Stell av urter, rosmarin og oregano

Slik får du urtene til å vare lenge

29. Mars, 2024
Kategori
Stelletips Sommer Hagestell

Vi elsker å ha friske urter tilgjengelig når vi skal lage mat. De lukter og smaker deilig, og setter en spiss på de fleste retter. Men ikke alle er like enkle å få til å vare lenge. Her får du noen tips om hvordan du kan lykkes med urter og hva de kan brukes til i matlagingen.

Ønsker du å kunne bruke dine egne urter gjennom hele sommersesongen, bør du velge urter med et kraftigere rotsystem. Det gjør de mer robuste og holder seg lenger utover sommeren så lenge de får nok vann.

Krydderurter
Slik lykkes du med krydderurter
3 pk med krydderurter. Rosmarin, oregano og mynte

Krydderurtene dyrket på friland er ekstra kraftige og smaksrike.

Mer holdbare enn urter fra matbutikken

Mange sliter med å holde urter kjøpt i matbutikken i live så lenge som de ønsker. Generelt kan en driste seg til å si at urter fra matbutikken er produsert med tanke på konsum der og da, de er en ferskvare man må bruke raskt. De er ikke produsert med tanke på at de skal holde f.eks. sommeren gjennom. Årsaken til at de fort klapper sammen er en kombinasjon av en hurtig produksjonstid som gjør planten svakere, og lite plass til rotsystemet i pottene.

De krydderurtene vi selger på våren er dyrket på friland i Italia og har en fantastisk kvalitet. De trives best ute om sommeren, men vent med å plante de ute til du er sikker på at det er plussgrader gjennom hele natten.

Plant urtene i større potter

For at urtene skal få utvikle seg best mulig kan det være lurt å plante de sammen i en stor potte. Da får røttene større plass til å vokse, og du letter vannejobben. Husk å gjødsle krydderurtene jevnlig enten hver 14. dag med flytende gjødsel, eller med langtidsvirkende gjødsel.

Krydderurter som er lette å få til er gressløk, timian, oregano og persille. Alle disse kan overvintre her i Norge. Rosmarin og mynte er også ganske enkle, men trenger litt mer oppfølging.

Krydderurter

Våre herlige krydderurter

Vi anbefaler å lese