Coleus, praktspragle i kurv

Slik lykkes du med Coleus

23. Mars, 2024
Kategori
Stelletips Sommer Grønne planter

Liker du fargesterke planter som gjør litt ut av seg? Da er Coleus, eller praktspragle, et godt valg. Med sine fantastiske bladtegninger i ulike farger er det ikke rart at mange trykker Coleus til sitt bryst.

Fantastiske og populære Coleus

Coleus (praktspragle) finnes i et nesten uendelig antall varianter med sprikete og nesten glatte blader, og et fargespekter som inkluderer det meste fra selvlysende gulgrønn, forfriskende rosa, mørke farger i grønn, sort og lilla, for ikke å snakke om de gyldenbrune.

Coleus er en plante man ikke trenger omfattende plantekunnskaper for å holde fin. Den trives både inne og ute, men vent med å sette den ut til sommervarmen har kommet. Plant gjerne praktspragle i sommerkrukkene sammen med sommerblomstene så får du et bugnende blomsterflor sommeren gjennom.

Coleus praktspragle

Coleus finnes i mange flotte varianter.

Stelletips Coleus - Praktspragle

Coleus (praktspragle) har en kraftig og frodig vekst og trenger derfor både god plass til røttene, mye vann og næring gjennom sommeren. Så plant den gjerne i en stor potte slik at røttene får god plass til å vokse gjennom sommeren.

  • Lys: Har du den inne liker den som de fleste andre grønnplanter mye lys, men ikke direkte sollys. Ute bør den plasseres lyst og lunt, men også her bør den unngå direkte sollys.
  • Vanning: Coleus liker mye vann, så her kan du gjerne vanne rausere enn med endel andre grønnplanter. Den liker best å få vann ned i underskålen – så bestemmer den selv hvor mye den vil drikke.
  • Gjødsel: Gjødsles jevnlig med organisk næring gjennom sommersesongen.
  • Temperatur: Den trives i god sommertemperatur. Du bør ikke plante den ute før temperaturen er ca 10 grader. Ved 3-4 grader og vind vil plantene kollapse. Planter som har stått ute hele sommeren vil tåle temperaturer ned mot null, og de står fint fram til frosten kommer.
  • Coleus liker, som de fleste andre planter å bli ompottet årlig eller annethvert år slik at den får ny frisk jord med mer næring. Bruk blomsterjord iblandet leca eller småstein for god drenering av overflødig vann.

Felles for mange av variantene er at de holder seg penere om du fjerner blomsterknoppene. Blomstene tar ofte veldig mye av næringen til planten, så knip gjerne av blomstene med fingrene.

Coleus

Coleus trives best når den får stå lyst og får tilstrekkelig med vann.

Den populære Coleus China Rose

Og dronningen av Coleus er kanskje Coleus China Rose. Denne fargesterke rosa varianten som kan være litt vanskelig å få tak i. Den eneste måten å få den til å formere seg på er ved å ta stiklinger. Det gjør det mer krevende for gartnerier å produsere de i stort volum for å dekke etterspørselen. Så får du tak i en China Rose stikling, så bør du slå til. Du kommer ikke til å angre.

Coleus China Rose

Coleus China Rose har blitt en av de mest populære variantene.

Coleus
Grønn Coleus

Hvilken Coleus er din favoritt?

Coleus vokser seg stor og frodig

Coleus er en praktfull plante som vokser villig, som lett kan fornyes og tåler å klippes ned. Får den vokse fritt kan den ofte bli en meter høy. Sortene vi lager i dag, er langt mer solide enn de bestemor hadde. Du kan fint sette den ut om sommeren i en potte på terrassen, og den kan stå ute helt til tidlig høst. Man skal likevel passe godt på, den er ingen vårplante og må få tilbringe våren inne i vinduskarmen frem til døgntemperaturen passerer ti grader.

Coleus

Coleus trives godt ute om sommeren og kan vokse seg store og frodige.

Ta stiklinger av Coleus

Coleus er enkel å ta stiklinger av – bare klipp av en stilk eller to og sett de i små vaser med vann til de får røtter – så kan du plante de i jord. Som hos en del andre planter, vil det at du klipper den ned faktisk føre til mer vekst – planten vil óg buske seg og bli kraftigere, mer robust og enda finere.

Stiklinger av Coleus praktspragle

Coleus er enkel å ta stiklinger av.

Bestill grønne planter på nett

Vi anbefaler å lese