rosa_frilandskrysantemum

Frilandskrysantemum - slik lykkes du

15. Juli, 2023
Kategori
Stelletips Høst

Frilandskrysantemum er en nydelig sensommerblomst som blomstrer vakkert langt utover høsten. Det viktigste du må tenke på er å knipe av visne blomster og passe på at den ikke drukner når høstregnet setter inn for fullt.

Blomstrende frilandskrysantemum

Frilandskrysantemum, eller frilandskryss som den også kalles, kommer i utallige farger og fargekombinasjoner, små blomster, store blomster, fylte og enkle. Den blomstrer i mange uker og det eneste du trenger å gjøre er å knipe av de visne blomstene etter hvert. Frilandskrysantemum er en plante man har glede av så lenge den blomstrer, så bytter man den gjerne ut. Frilandskrysantemum tåler lavere temperaturer og blomstrer vakkert utover høsten. Sammen med f.eks høstlyng (Calluna, Erica), pyntekål, prydgress og eføy kan du skape et vakkert inngangsparti og ønske høsten velkommen.

hvit frilandskrysantemum i grow-in potte
frilandskrysantemum i kurv

Pynt utenfor med vakre frilandskrysantemum.

Slik steller du frilandskrysantemum

  • Frilandskrysantemum trives best ute og kan stå både i sol og halvskygge
  • Den tåler å tørke lett ut mellom hver vanning
  • Knip av visne blomster
  • Frilandskryss trenger ikke næring
  • Planten tåler ned til 2-3 grader C

Det som ofte kan skje på høsten er at det blir for mye vann pga regnvær. Det er gjerne det som tar knekken på planten. Sørg derfor for å ha god drenering slik at alt overvann kan renne ut av potten.

Rosa frilandskrysantemum

Frilandskrysantemum blomstrer vakker utover høsten.

Blomstrer vakkert utover høsten

Frilandskrysantemum tåler lavere temperaturer og blomstrer vakkert utover høsten. Sammen med høstblomster som f.eks høstlyng (Calluna, Erica), pyntekål, prydgress og eføy kan du skape et vakkert inngangsparti og ønske høsten velkommen. Ved å kombinerer høstens planter i ulike størrelser og farger med krukker i ulik høyde kan du skape en effektfull virkning. Ønsker du et litt roligere helhetsinntrykk kan du sette sammen farger som går ton i ton, eller sette sammen flere planter av samme art.

Høstblomster på terrassen

Kombiner frilandskrysantemum med f.eks. prydgress, lyng og calocephalus på uteplassen og ønsk høsten velkommen.

Høstblomster ved inngangsdøren

Pynt inngangspartiet med frilandskryss og andre vakre høstblomster.

Blomstrer når dagene blir kortere

Opprinnelig var Frilandskrysantemum en plante som ble produsert ute på friland, derav navnet, men nå produseres den i drivhus.

Frilandskrysantemum kommer i blomst når dagene blir kortere. Da planten tidligere ble produsert utendørs, vokste planten seg stor og flott gjennom hele sommeren. Når dagene på høsten ble kortere kom Frilandskrysantemum i blomst. I dag bruker gartnerne en skyggeleggingsmetode med store duker oppunder taket i drivhuset. Disse dukene dras automatisk ut hver ettermiddag og mørklegger drivhuset. En kortere dag lages altså kunstig. Det gjør at vi får Frilandskrysantemum i blomst tidligere i sesongen. Denne kunstige skyggeleggingen gir også en tettere, jevnere og rikere blomstring.

Frilandskrysantemum i gylne fargetonter

Nydelig frilandskrysantemum i gylne fargetonter.

Vanlige spørsmål om frilandskrysantemum

Frilandskrysantemum tåler lavere temperaturer og blomstrer vakkert utover høsten. Den tåler ned til 2-3 grader, så det er litt for kaldt i Norge til at den kan overvintre ute.

Frilandskrysantemum blomstrer svært rikt og trives best ute. Kniper du av visne blomster vil den fortsette å blomstre til langt utpå høsten. Frilandskrysantemum tåler laver temperaturer (ned til 2-3 grader), så det er litt for kaldt i Norge til at den kan overvintre ute.

Krysantemum (Chrysanthemum) er lite farlig å smake på, og vi forventer ikke symptomer ved en liten smak.

Vi anbefaler å lese