vannes hyppig. Salvie er en flerårig krydderurt, og er et nydelig og nyttig innslag i hagen. Hvis den plantes i bakken kan den overvintre på Sør – og Østlandet.

Kruspersille i kurvpotte

Kruspersille

Salvie i blå krukke

Salvie

Vi anbefaler å lese